szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Raiffeisen Bankcsoport le fogja dolgozni a Magyarországon elszenvedett veszteségeit az RBI vezérigazgatója szerint.

"Belátható időn belül vissza fogjuk keresni a Magyarországon elszenvedett veszteségeinket" - mondta Herbert Stepic az osztrák Wirtschaftsblattnak, hozzátéve, a bank nem tervezi, hogy kivonul Magyarországról. A bankvezér arra számít, hogy 2013-ban stabilizálódik a pénzintézet helyzete.

Herbert Stepic szerint a devizában felvett jelzáloghitelek kedvezményes törlesztése 55-60 millió euró veszteséget okoz a banknak, de ennél nagyobb összegre is fel vannak készülve.

Egy november végi közlés szerint Magyarországon 286 millió euró adózás utáni veszteséget könyvelt el a bank tavaly az első kilenc hónapban, éves szinten 320 millió euró veszteséget várnak Magyarországon. A Figyelő egy korábbi számából kiderült, hogy a végtörlesztés és a bankadó miatt a Raiffeisennek 42 milliárd forintos vesztesége keletkezett, és már szükség volt egy 106 milliárd foriontos tőkeemelésre.

A bank tavalyi eredménybeszámolóját március 29-én teszi közzé.

Magyarország nem Görögország

A magyar gazdasági gondok elsősorban politikai jellegűek – mondta Stepic a bécsi Euromoney konferencián január közepén. Hozzátette, Magyarország adósi múltja kedvező, megfelelően fizeti adósságát és sohasem volt még államcsőd. Emlékeztetett arra is, hogy az ország 85 százalékról 55 százalékra csökkentette GDP-arányos államadósságát, mielőtt ismét a jelenlegi 80 százalék körüli szintre nőtt volna. "Magyarország nem Görögország" - tette hozzá.

Arról is beszélt, hogy amikor a magyar miniszterelnök hivatalba lépett, világossá tette, hogy szakítani akar a múlttal, új Magyarországot akar létrehozni. Ugyanakkor úgy vélekedett: "az tévhit, hogy lehet úgy irányítani egy országot, hogy nem egyeztet az országgal, nem egyeztet az európai partnerekkel". "Ez lehetetlen. Ez egy óriási hiba" - tette hozzá.

Stepic szerint a magyar kormány felismerte azt, hogy nem tud továbblépni a Nemzetközi Valutaalap (IMF) segítsége nélkül. Hozzátette: Magyarország most épp azt a bizalmat próbálja visszanyerni, amit korában élvezett. Kifejtette: a berlini fal leomlását követően több évig Magyarország a térség legnagyobb haszonélvezője volt a külföldi működőtőke beáramlásának. Ez azért volt, mert nagyon nagy volt a Magyarország iránti bizalom - mondta a vezérigazgató.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!