szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A vártnál lényegesen kedvezőbben alakultak az amerikai makroadatok, mégis inkább lefelé tartottak a részvénypiacok január első hetében. A kedvetlen kereskedés a dollár-euró árfolyamra is rányomta a bélyegét.

A USA-ban a munkanélküliségi ráta 8,5 százalékra csökkent, ez 2009 februárja óta a legkedvezőbb érték - derül ki az OTP jelentéséből. A legtöbb elemző ráadásul az valószínűsíti, hogy az amerikai gazdaság növekedési üteme magasabb lehetett a harmadik negyedévesnél, akkor 1,8 százalékos volt.

Hiába a kedvező adatok, Európában ez alig volt érzékelhető. Frankfurtban és Párizsban lefelé tartott a tőzsde, de Londonban a Goldman Sachs által vételre ajánlott Vodafone emelkedése és az iráni feszültség miatt felfelé tartó olajár miatt jó napot zártak. A Citi elemzésében arról írt, hogy a negyedik negyedévben veszteséges lehetett az Alcoa, ez elbizonytalanította a befektetőket. Főleg azért, mert erre a recesszió kezdete óta nem volt példa.

Az sem javított a hangulaton, hogy pénteken 7 százalék fölé emelkedtek az olasz hosszú hozamok, annak ellenére, hogy az Európai Központi Bank közvetlenül is beavatkozott. Az euró 1,27 alá gyengült a dollár ellenében, de hétfő reggel erősödésbe kezdett. A német ipari termelés megrendelései is nagyot estek decemberben, a novemberi export-dinamika azonban már kedvező volt.

Jól jártak viszont a svájci lakosok: decemberben 0,7 százalékkal csökkentek Svájcban a fogyasztói árak, éves összevetésben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Feloldották a kijárási tilalmat Portugáliában az elnökválasztás kedvéért

Feloldották a kijárási tilalmat Portugáliában az elnökválasztás kedvéért

Fauci: két héten belül jóváhagyják a Johnson & Johnson vakcináját

Fauci: két héten belül jóváhagyják a Johnson & Johnson vakcináját

Kutatások eredménye: 4-5 hónap után már érződik az e-biciklizés hatása

Kutatások eredménye: 4-5 hónap után már érződik az e-biciklizés hatása