szerző:
hvg.hu

Úgy tűnik, megváltás lenne az évek óta veszteséghegyek alatt vergődő Cora, Match, Profi hálózatnak, ha végre megvenné egy szakmai befektető. Kérdés azonban, a plázastop menynyire emelte a láncok piaci értékét - írja a Világgazdaság.

December elsejével megszűnt a Cora, Match, Profi lánc közös beszerzési társulása, a Provera Kft., a beszerzőket pedig elosztották a három lánc között - írja a Világgazdaság. Ez a lap szerint úgy néz ki, mintha a tulajdonos, a Delhaize csoport komolyan készülne a kereskedelmi vállalatok eladására, illetve arra törekedne, hogy a vevő akár mazsolázhasson is közülük, ha nem akarja mindhárom céget megvenni.

Nyílt titok, hogy a CBA alsónémedi központja székhelyén a két hónapja bejegyzett C és C Partner Vagyonkezelő Kft.-t cégfelvásárlásokra alapította a Co-op Hungary Zrt. és a CBA Kereskedelmi Kft. Mindkét csoport már évek óta keresi az akvizíciós lehetőségeket, de eddig külön-külön tárgyaltak.

Kérdés azonban, megéri-e megvenni a nagyjából 120 tagú Match hálózatot, amely az elmúlt tíz év mindegyikében súlyosan veszteséges volt, forgalma pedig folyvást csökkent. A Profi vesztesége az elmúlt két évben kúszott a milliárdos szint fölé, míg a Cora nettó vesztesége tavaly meghaladta a 3,6 milliárd forintot. 

Az azonban kérdéses, hogyan sikerülne megvennie a CBA-Coop szövetségnek a vállalatokat, hiszen a plázastop hirtelen felértékelte a jórészt saját tulajdonban lévő üzletekkel rendelkező élelmiszerláncokat. Egy ilyen akvizíció amúgy is óriási teher a felvásárló vállalatnak, tehát nem tudni, adott esetben a bankok hogyan reagálnának egy hitelkérelemre. Arról nem is beszélve, hogy a hitel visszafizetése legalábbis nehézkes lenne a piaci verseny bizonyos résztvevői miatt.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Őrizetbe vették a harmadik hajléktalant a rendőrök

Őrizetbe vették a harmadik hajléktalant a rendőrök

Válaszolt a Klebelsberg Központ a siralmas állapotok miatt felmondó igazgatónak

Válaszolt a Klebelsberg Központ a siralmas állapotok miatt felmondó igazgatónak

Csökkenteni fogják az e-könyvek áfáját

Csökkenteni fogják az e-könyvek áfáját

Végre már megrendelhetjük a régóta ígért repülő autót

Végre már megrendelhetjük a régóta ígért repülő autót

Videó: a kanyarodó kamion az oldalára borulva zuhant a személyautók közé

Videó: a kanyarodó kamion az oldalára borulva zuhant a személyautók közé

És befutott a hét legáhítottabb öt száma is

És befutott a hét legáhítottabb öt száma is