szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A munkanélküliségre, a vállalkozások működésére, az életszínvonal emelkedésére és a költségvetési bevételekre egyaránt sokkal kedvezőbb hatása lenne az igazságosabb, többkulcsos személyi jövedelemadó újbóli bevezetésének és az élőmunkára rakódó járulékok csökkentésének - közölte Bertha Szilvia, a Jobbik országgyűlési képviselője vasárnap.

A politikus közleményében azt írta: a decemberben módosított munkaszerződések jellemzően nem magasabb béreket, hanem alacsonyabb foglalkoztatási óraszámot tartalmaznak, legjobb esetben is a 2011-es fizetésért. Ez azonban a dolgozók számára több ezer forintos nettó jövedelemcsökkenést jelent a kieső adójóváírás miatt - tette hozzá.

Bertha Szilvia szerint a megemelt minimálbért sem tudják - mint fogalmazott, "vagy ha megtehetnék, akkor sem akarják" - kifizetni a munkáltatók, itt is a főállás helyett a részmunkaidőre történő bejelentést tekintik megoldásnak. A politikus azt írta: sok esetben a vállalkozások inkább létszámcsökkentéssel próbálják a költségeket finanszírozható szinten tartani. Kérdésként vetette fel, hogy miként maradnak életben a szükséges dolgozói létszám nélkül a vállalkozások, és mekkora munkaügyi visszaélésekre vagy vállalkozói csődhullámra kell számítani. 

Bertha Szilvia úgy fogalmazott: a kormány megint adott egy nagy pofont mind a munkáltatóknak, mind a munkavállalóknak. "Hogy a költségvetéssel mi lesz, nem tudni, hiszen a javasolt bérkompenzáció helyetti elbocsájtások és részmunkaidős foglalkoztatásra történő átjelentések miatt a tényleges bevételek előre megjósolhatóan messze elmaradnak majd a tervezettől" - tette hozzá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Messze nem Trumpé volt az USA történetének legbotrányosabb elnökválasztása

Messze nem Trumpé volt az USA történetének legbotrányosabb elnökválasztása

Az Alkotmánybíróság szerint rendben van a paksi titkolózás

Az Alkotmánybíróság szerint rendben van a paksi titkolózás

A Trónok harca óriásfarkasai csupán távoli rokonai a mai farkasoknak

A Trónok harca óriásfarkasai csupán távoli rokonai a mai farkasoknak