szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nagy bakit követett el a költségvetési bizottság: hétfőn egymástól teljesen eltérő főösszegeket tüntetett fel három, a 2012-es költségvetéshez benyújtott három zárószavazás előtti módosító javaslatban, ezért félórás szünetet és rendkívüli költségvetési bizottsági ülést tartottak a parlamentben hétfőn fél tizenegy körül. A bizottság végül egy negyedik főösszeg-variációt talált ki, amely sem a hétfői módosítókban szereplőkkel, sem a novemberben rögzítettekkel nem egyezik meg. Utóbbi miatt törvénysértés lesz, ha így fogadja el a parlament a büdzsét.

Komoly hibát követett el a parlament költségvetési bizottsága a jövő évi büdzséhez benyújtott zárószavazás előtti módosító javaslatokban, ezért hétfő este fél tizenegy előtt pár perccel a házelnök félórás szünetet rendelt el, melyben rendkívüli ülést tart a költségvetési és az alkotmányügyi bizottság is.

Mint arról a hvg.hu beszámolt, a költségvetési bizottság négy zárószavazás előtti módosítót is benyújtott kora délutánig a 2012-es költségvetéshez, de ebből három módosítóban más és más bevételi és kiadási főösszeg szerepelt.

Végül a rendkívüli ülésen egy olyan bevételi és kiadási főösszeget fogadott el a bizottság (pdf), amelyek sem a zárószavazás előtti módosítókban feltüntetett főösszegekkel nem egyeznek meg, sem a november végén rögzített főszámokkal. A bevételi főösszeg várhatóan 14 340 947,1 millió, a kiadási 14 917 107,8 millió forint lesz.

Mint arra korábban is rámutattunk, a főösszegek változásával nemcsak az a probléma, hogy egy napon belül immár a negyedik változatot gyártja le belőlük a kormánypárti többség, hanem az, hogy egyáltalán megváltoznak a költségvetés elfogadása előtt. A parlament ugyanis megsérti az államháztartási törvényt, ha olyan főösszegekkel fogadja el a büdzsét, amelyek nem egyeznek a november 29-én elfogadott főszámokkal. Az államháztartási törvény alapján a parlamentnek november 30-ig le kell zárnia a költségvetés főösszegeit, amelyek ezt követően nem változhatnak.

A november 29-én elfogadott bevételi főösszeg 14 323,6, a kiadási 14 899,8, a hiány pedig 576, 2 milliárd forint volt. A zárószavazás előtti módosításokkal csak a hiány maradt változatlan.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A hideg miatt több mobilkórházban is elromlott a fűtőberendezés Romániában

A hideg miatt több mobilkórházban is elromlott a fűtőberendezés Romániában

15 millió forint a kikiáltási ára egy Apple-1 komputernek

15 millió forint a kikiáltási ára egy Apple-1 komputernek

Lehet-e még valami jót kihozni ebből az évből?

Lehet-e még valami jót kihozni ebből az évből?