szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy hétfőn megjelent kormányrendelet reggel hét órától stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetnek minősítette a Malévot.

A Magyar Közlöny hétfői, január 30-ai számában jelent meg az a kormányrendelet, amely a Malévot stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetnek minősíti. Az Orbán Viktor aláírásával megjelent rendelet hétfő reggel hét órától hatályos.

A rendelet alapján a Malév vonatkozásában így a csődtörvény 65-67. paragrafusát, illetve a 68-70. paragrafusát kell alkalmazni.

A törvény szerint a kormány rendeletben stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetnek minősítheti azokat a gazdálkodó szervezeteket, amelyek adósságainak rendezéséhez, hitelezőikkel való megegyezéséhez, reorganizációjához nemzetgazdasági érdek, vagy kiemelt közérdek fűződik, továbbá amelyeknél kiemelt gazdaságpolitikai érdek fűződik ahhoz, hogy a jogutód nélküli megszüntetés gyorsabb, átláthatóbb és egységesített eljárás szerint történjék.

A csődtörvény vonatkozó rendelkezése szerint ilyen szervezetek esetében vagyonfelügyelőként, illetve felszámolóként a kormány által rendeletben kijelölt állami felszámoló jár el. A törvény szerint a kormányrendelet kihirdetésétől kezdve a gazdálkodó szervezet ellen a hitelezők csődeljárást nem kezdeményezhetnek, a kérelmet a bíróság soron kívül elutasítja.

©

A jogszabály szerint a csődeljárás olyan eljárás, amelynek során az adós - a csődegyezség megkötése érdekében - fizetési haladékot kap, és csődegyezség megkötésére tesz kísérletet. A felszámolásnak pedig az a célja, hogy a fizetésképtelen adós jogutód nélküli megszüntetése során a hitelezők a törvényben meghatározott módon hozzájussanak követeléseik egy részéhez. Ez normál esetben a vagyontárgyak értékesítésével, nyilvános pályázaton történik. 

A stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezet esetében az állami felszámoló járhat el, és az értékesítést nyilvános pályázat nélkül, meghívással is le lehet bonyolítani. Ezen túlmenően az állami tulajdonban lévő felszámoló ugyanúgy köteles eljárni a hitelezők védelmében, mintha nem stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetről lenne szó.

Erre a lépésre azért volt szükség, mert az Európai Bizottság elmarasztalása után nem sok esély volt arra, hogy a tulajdonos magyar kormány pénzt tegyen a cégbe. A Malév nem tudja kifizetni a 70-100 milliárdot, amit az EB kirótt rá, elodázni is csak rövid időre tudja, ugyanis az EU szoros határidőt szabott a végrehajtásra. A Malév a csődeljárás révén sem szabadulhatna meg a súlyos visszafizetési kötelezettségtől, a felszámolási eljárást azonban az Európai Bizottság elfogadható megoldásnak tekinti.

A stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítés a Malév számára egy meginduló reorganizáció eredményes eszköze lehet - reagálta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) kommunikációs főosztálya az MTI kérdésére. Az írásos válaszban az NFM hangsúlyozza, hogy a kormány - mint azt már korábban megfogalmazták - egy Budapest központú légitársaság működtetésére vonatkozó szándékkal összhangban minősítette stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté a Malév Zrt.-t.

A válaszban a tárca "szükséges jogtechnikai lépésnek" nevezte azt, hogy a Malév stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezet lett. Az intézkedéssel a nemzetgazdasági szempontból stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetek számára biztosítható különleges eljárásrend vált elérhetővé a légitársaság számára - közölte az NFM.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kifordított abortuszplakátokkal üzennek az LMBTQ-gyerekeiket el nem fogadó szülőknek

Kifordított abortuszplakátokkal üzennek az LMBTQ-gyerekeiket el nem fogadó szülőknek

Kásler Miklós személyesen adta át a Szent Ferenc Kórház poszt-Covid részlegét

Kásler Miklós személyesen adta át a Szent Ferenc Kórház poszt-Covid részlegét

“Feleslegesen új szituáció” az iskolák részleges újranyitása

“Feleslegesen új szituáció” az iskolák részleges újranyitása