szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Magyarország komolyan veszi az Európai Unió jogrendszerét - jelentette ki Orbán Viktor kormányfő pénteken Budapesten a Michael Spindelegger osztrák alkancellárral folytatott tárgyalás utáni sajtótájékoztatón.

A magyar kormány olyan, az unió által kifogásolt jogszabályi pontokon is kész változtatni, amit szerinte egyébként a közösségi jog nem követelne meg - mondta Orbán.

A kormányfő úgy fogalmazott, Magyarország a lehető legenyhébb elővigyázatossági megállapodást szeretné kötni a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az EU-val. Ugyanakkor - mint mondta - "a sors iróniája, hogy az IMF pénzt akar adni. Nem fogunk félreugrani. ... Mi nem akarunk abba a helyzetbe kerülni, mint amibe a görögök is belekerültek, hogy egyébként a jobb módú, szorgalmas és fegyelmezett országok, mint Ausztria és Németország polgárai úgy érezzék, hogy ők tartanak fenn olyan országokat, amelyek nem tesznek meg mindent".

Magyarország a piacról akarja finanszírozni magát, és "odáig is elmegyek", hogy ha a piacon felveendő hitel kamata magasabb, mint az IMF által esetleg felkínált hitel kamata, "azt fogom javasolni a kormánynak és a parlamentnek, hogy inkább fizessünk valamivel többet, de maradjunk a pénzpiacon" - erősítette meg a miniszterelnök, majd hozzátette: "nem kértem hitelt az alkancellártól". Megismételte, hogy az IMF-tárgyalások témáiról semmifajta találgatásba nem akar bocsátkozni a másik fél hivatalos álláspontjának megérkezéséig.

Az Európai Bizottság Magyarország ellen indított - kedden bejelentett - három kötelezettségszegési eljárását firtató külföldi újságírói kérdésre Orbán Viktor kijelentette: Magyarország komolyan veszi az Európai Unió jogrendszerét, "és nem szerepel a terveink között, hogy szaporítsuk a kötelezettségszegési eljárások számát". Megismételte ugyanakkor, hogy Magyarország még mindig azon tagállamok közé tartozik, amelyek ellen a legkevesebb ilyen eljárást indította az Európai Bizottság. "Összességében tehát nem találtam semmi rendkívülit abban, hogy Magyarországgal szemben három eljárást indítottak" - mondta.

A miniszterelnök hangsúlyozta ugyanakkor, hogy - tekintettel a jelenlegi "felfokozott hangulatra" - a magyar kormány olyan, az unió által kifogásolt jogszabályi pontokon is kész változtatni, amit szerinte a közösségi jog egyébként nem követelne meg, és Magyarország megtarthatná az adott szabályozást, sőt egy jogvita végén szerinte "a bíróság végül a mi álláspontunk mellé tenné le a voksát".

Azonban mivel a konfliktusokat nem növelni, hanem csökkenteni akarják, ilyen esetekben is készek törvényt módosítani - közölte, példaként említve, hogy a magyar pénzügyi tárca képviselője az elmúlt húsz évben tanácskozási joggal részt vett a monetáris tanács ülésén, és ezt akkor - ellentétben a mostani európai bizottsági állásponttal - senki sem kifogásolta. Megjegyezte, még több ilyen kérdés is napirenden van. "Nincsenek érvek amellett, hogy változtatnunk kelljen, egész egyszerűen azt akarják, hogy változtassunk, és miután nekünk ezek a törvényszakaszok nem különösebben fontosak, a magam részéről elfogadom, hogy az unió igényét kielégítve ott változassunk" - összegezte véleményét.

Orbán Viktor az újságírói kérdésekre adott válaszait azzal zárta, hogy bár az említett vitákat végig lehetne vinni, jobb nem így tenni, hanem figyelembe venni az unió igényeit. Úgy fogalmazott: "Túl vagyok már a Nagy indiánkönyvön is meg A Tenkes kapitányán is, tehát nem okoz nekem problémát, hogy ha egy-egy kérdésben engedni kell, ha Magyarország nemzeti érdekei éppen azt kívánják."

Magyarország nem akar az osztrákok pénzén élni, sőt senki más pénzén sem akar élni, hanem a saját lábán szeretne állni - tette hozzá a miniszterelnök. Szerinte Ausztria és Magyarország stratégiai partnerei kell, hogy maradjanak egymásnak. A megbeszélésen a magyarországi végtörlesztés is téma volt, amellyel kapcsolatban a miniszterelnök elmondta, tudatában van annak, hogy ez az intézkedés komoly veszteséget okozott osztrák bankoknak. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a végtörlesztésben nincs semmilyen nemzeti részrehajlás, hiszen az minden pénzintézetnek nehézséget okozott.

Azonban egy olyan elfogadhatatlan, a magyar pénzügyi rendszert mérgező konstrukció működött eddig, amellyel nem lehetett belevágni a 2012-es évbe - mondta Orbán. "Magyarországon tisztelői vagyunk Ausztriának" - mondta a kormányfő, aki köszönetet mondott nyugati szomszédunknak azért, hogy támogatta Magyarország uniós tagságát, amikor arra szükségünk volt.

Orbán Viktor Strasbourghban az alkalmazkodásról is beszélt
©

Orbán Viktor kitért arra is, hogy nincs meglepődve "a Magyarországot övező nagy ívű" érdeklődésen, ugyanis ha egy ország másfél év alatt megalkot egy új alkotmányt, csaknem harminc kétharmados törvényt és összesen 365 jogszabályt, akkor "okkal tart igényt a nemzetközi érdeklődésre". Magyarországon minden egyes intézkedés mögött komoly érvek húzódnak meg, amelyeket bármely nemzetközi fórumon készek bemutatni - emelte ki.

A tárgyaláson - mint ismertette - mindemellett felvázolta a gazdasági helyzetet: elmondta, hogy 2010-ben a magyar gazdaság szinte reménytelen helyzetben volt, és ezért a szokványos válságkezelési eszközökön túl innovatív eszközöket is használni kellett. Ennek eredményeként az EU-tagság óta európai sztenderdekkel mérve is stabilnak tekinthető a magyar költségvetés, az államadósság pedig folyamatosan csökken - hangsúlyozta, kiemelve ugyanakkor, hogy ehhez kellettek a válságadók, a bankadó, és át kellett alakítani a nyugdíjrendszert is, az "új tehermegosztás" pedig természetesen érdekeket is sértett. Világossá tette azonban az osztrák külügyminiszternek - folytatta -, hogy a válságadókat három évre vezették be, és 2013 elején kivezetik azokat, a bankokkal kötött megállapodás pedig tervezhetővé teszi a bankadó "leépülését".

Tájékoztatta Michael Spindeleggert arról is, hogy az említett területekről három év alatt több mint ezermilliárd forintot vontak be a büdzsébe. Ez segített a hiány és az államadósság csökkentésében - mondta, hozzátéve, hogy ennyi pénzt sem a nyugdíjasoktól, sem a munkavállalóktól nem lehetett elvenni, mert már korábban is "többször megskalpolták őket", és belerokkantak volna ilyen terhekbe.

Az átmeneti időszak a végéhez közeledik, sőt Magyarország a konszolidáció időszakába lépett - fogalmazott Orbán Viktor. "A mi értékeink az osztrák kormánnyal közösek. Európai értékek talaján állunk, az európai kultúra részei vagyunk, és európai vitákban vagyunk érdekeltek" - mondta, majd nyilatkozatát azzal zárta: kérte Michael Spindeleggert, hogy a nemzetközi színtéren ne csak Magyarországot, hanem az általa képviselt értékeket is támogassa, és "dolgozzunk azon, hogy Magyarország és Ausztria stratégiai partnerei maradhassanak egymásnak".

Michael Spindelegger osztrák alkancellár szerint jó jel, hogy a magyar kormány nyitott a párbeszédre, és az Európai Bizottság által kedden felvetett kifogások tisztázására. Azt mondta, az a "sok törvény", amelyet Magyarországon az elmúlt időben elfogadtak, kérdéseket vetett fel, és fontos, hogy ezeket "tárgyszerűen és politikamentesen" tisztázzák. Hozzátette, nem vesz részt "Magyarország gyötrésében".

Azt mondta, az Európai Unió törvénykezése világos irányt szab, és ehhez valamennyi tagországnak tartania kell magát, hiszen mindannyiuk közös értékrendjét tartalmazza. Véleménye szerint az a helyes, ha a szomszédos országok nem a médián keresztül üzengetnek, hanem közvetlenül, "egy asztal mellé ülve" beszélnek egymással, ezért jött ő is Budapestre, ahol Orbán Viktortól első kézből kapott információt a helyzetről. "Szomszédként, partnerként érkeztem" - tette hozzá.

A Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Unióval folytatandó tárgyalásokkal összefüggésben az alkancellár azt mondta, Orbán Viktor világosan vázolta előtte Magyarország legfontosabb céljait, és már látják, hogy Ausztria miként támogathatja Magyarországot. Michael Spindelegger, aki egyúttal országa külügyi tárcáját is vezeti, korábban találkozott Martonyi János külügyminiszterrel is, akivel főként európai és kétoldalú, kormányközi kérdésekről egyeztetett.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Veszélyeztetik-e a magyar oltásellenesek a járvány legyőzését?

Veszélyeztetik-e a magyar oltásellenesek a járvány legyőzését?

Koronavírus-fertőzésben elhunyt a Párbeszéd nyíregyházi képviselője

Koronavírus-fertőzésben elhunyt a Párbeszéd nyíregyházi képviselője

Petry szerint a Magyar Nemzet egyeztetés nélkül változtatott interjúja tartalmán, a lap „Petry érdekében” nem közli a hangfelvételt

Petry szerint a Magyar Nemzet egyeztetés nélkül változtatott interjúja tartalmán, a lap „Petry érdekében” nem közli a hangfelvételt