szerző:
Vitéz F. Ibolya

Úgy tartják be a 2 millió forintos topmenedzseri bérplafont az állami cégeknél, hogy az igazgatósági és felügyelőbizottsági juttatásokkal mégis rendre túllépik.

Horváth Gergely Domonkos, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) vezérigazgatója lehet a legjobban fizetett állami menedzser, ha valóban kinevezik a Magyar Posta Zrt. élére. Az építőiparból az állami vagyonkezelő szervezet csúcsára katapultált menedzser a hírek szerint aspirál a magyar vállalatok között 35 ezer alkalmazottjával a legnagyobb foglalkoztatónak számító társaság vezérigazgatói posztjára. 

©

 A szék hirtelen üresedett meg, miután a tavaly nyáron határozatlan időre kinevezett Schmidt Pál július végén távozik a Magyar Posta éléről. Bár közös megegyezéssel válnak el egymástól, a HVG nem hivatalos forrásból úgy tudja, Schmidt nem önként távozott. Sőt meglepte ez a fordulat. Ambiciózus adatforgalmi, banki és hírközlési beruházásokat tartalmazó üzleti tervét ugyanis június végén elfogadta a társaság igazgatósága, élén a tulajdonosi és a munkáltatói jogokat gyakorló MNV képviselőjével, Horváth Gergely Domonkossal. Történetesen ő a Magyar Posta elnöke is. Az MNV-vezér eddig is a legjobban fizetett állami menedzserek közé tartozott: havi 2 millióban limitált fizetését az MNV it-tagságáért és a Posta-elnökségért havi 350-350 ezer, azaz évi szinten 8,4 millió forint tiszteletdíjjal fejelhette meg (lásd táblázatunkat).

 Az előző ciklusban a bérplafon bevezetéséig a köztulajdonú cégek legjobban fizetett vezetői évi 70-80 millió forintot kasszírozhattak alapbér és prémium címén (HVG, 2009. szeptember 26.), hacsak nem tettek eleget a miniszterelnöki kérésnek, hogy havi apanázsuk 2 millió feletti részét valamely közcélra fordítsák. Most az egyes állami társaságok honlapjain közölt adatok alapján a cégek cégét vezető MNV-vezér sem hozhat össze 44 millió forintnál többet 24 milliós éves alapbéréből és 10 havi bérének megfelelő prémiumából (ugyanennyi lehet a keresménye a helyettesének is). Igaz, az idei milliók az egykulcsos adó bevezetésével csaknem egyharmaddal többet érnek, mint a tavalyiak: a bruttó évi 24 millió forintból nettóban 4 millió forinttal több marad a borítékban.

A fizetési lista élén a budapesti önkormányzat tulajdonában lévő Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. vezére áll (az előző ciklus topfizetéseit produkáló cégvezetők közül egyedül ő maradt a helyén). Alapbére hajszállal meghaladja az Orbán-kormány által bevezetett 2 milliós egyenlimitet, igaz, prémiuma legfeljebb 30 százalék lehet. Állami cégvezetőtársai a 2 milliós alapbér jellemzően 80 százalékát is megkereshetik prémiumként. A költségvetés finanszírozását menedzselő Államadósság-kezelő Központ Zrt. vezérének alapbére ugyanakkor nem éri el a 2 millió forintot, és prémiuma ennek csupán 75 százaléka lehet. Még sincs feltétlenül hátrányban a legjobban keresőkhöz képest, mert további háromhavi alapbérnek megfelelő jutalmat kaphat. A menedzserfizetések olykor jelentős részét kitevő egyéb juttatásokról a céghonlapok közlése hézagos, a javadalmakról így nem alkotható teljes kép. Mindenesetre az egyes vezérek ellátmánya között jelentős eltérések lehetnek: a Garantiqát vezető Auth Henrik egyáltalán nem kap egyéb juttatást, a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. (MFB) vezére ezzel szemben 1,11 millió forint cafeteriára és kéthavi bérnek megfelelő összegre jogosult.

 Az első számú vezetők bruttó alapbérének és prémiumának visszafogásával eltűnt a különbség a más-más fajsúlyú társaságok között, ugyanannyit kereshet például az MFB, mint a Szerencsejáték Zrt. első számú vezetője. A plafon megszabása közepette jellemzően nőtt a vezetők it-tagságért felvett tiszteletdíja. Bár nem korlátlanul, hiszen a köztulajdonban álló társaságok működéséről szóló törvény szerint egy személy csak egy társaságnál betöltött it-, illetve fb-tagság után kaphat javadalmazást. A gyakorlatban azonban az „egy társaságot” úgy értelmezik, hogy a saját cégbeli it-tagságon felül egy másik társaságnál betöltött posztért is jár a díj. A legjobban fizetett állami menedzserek így jellemzően két társaság igazgatóságában vesznek fel tiszteletdíjat.

A már említett MNV-vezérhez hasonlóan Baji Csaba, a Magyar Villamos Művek (MVM) vezére saját társasága és a Paksi Atomerőmű elnökeként havi 350 ezerrel, illetve 300 ezerrel, egy évben összesen 7,8 millió forinttal egészítheti ki keresményét. Nem marad el tőle a paksi vezér, Hamvas István sem, holott ő mindkét helyen csak it-tag, összesen 4,2 millióért, ám neki sugárártalmi pótlék is jár, ami az alapfizetés harmadára rúg. A Szerencsejáték Zrt. vezére, Szentpétery Kálmán it-elnökségéért havi 300 ezer forintot kap kézhez, emellett az MFB-beli it-tagsága havi 100 ezret fial.

©

Baranyay László, az MFB első embere is összeszed némi mellékest: a saját cége elnöki tisztségéért járó havi 150 ezer forint mellett havi 170 ezer forinthoz jut a Szerencsejáték Zrt. it-tagságáért. Ugyanitt Incze Zsolt, a Millenáris Nonprofit Kft. ügyvezetője az fb-tagságért kasszíroz havi 160 ezret. A MÁV-vezér Szarvas Ferenc évi 5,4 milliós elnöki tiszteletdíjával lekörözi állami topmenedzsertársait. De még ez is bőven belefér a megengedett keretekbe: a már említett jogszabály szerint a minimálbér (78 ezer forint) hétszerese, azaz évi 6,5 millió lehet az elnöki apanázs.

Nem lépi túl a limitet az MNV elnöki tisztségéért járó havi 500 ezer forintos tiszteletdíjjal Halasi Tibor, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium ügyvédből lett vagyonpolitikai államtitkára sem. Hozzá hasonlóan számos minisztériumi vezető egészítheti ki a keresetét állami társaságoknál betöltött tisztségekért járó díjjal. A fejlesztési tárca közlekedésért felelős helyettes államtitkára, Schváb Zoltán a Győr–Sopron–Ebenfurti Vasút Zrt. it-alelnökeként kasszíroz havi 1490 eurót (azaz mintegy 400 ezer forintot) és a légiirányító állami cég, a HungaroControl Zrt. felügyelőbizottsági elnökeként további 200 ezer forintot. Az Államadósság-kezelő Központban egyenesen három nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár alkotja a vezető testületet: Kármán András it-elnökként havi 495 ezer, Nagy Róza és Naszvadi György a testület tagjaként 367,5 ezer forint tiszteletdíjban részesül. Ugyanott az fb-elnöki tisztet Wiedermann Helga, a nemzetgazdasági miniszter kabinetfőnöke látja el, havi 216 ezer forintért. Petykó Zoltán, az uniós pénzek elosztását menedzselő Nemzeti Fejlesztési Ügynökség elnöke pedig az MVM-leány Mavir Zrt. it-tagja, ő a rendszerelosztónál havi 170 ezer forint tiszteletdíjat vehet fel.

A posztkoncentráció nem korlátozódik a vezérekre és a hivatalnokokra. A Szegedi Tudományegyetem tanáraként dolgozó Kovács Árpád egykori számvevőszéki elnök például az MNV it-je mellett az MVM fb-jét elnökli, az előbbit havi 350 ezer, az utóbbit 180 ezer forint tiszteletdíjért. Az MNV fb-jében havi 220 ezer forintért ellenőriz az első Orbán-kormány MFB-vezére, Búza Éva, aki jelenleg a Garantiqa Zrt. vezérigazgató-helyettese, 1,8 millió forint havi alapbérrel.

VITÉZ F. IBOLYA

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Új módszer: egy egyszerű vérvétellel felmérhető a tüdőrák kockázata

Új módszer: egy egyszerű vérvétellel felmérhető a tüdőrák kockázata

A Sony új fülese pótolja az AirPods egyik nagy hiányosságát

A Sony új fülese pótolja az AirPods egyik nagy hiányosságát

Gyurcsány levelet írt Kövérnek az újságírók parlamenti korlátozása miatt

Gyurcsány levelet írt Kövérnek az újságírók parlamenti korlátozása miatt

A Takarék-vezér vette át Mészáros Lőrinc helyét egy Felcsúthoz köthető cégben

A Takarék-vezér vette át Mészáros Lőrinc helyét egy Felcsúthoz köthető cégben

Ment a feljelentés: Kábítószerért vehettek szavazatot a zalai Szentpéterúron

Ment a feljelentés: Kábítószerért vehettek szavazatot a zalai Szentpéterúron

Még mindig keresik a Himaláján eltűnt magyar hegymászót

Még mindig keresik a Himaláján eltűnt magyar hegymászót