szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kormány újabb kiigazítása a legújabb részletek szerint három elemből állna: a tartalékok egy részének felhasználásából, óvatos bevételnövelésből és az idén bejáratott zárolásból.

Szállingóznak a részletek a kormány jövő évre tervezett kiigazító csomagjáról. Cséfalvay Zoltán kedden az m1 reggeli műsorában megismételte, hogy a vártnál alacsonyabb jövő évi növekedés és a magasabb árfolyam miatt 100-200 milliárdos lyuk keletkezik a költségvetésben, ezért ennyit kell megtakarítania a kormánynak a benyújtott tervezethez képest.

Az újabb kiigazításnak az államtitkár elmondása szerint három része lesz: a tartalék egy részének felhasználása, valamint bevételnövelő és kiadáscsökkentő intézkedések.

Égetjük a tartalékot

Ez megerősíti a hvg.hu hétfői értesülését, mely szerint a kiigazítás egy részét, mintegy 100 milliárd forintot, a tartalékból „teremtené elő” a nemzetgazdasági tárca. Ezen kívül még lenne legalább 200 milliárd forint szabad tartalék, de ezekhez nem nyúlhat a kormány, mert egy elfogadott módosító javaslattal 2012 szeptemberéig kitolta a felhasználását.

Elemzői vélemények szerint egyébként további pár száz milliárddal bármikor ki lehet igazítani a büdzsét, könyvelési technika kérdése az egész. A kérdés ezért valójában az, hogy a kabintet valódi intézkedéseket akar-e hozni, hogy egyensúlyba hozza a büdzsét, vagy csak kozmetikázni fog. A tartalék egy részének felhasználása a büdzsé elfogadása idején az utóbbi alá tartozik, mert a tartalék elvileg arra lenne, hogy megvédje a büdzsét, ha a tervezettnél magasabban teljesülnek a kiadások, vagy alacsonyabban a bevételek. Így azonban a kormány részben már jó előre feléli ezt a jövő évi mozgásteret.

Óvatos bevételnövelés jöhet

Ezen felül úgy tudjuk, az adóbevétel-növelő intézkedések közé sorolódik a fővárosi iparűzési adóplafon felemelése 2-ről 2,5 százalékra. A további adóemelések lehetőségét eltérően ítélik meg a szakértők. Egyes elemzői vélemények szerint már nincs mozgástér további adóemelésekre, hiszen az áfakulcsunk így is világcsúcstartó, és a jövedéki adót is három lépcsőben jelentősen megemeli a kormány idén és jövőre.

©

A Nemzetgazdasági Minisztérium egy neve elhallgatását kérő munkatársa viszont kérdésünkre úgy vélekedett, „a fogyasztási adókat mindig lehet tovább emelni”, a kormánynak csak olyan termékeket kell keresnie, amelyeknek rugalmatlan a kereslete (vagyis a drágulás nem csökkenti jelentősen a megvásárolt mennyiséget). Ezért nyúlt eddig is a jövedéki adóhoz, és az úgynevezett chipsadónál is igyekezett erre figyelni. Arra kell vigyázni, hogy a munkát terhelő adók ne emekedjenek - mondta.

Utóbbira utalt Varga Mihály is az Origón kedden megjelent interjújában. Mint a Miniszterelnökséget vezető államtitkár mondta: a bevételi oldal veszélyes, mert a növekedést fogja vissza, ha újabb adók, vagy adók növelése kezdődik. Ezért megint valamilyen "mixet" kell kidolgozni, a bevételi és kiadási oldalon egyaránt lépéseket kell tenni – tette hozzá.

Kiadáscsökkentés az idei zárolás mintájára

A kiigazítás során a kormány elvileg a minisztériumok kiadásain érhet el a legkönnyebben megtakarítást, és a tervekben ez is az egyik fő csapásirány – mondta egy a tervezésre rálátó kormányközeli forrásunk. Ez egybecseng a hvg.hu korábbi értesülésével, mely szerint a nemzetgazdasági tárca azt tervezi, hogy a fejezeti kiadások egy részét átpakolja fejezeti tartalékokba.

Ez lényegében azt jelentené, hogy a minisztériumok és az alájuk tartozó intézmények kiadásait jelentő költések egy részét már a büdzsé elfogadásakor elkülönítenék, és ugyanaz történne vele, mint az idei 250 milliárd forintos, fűnyíróelvű zárolás esetében az érintett kiadási sorokkal. Az idei tapasztalatok alapján ez valószínűleg azzal járna, hogy a zárolt összegeket végül elvonná a kormány a tárcáktól, ha másként nem lenne teljesíthető a kitűzött hiány.

Varga Mihály ugyanakkor az Origónak adott interjúban azt mondta, az elmúlt hónapokban meghozott döntések után a kiadási oldal tartalékai egyre szűkösebbek. Mint mondta, akár az egészségügyet, az oktatást, vagy az államigazgatást tekintjük, az idei létszámleépítések után nagyon kevés lehetőség marad kiadáscsökkentésre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hegyi-Karabah: Még mindig találnak újabb holttesteket a konfliktusövezetben

Hegyi-Karabah: Még mindig találnak újabb holttesteket a konfliktusövezetben

Újabb 85 magyar áldozata van a járványnak

Újabb 85 magyar áldozata van a járványnak

Váratlanul aktiválódó képernyővédő nehezíti az Apple új gépeit használók életét

Váratlanul aktiválódó képernyővédő nehezíti az Apple új gépeit használók életét