szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kormány is támogatja a parlament alkotmányügyi bizottságának szerdai módosító indítványát, miszerint összevonhatják a Magyar Nemzeti Bank és a PSZÁF feladatait és jogköreit. Rogán Antal szerint a módosító csak lehetőséget teremt ennek meglépésére, Veres János szerint nyilvánvalóvá vált, hogy a kormány lecserélné a jegybank vezetését. Orbán Viktor szerint

A kormány is támogatja a parlament alkotmányügyi bizottságának szerdai módosító indítványát, miszerint összevonhatják a Magyar Nemzeti Bank és a PSZÁF feladatait és jogköreit - ez derül ki abból a parlament honlapjára felkerült dokumentumból, mely szerint a kormány támogatotti sorba emelte a módosító indítványt.

A parlament költségvetési és gazdasági bizottságának csütörtöki összevont ülésén a téma heves vitát generált. Veres János MSZP-s képviselő, volt pénzügyminiszter szerint az indítvánnyal érthetővé válik, hogy a kormány miért húzza el az IMF-tárgyalásokat február végéig, március elejéig. Szerinte január közepéig meg lehetett volna állapodni a Nemzetközi Valutaalappal, és most nyilánvalóvá vált, hogy a kormány le akarja cserélni a MNB vezetését.

Rogán Antal a Parlamentben
©

Rogán Antal, a gazdasági bizottság fideszes elnöke szerint ez a módosító javaslat csak arra teremt lehetőséget, hogy bármikor a jövőben - akár 2014-15-ben - összevonhassák a PSZÁF-ot és az MNB-t. Ahhoz, hogy a javaslat hivatalossá váljon, törvényi jogra emelkedjen, a jegybank-, vagy a PSZÁF-törvényt kellene módosítani.

Orbán Viktor csütörtökön délelőtt a cseh miniszterelnökkel való találkozója után azt mondta: a jelenlegi alkotmány különbséget tesz az MNB és a PSZÁF között. Szerinte az indítvánnyal csak lehetőség nyílik a két szervezet összevonására, de jelenleg nincs olyan javaslat a parlament előtt, hogy az összevonás most valósuljon meg.

Mint azt megírtuk: az új alaptörvényhez kapcsolódó átmeneti jogszabályhoz benyújtott módosító javaslat szerint az összevonásról és az új szervezet létrehozásáról sarkalatos törvény rendelkezhetne. A bizottsági előterjesztésről pénteki rendkívüli ülésén dönthet a parlament. Az új szervezet elnökét a köztársasági elnök nevezhetné ki, a két alelnök pedig az MNB és a PSZÁF hivatalban lévő elnöke lenne addig, amíg megszűnik a jelenlegi elnöki jogkörük.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
800-1000 éves érméket találtak Kínában, tízezernél is többet

800-1000 éves érméket találtak Kínában, tízezernél is többet

Dopeman Orbánról: Nem gondoltam bele, hogy mint érző lényt, alighanem megbántottam

Dopeman Orbánról: Nem gondoltam bele, hogy mint érző lényt, alighanem megbántottam

Utcán is kipróbálták az 5 perc alatt feltölthető villanymotoros hiperautót

Utcán is kipróbálták az 5 perc alatt feltölthető villanymotoros hiperautót