szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Minden idők legnagyobb, ötmilliárd dolláros részvénykibocsátása után Mark Zuckerbergnek másfél milliárd dolláros adót kell majd fizetnie.

Mintegy ötmilliárd dollárt vár a Facebook abból az elsődleges részvénykibocsátásból, amihez szerdán nyújtotta be a szükséges dokumentumokat a közösségi portált működtető cég. Ez lesz minden idők legnagyobb kibocsátása az internetes cégek között azóta, hogy a Google 2004-ben 1,9 milliárd dollár értékben bocsátott ki részvényeket.

Az akciót májusra tervezi Zuckerberg, akinek ezek után másfél milliárdos adótartozása lesz - számol be a Spiegel Online.

 Még sok a kérdőjel az ügylet körül: nem lehet tudni, hogy mikor vezetik be a tőzsdére a mintegy 850 millió felhasználót számláló internetes vállalkozás papírjait, piaci értesülések szerint valamikor májusban, vagy júniusban. A cég azt sem közölte, hogy pontosan hány darab részvényt bocsát ki, és milyen kibocsátási áron, illetve azt sem lehet tudni, hogy melyik tőzsdén lehet majd kereskedni a Facebook részvényeivel.

Az amerikai tőzsdei felügyeletnek beadott dokumentumok szerint a Facebook tavaly egymilliárd dollár (222 milliárd forint) adózott eredményt könyvelhetett el, bevétele 3,71 milliárd dollárt tett ki, 88 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. Az adózott eredmény 2010-ben 606 millió dollár, 2009-ben 229 millió dollár volt. A cég bevételeinek 85 százaléka reklámból származik.

A céget alapító Marck Zuckerbergnek 28 százalékos, a menedzsmentnek 70 százalékos részesedése van a Facebookban, a fennmaradó rész pénzügyi befektetőké. A Wall Street Journal úgy számol, hogy a tőzsdei bevezetés során a Facebookot 75-100 milliárd dollárra értékeli majd a piac, ezzel Zuckerberg a világ kilencedik leggazdagabb emberévé válhat a Forbes magazin listáján.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Videón a Microsoft csodaszemüvege: látványos a játék a HoloLens használatával

Videón a Microsoft csodaszemüvege: látványos a játék a HoloLens használatával

Huawei: Már tízből hat magyar csuklóján ott ketyeg egy okosság

Huawei: Már tízből hat magyar csuklóján ott ketyeg egy okosság

Az első hivatalos fotó a Mercedes EQS luxus-villanyautó külsejéről

Az első hivatalos fotó a Mercedes EQS luxus-villanyautó külsejéről