szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az NGM közleményben reagált arra, hogy a Fitch Ratings hitelminősítő is leminősítette Magyarországot. Szerintük megalapozatlan volt a hitelminősítő lépése, a Fitch nem volt elég körültekintő.

"A Fitch mai bejelentése, miszerint megvonta Magyarországtól a befektetési ajánlású államadós-osztályzatot megalapozatlan volt" - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium a leminősítés hírére. Közleményükben részletesen felsoroloják az okokat, melyek szerintük alátámasztják, hogy "a hitelminősítő cég véleménye kialakításakor nem volt körültekintő, és döntésének időzítése sem indokolható".

"A jövő héten kezdődnek az IMF-fel való tárgyalások, amelyek a kormány várakozásai szerint sikerrel végződnek. A megállapodás minden bizonnyal a piacok megnyugvásához, valamint gyors eszközár-korrekcióhoz vezet" - írja az NGM, mely szerint "Magyarország fundamentumai szilárdak, és gazdasági helyzete stabil". "Az Európai Unió által is visszaigazoltan 3 százalék alatt tudjuk tartani a 2012-es költségvetési hiányt, miközben a külső egyensúly folyamatosan javul" - teszik hozzá.

"Tartós és jelentős folyó fizetési mérleg-többlettel rendelkezik az ország, amelyet tovább növel a tőkemérleg pozitív egyenlege. A kormányzat megfelelő fiskális tartalékokkal rendelkezik, illetve képes a piacról forrásokat bevonni. Ezért nincs veszélyben az államadósság finanszírozása" - közölte a minisztérium.

"Az MNB tartalékai magasak, a legutóbbi hónapban is 2 milliárd euróval emelkedtek. A kormány 2011. december 15-én megállapodott a Bankszövetséggel, amely további pozitív makrogazdasági és stabilitási hatásokkal jár" - sorolja az NGM az okokat, melyek azt hivatottak alátámasztani, hogy a Fitch Ratings leminősítésének nincs alapja.

A leminősítés hírére a kormányszóvivő, Giró-Szász András úgy reagált: a kormány meglepőnek tartja, hogy a Fitch pénteken megvonta Magyarországtól a befektetési ajánlású államadós-osztályzatot. A kormányszóvivő többek között azzal érvelt, hogy az elmúlt 24 órában az IMF-tárgyalások lefolytatása mellett kiálló nyilatkozatokat tettek.

Az elemzőket nem lepte meg a Fitch döntése, ezt már a piac is beárazta.

A Fitch Ratings hitelminősítő péntek kora délután egy fokozattal BB+ -ra, azaz befektetésre nem ajánlott kategóriába minősítette le Magyarország hosszú futamidejű, devizában fennálló államadósságának besorolását. A forintadósságot ugyancsak egy fokozattal, BBB- -ra rontotta le, de ez még a befektetésre ajánlott kategória legalján van. Ezzel mindhárom nagy hitelminősítőnél bóvli kategóriába került a magyar államadósság.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Dopeman Orbánról: Nem gondoltam bele, hogy mint érző lényt, alighanem megbántottam

Dopeman Orbánról: Nem gondoltam bele, hogy mint érző lényt, alighanem megbántottam

Kivégeztek az Egyesült Államokban egy koronavírus-fertőzött sorozatgyilkost

Kivégeztek az Egyesült Államokban egy koronavírus-fertőzött sorozatgyilkost

34 halott, 600 sérült: erős földrengés volt Indonéziában

34 halott, 600 sérült: erős földrengés volt Indonéziában