szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Európai Unió olajembargója nem lesz komoly hatással az Iszlám Köztársaság gazdaságára - állította az iráni hírszerzési miniszter. Hejdar Moszlehi szerint Irán az embargót lehetőségnek tekinti, ha önellátóvá válásával függetleníteni tudja magát a külső világtól. "A nyugati hatalmak a szankciókkal megpróbálnak zavart okozni, ám a korábbi szankció is eredménytelennek bizonyult, és nem tudta megakasztani Irán fejlődését" - mondta a miniszter egy népgyűlésen az IRNA iráni hírügynökség beszámolója szerint.

Hasonló szellemű nyilatkozatot adott ki az ország olajipari minisztériuma is, amely szerint az iráni olajexport leállítása hatással lesz a világgazdaságra, és károkat fog okozni az európai és az Európán kívüli országoknak.

A nemzeti olajtársaság, a NIOC közleményében ehhez hozzátette: a vállalatnak nem fog nehézséget okozni, hogy új vevőket találjon.

"Tekintettel a lehetséges vásárlókra, illetve a jelenlegi keresleti-kínálati helyzetre, a vállalat könnyedén helyettesíteni tudja európai ügyfeleit másokkal a világ bármely részéről" - olvasható a közleményben. A NIOC saját adatai szerint olajexportjából az Európai Unió 18 százalékkal, a Nemzetközi Energia Ügynökség szerint csaknem 25 százalékkal részesedik.

Az Európai Unió külügyminiszterei hétfőn állapodtak meg, hogy az EU július 1-jéig késleltetett olajembargót vezet be Irán ellen, a teheráni központi bankot pedig szankció alá helyezi, hogy a rezsim ne tudja finanszírozni nukleáris programját.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!