szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az egyetlen rendszerkockázati jelentőségű magyar banknál - az OTP Banknál - nincs szükség többlettőkére a 9 százalékos tőkemegfelelési követelmény teljesítéséhez - közölte az Európai Bankhatóság (EBA) csütörtökön.

A rendszerkockázati jelentőségű német bankoknak összesen 13,11 milliárd euró, az olaszoknak 15,37 milliárd, a spanyoloknak pedig 26,17 milliárd euró többlettőkére van szükségük - közölte az EBA. Összességében a rendszerkockázati jelentőségű európai bankoknak 114,7 milliárd euró többlettőkére van szükségük. Ez a szám megfelel a Reuters brit hírügynökség korábbi értesüléseinek, amelyet londoni források az MTI-nek is megerősítettek.

©

Az EBA októberi számításai szerint még csupán 106,4 milliárd euró tőkepótlásra lett volna szükség az európai bankrendszerben. A bankoknak január végéig kell benyújtaniuk az EBA-nak feltőkésítési terveiket. A tőkemegfelelési követelményeket június végéig kell teljesíteniük a pénzintézeteknek.

A magyarországi bankok külföldi anyavállalatai közül a legnagyobb hiánya az olasz UniCreditnek van, 7,97 milliárd euró. A másik, magyarországi érdekeltséggel bíró olasz pénzintézetnek, az Intesa Sanpaolonak nincs pótlólagos tőkeigénye. Az osztrák Raiffeisen banknak 2,127 milliárd euró, az Erste Groupnak 743 millió euró tőkebevonásra lesz szüksége. A belga KBC Bank, illetve az MKB anyabankja, a Bayerishce Landesbank már most teljesíti a 9 százalékos tőkemegfelelési kritériumot.

Az európai bankok közül a legnagyobb pótlólagos tőkeigénye a spanyol Banco Santandernek (15,30 milliárd euró), az olasz UniCreditnek (7,97 milliárd euró), illetve a spanyol BBVA-nak (6,329 milliárd euró) van. A spanyol központi bank azonban csütörtök este közleményben arra hívta fel a figyelmet, hogy a spanyol bankok tőkeigénye alig változott a korábbi számításokhoz képest. Az októberi számításokhoz képest a legnagyobb növekedés a német bankok tőkeigényében volt. A Commerzbanknak 5,31 milliárd eurónyi, a Deutsche Banknak 3,24 milliárd euró többlettőkére lesz szüksége.   

Az Európai Unió tagállamainak állam- és kormányfői október 27-i válságtanácskozásuk alkalmával döntöttek arról, hogy az euróövezeti adósságválság átfogó megoldási csomagjának részeként magasabb tőkekövetelmények elé állítják a legnagyobb európai bankokat.

Az OTP Bankra vonatkozó vizsgálat a legutóbbi, idei nyári eredményhez hasonlóan kiugróan magas, az akkori 12,7 százalék után most 12,5 százalékos alapvető tőkemutatót állapított meg, ez azt mutatja, hogy az OTP tőkehelyzete továbbra is stabil - közölte a pénzintézet. A banki közlemény szerint a jelenleg hatályos elvárás erre a mutatóra 9 százalék, így a bank saját fundamentumai bíztatóak a jövőre nézve mind a befektetők, mind az ügyfelek szempontjából.    

A bank által a BÉT honlapján közzétett dokumentum szerint az EBA által a vizsgálathoz kiadott ajánlás megköveteli a bankoktól, hogy a jelenlegi piaci áron számított szuverén kockázati kitettségekre képezzenek tőkepuffert úgy, hogy 2012. június végére ennek figyelembe vételével az elsődleges alapvető tőkemutató (Core Tier1) elérje a 9 százalékot. 

Az esetleges tőkehiányt a 2011. szeptemberi adatok alapján állapították meg. A szuverén tőkepuffer mértékét nem vizsgálták felül, nem számították újra. Az EU 71 bankja között vett részt az OTP Bank a tőkepozíció-vizsgálatban, amelynek célja az volt, hogy kivételes és ideiglenes tőkepuffer képződjön, válaszul a jelenlegi kedvezőtlen piaci környezet okozta szuverén kockázati kitettségekkel  kapcsolatos piaci aggodalmakra.

A puffert nem azzal a céllal kell megképezni, hogy az fedezze a szuverén kockázati kitettségekből származó veszteségeket, hanem azért, hogy biztosítsa a piacokat arról: a bankok képesek a különböző sokkhatásoknak ellenállni, és közben megfelelő nagyságú tőkeszintet fenntartani - tette hozzá az OTP közleménye.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lefoglalták a helyszínt június végére a Balaton Soundra

Lefoglalták a helyszínt június végére a Balaton Soundra

PSZ: Volt, hogy a takarítónőt beküldték az órára a gyerekekre vigyázni, annyian betegedtek meg

PSZ: Volt, hogy a takarítónőt beküldték az órára a gyerekekre vigyázni, annyian betegedtek meg

Afrikában is lehet Forma–1-es futam

Afrikában is lehet Forma–1-es futam