szerző:
hvg.hu

A költségvetési bizottság benyújtott egy módosító javaslatot, amely kerek-perec kimondaná, megszűnik a magánnyugdíj-pénztári tagdíj - írja az Origo. Matolcsy György néhány órával korábban még azt mondta, csak meghosszabbítják a tagdíjak állami rendszerbe történő átirányításának időtartamát.

Törvényi erővel el szeretné törölni a kormány a magán-nyugdíjpénztári tagdíjat - ez a lényege annak a módosító javaslatnak, amelyet a parlament költségvetési bizottsága nyújtott be a pénzügyi stabilitási törvényjavaslathoz - közölte az Origo.

A módosító javaslat első pontja kimondaná: természetes személy nyugellátás fedezetére fizetett járuléka kizárólag a Nyugdíjbiztosítási Alapot illeti meg. A módosító javaslat további részében minden egyes törvényből kiszedik azt a szót, hogy "tagdíj". A módosító indoklása nem kertel: a javaslat megszünteti a kötelező magán-nyugdíjpénztári tagdíjfizetést.

"A társadalombiztosítási nyugdíjrendszer hosszú távú fenntarthatósága, pénzügyi stabilitása és a hatálya alatt álló biztosítottak nyugdíj-várományainak biztosítása érdekében a javaslat megszünteti a kötelező magán-nyugdíjpénztári tagdíjfizetést" - olvasható a javaslat rövid indoklásában.

Sorban állás a pénztárnál. Záródnak az ajtók
©

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján még csak annyit mondott, hogy az állam határozatlan ideig magához irányítja a tagdíjakat, és elképzelhetőnek tartotta, hogy a kormány újranyitja a maradék 102 ezer pénztártagnak a visszalépés lehetőségét az állami pillérbe. Ha ez nem történne meg, akkor a pénztártagok megtakarításai folyamatosan fogynának, vagy csak nagyon alacsony hozamot tudnának rajta elérni a pénztárak, így nem érné meg maradni a pénztárakban.

A hiánycél tartása érdekében a kormány 48 milliárdot venne el a kötelező magánnyugdíjpénztárakban maradók befizetéseiből - derült ki a déli tájékoztatón. Matolcsy akkor azt mondta, ez azt jelenti, hogy a kasszatagok 10 százalékos munkavállalói járulékára vonatkozó 14 hónapos moratóriumot 12 hónappal meghosszabbítják, azaz a járulékot nem a pénztárakba - ahogy tavaly ígérték -, hanem az államnak kell befizetni.

A magánnyugdíjpénztárakat tömörítő Stabilitás Pénztárszövetség közleményében azt írta, megdöbbenéssel értesült a kormányzati szándékról - ami akkor még csak az átirányításról szólt. "Ez a lépés - azon túl, hogy jogszerűsége erősen vitatható - a magánpénztári szektor végét jelentheti" - írták, hozzátéve, a szövetség minden legális eszközzel fel kíván lépni az intézkedéssel szemben.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Selma Blair bejelentette, hogy szklerózis multiplexben szenved

Selma Blair bejelentette, hogy szklerózis multiplexben szenved

Vezető kárpátaljai magyar politikusok ellen indult plakátkampány Ukrajnában

Vezető kárpátaljai magyar politikusok ellen indult plakátkampány Ukrajnában

Demeter Márta: az adatok nem titkosak, legfeljebb a kormány titkolódzik

Demeter Márta: az adatok nem titkosak, legfeljebb a kormány titkolódzik

Börtön a borravaló miatt? A lengyelek ezt tervezik

Börtön a borravaló miatt? A lengyelek ezt tervezik

A magyar szülők csak álmodnak arról, amit ez a két anyuka kitalált

A magyar szülők csak álmodnak arról, amit ez a két anyuka kitalált

Demeter Mártát választották az LMP társelnökévé

Demeter Mártát választották az LMP társelnökévé