szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Úgy tűnik, megváltás lenne az évek óta veszteséghegyek alatt vergődő Cora, Match, Profi hálózatnak, ha végre megvenné egy szakmai befektető. Kérdés azonban, a plázastop menynyire emelte a láncok piaci értékét - írja a Világgazdaság.

December elsejével megszűnt a Cora, Match, Profi lánc közös beszerzési társulása, a Provera Kft., a beszerzőket pedig elosztották a három lánc között - írja a Világgazdaság. Ez a lap szerint úgy néz ki, mintha a tulajdonos, a Delhaize csoport komolyan készülne a kereskedelmi vállalatok eladására, illetve arra törekedne, hogy a vevő akár mazsolázhasson is közülük, ha nem akarja mindhárom céget megvenni.

Nyílt titok, hogy a CBA alsónémedi központja székhelyén a két hónapja bejegyzett C és C Partner Vagyonkezelő Kft.-t cégfelvásárlásokra alapította a Co-op Hungary Zrt. és a CBA Kereskedelmi Kft. Mindkét csoport már évek óta keresi az akvizíciós lehetőségeket, de eddig külön-külön tárgyaltak.

Kérdés azonban, megéri-e megvenni a nagyjából 120 tagú Match hálózatot, amely az elmúlt tíz év mindegyikében súlyosan veszteséges volt, forgalma pedig folyvást csökkent. A Profi vesztesége az elmúlt két évben kúszott a milliárdos szint fölé, míg a Cora nettó vesztesége tavaly meghaladta a 3,6 milliárd forintot. 

Az azonban kérdéses, hogyan sikerülne megvennie a CBA-Coop szövetségnek a vállalatokat, hiszen a plázastop hirtelen felértékelte a jórészt saját tulajdonban lévő üzletekkel rendelkező élelmiszerláncokat. Egy ilyen akvizíció amúgy is óriási teher a felvásárló vállalatnak, tehát nem tudni, adott esetben a bankok hogyan reagálnának egy hitelkérelemre. Arról nem is beszélve, hogy a hitel visszafizetése legalábbis nehézkes lenne a piaci verseny bizonyos résztvevői miatt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!