szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Fellegi Tamás az IMF-fel való tárgyalások levezénylése mellett feladatául kapta a Magyarország elleni esetleges pénzügyi támadások kivédését is - közölte Orbán Viktor.

Orbán Viktor a Fidesz-frakcióülésről távozóban az újságírókkal azt közölte, hogy Fellegi Tamás tárca nélküli miniszterként marad a kormány tagja. Fellegi Tamás az IMF-fel való tárgyalások levezénylése mellett feladatául kapta a Magyarország elleni esetleges pénzügyi támadások kivédését is - mondta a miniszterelnök.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium vezetését átmenetileg Fónagy János államtitkár veszi át, amíg Fellegi utódját meg nem találják.

Fellegi Tamás múlt csütörtökön jelentette be, hogy lemond a fejlesztési miniszteri posztjáról. Döntését azzal indokolta, hogy az IMF-fel való tárgyalások mellett nem tudja ellátni miniszteri feladatait. Orbán Viktor már a hétvégi interjújában is jelezte, hogy méltányolja Fellegi döntését, de "erre kell megoldást találnunk, neki benne kell maradnia a kormányban, mert egyébként hogyan tudná kellő súllyal képviselni a magyar kormány álláspontját".

A kormányfő azt is közölte, hogy a frakcióülésen nem esett szó a költségvetés átírásáról, a változtatásokról a szerdai kormányülésen döntenek. Leszögezte ugyanakkor, hogy a büdzsé sarokszámai nem változnak. A hétfő délelőtti frakcióülésen a köznevelési és önkormányzati törvénytervezet módosító javaslatait vitatták meg.

Az IMF-re hivatkozva reformálna Orbán

A hvg.hu úgy tudja, hosszú vita alakult ki az önkormányzati törvény egyes módosítóiról. Egy neve elhallgatását kérő fideszes képviselő azt mondta: a kistelepülések polgármesterei, illetve a kistelepüléseket tartalmazó választókerületek képviselői azt szerették volna elérni, hogy 1500 fő alatt húzzák meg azt a limitet, ami alatt önálló hivatalt nem tarthatnak fenn a települések. Itt a képviselő szerint a miniszterelnök-pártelnök is bekapcsolódott a vitába, és azt mondta, hogy az IMF-tárgyalásokra való tekintettel is inkább a 2000 fős limitet tartja elfogadhatónak. Végül a frakció az utóbbit szavazta meg.

Nyitott volt Hoffmann

A frakcióülésről távozó egyik fideszes képviselő a hvg.hu-nak azt mondta, hétfőn viszonylag egyszerű volt átvenni a köznevelési törvényhez benyújtott módosítókat, hiszen annak politikai vitáját már a múlt héten lefolytatták. Állítólag Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár kompromisszum-készséget mutatott, amikor azt mondta: 39 kérdésben nyitott és ezeket a módosítókat hajlandó befogadni. Két-három fajsúlyos módosítóról volt vita információink szerint, így például elfogadták azt, hogy az óvodába járás alóli felmentést a jegyző adja meg. Információink szerint nem került elő az a kérdés, hogy az államtól visszaszerződtetett iskolákban ki állja a pedagógusok bérköltségeit.

Mivel a módosítókról külön-külön tárgyaltak, ezért nem esett szó a választójogi törvényről sem. Emiatt este újabb frakcióülést hívtak össze, amelyen többek között Kövér László javaslatát is tárgyalják. A fideszes képviselő azt javasolta, hogy a határon túli magyarok ne csak pártlistára szavazhassanak, hanem legyen egyéni választókerületük is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szinte újként árulnak egy hamarosan oldtimer, szupergyors Jaguar XJ220-at

Szinte újként árulnak egy hamarosan oldtimer, szupergyors Jaguar XJ220-at

Autótemetővé változott egy híd egy tömegbaleset után az Egyesült Államokban

Autótemetővé változott egy híd egy tömegbaleset után az Egyesült Államokban

Nagy a bizonytalanság a trianoni menekültek pontos száma körül

Nagy a bizonytalanság a trianoni menekültek pontos száma körül