szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Fellegi Tamás felajánlotta lemondását a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium éléről - ezt maga a tárca vezetője jelentette be. Döntését azzal indokolta, hogy az IMF-fel való tárgyalások mellett nem tudja ellátni miniszteri feladatait.

„Nem tudom ezt egyszerre folytatni a minisztérium vezetésével, ezért az egyik feladatról le kellett mondanom” - jelentette be a kormányszóvivői tájékoztatón Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter, aki az IMF-tárgyalóbizottság vezetője is. Ezért szerdán felvetette Orbán Viktornak, hogy a köztársasági elnöknél kezdeményezze a felmentését. Döntés egyelőre nem született, erről részletesebben majd a kormányfő hazaérkezése után fognak beszélni.

Fellegi Tamás a kormányszóvivői tájékoztatón hosszasan sorolta, hogy az IMF-fel való tárgyalások milyen feladatokat rónak rá, így többek között a tárgyalási háttérmunka kialakításától kezdve az egyeztetésekig, a stratégia kialakítására is felhatalmazást kapott Orbán Viktortól. Mint mondta, ez nehéz feladat, ezért kellett választani a miniszterség és a tárgyalóbizottság vezetése között.

Fellegi Tamás délelőtti bejelentése
©

A sajtótájékoztatón Giró-Szász András is megismételte, hogy Orbán Viktor (aki jelenleg Marseille-ben tartózkodik - a szerk.) először személyesen fogja megvitatni Fellegivel a lemondási szándékának okait, és csak azután fog dönteni arról, hogy elfogadja-e lemondását, és ha igen, akkor ki lesz az új miniszter.

Nem sokkal később Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője Marseille-ben, az Európai Néppárt kongresszusának helyszínén magyar újságíróknak
elmondta: Fellegi Tamás valóban beszélt Orbán Viktorral, aki "érti a nemzeti fejlesztési miniszter által felvetett szempontokat".

Orbán Viktor a tervek szerint péntek éjjel tér haza Budapestre, így a hét végén személyesen is egyeztet a tárcavezetővel, és ezután a lehető leghamarabb meghozza a szükséges döntéseket - közölte a szóvivő.

IMF: már folynak az egyeztetések

Arról, hogy pontosan milyen jellegű megállapodást akar kötni a magyar kormány az IMF-fel, nem árult el részleteket. Csak a szokásos kormányzati kommunikációt ismételgette, miszerint a kormány eddigi sikereinek megvédése érdekében, illetve az euróövezeti válság miatt biztonsági hálóra van szükség.

Konkrét tárgyalások egyelőre nem folynak, de már egyeztetett a Nemzetközi Valutaalap (IMF) magyarországi képviselőjével és a magyar tárgyalóbizottság többi tagjával. Még ezen a héten Washingtonban informális megbeszélés lesz az IMF magas szintű tárgyalóképviselőivel, jövő héten pedig Budapestre érkezik Christoph Rosenberg, az IMF Magyarországért felelős illetékese, valamint Barbara Kauffmann, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi főigazgatóságának főosztályvezetője.

©

Fellegi azt is elárulta, jövő hétfőn Londonba utazik, ahol mindhárom hitelminősítővel találkozik, emellett pedig nagybefektetőkkel és a brit pénzügyminiszterrel is egyeztet.

Szétesőben az NFM?

Múlt pénteken a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) energiaügyi államtitkára, Bencsik János jelentette be lemondását, miután kétszer is nyilvános vitába keveredett a Fidesz-frakciót vezető Lázár Jánossal. Bencsik vasárnap nyújtotta be írásban, hogy december 31-i hatállyal lemond. Bencsik Fellegiről akkor facebookos üzenőfalán azt írta, Fellegi Tamással meglehetősen jó munkakapcsolata volt. "Voltak ugyan fenntartásaim, mielőtt egymás mellé rendelődtünk a Gondviselés és a politikai szándékok alapján, mint minden vidékinek a belvárosiakkal szemben, de annál kellemesebb volt a 'csalódás'. Sok főnököm ugyan még nem volt, de Tamás a legjobbak közé tartozik."

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Gazdaság

Fellegi összezördülhetett az orbáni holdudvarral

Gyakran volt külföldön, nem vezette a minisztériumát, nem sikerült a rábízott ügyekben áttörést elérnie. Épp elég ok arra, hogy távozzon a kormány egyik legtekintélyesebb tagja. Különösen, ha tyúkszemére lép a miniszterelnökhöz közeli gazdasági köröknek.

Hétfő hajnalban kiderül, kap-e Golden Globe-ot Vanessa Kirby

Hétfő hajnalban kiderül, kap-e Golden Globe-ot Vanessa Kirby

Könnyen elbukhat az Európai Bizottság terve a vakcinaútlevelekről - részben Magyarország miatt

Könnyen elbukhat az Európai Bizottság terve a vakcinaútlevelekről - részben Magyarország miatt

Magyar designer mutatja meg, hogy milyennek képzeli az új Mercedes-AMG C63-t

Magyar designer mutatja meg, hogy milyennek képzeli az új Mercedes-AMG C63-t