szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Decemberben a bankrendszer forint likviditása csökkent, aminek oka részben a forgalomban lévő készpénzállomány növekedése, ami karácsony előtt megszokottnak tekinthető - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a csütörtökön közzétett havi statisztikai mérlegében.

A forint likviditás csökkenése elsősorban abból látható, hogy a bankok kéthetes MNB-kötvény átlagállománya jelentősen, 568 milliárd forinttal 3.828 milliárd forintra csökkent. Az MNB magyarázata szerint az év utolsó hónapjában a szokásosnál nagyobb óvatosság miatt a hitelintézetek a többletlikviditásuk egy részét rendszerint MNB-kötvényből egynapos jegybanki betétbe csoportosítják át, 2011decemberében ez a megszokottnál is nagyobb mértékű volt. A bankok egynapos betéteinek átlagállománya 420 milliárd forinttal 635 milliárd forintra nőtt.

Az EU Bizottságtól 2008-ban felvett hitel lejáró hányadának törlesztésére november 29-én került sor 2 milliárd euró összegben, amely a külföldi követelések és a központi kormányzat betéteinek decemberi átlagállományának jelentősebb csökkenését idézte elő. Eszközoldalon a külföldi követelések átlagos állománya 241 milliárd forinttal 11.492 milliárd forintra csökkent, forrásoldalon pedig a kormányzati betétek átlagos állománya 348 milliárd forinttal 1.299,5 milliárd forintra csökkent.

A hó végi záró állományokat tekintve ugyanakkor a külföldi követelések állománya december végére 11.969 milliárd forintra nőtt a november végi 11.367 milliárd forintról. A közlemény szerint e mögött az EU-átutalások decemberi kiugró mértéke, az Államadósság Kezelő Központ megnövekedett devizaswap (kamatcsere) ügyletekből származó mark-to-market betétállománya, illetve az MNB-nél elhelyezett rövid betétek év végi emelkedése áll.

A bankrendszer MNB-nél vezetett bankszámláinak átlagos egyenlege 4,1 milliárd forinttal 471 milliárd forintra nőtt. Az egyenleg csak kis mértékben haladta meg a tartalékkötelezettség összegét, a túltartalékolás 6,3 milliárd forint volt, amely továbbra is elenyésző a 464,7 milliárd forintos kötelezettséghez képest.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!