szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Különösebb izgalmak nélkül telt a múlt hét a részvénypiacon, a hét eleji negatív korrekció után a hét közepén ismét emelkedésnek indultak az árfolyamok, így összességében mérsékelt erősödéssel zárt a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe.

A BUX egy hét alatt 380 ponttal, 1,97 százalékkal emelkedett, 19.665,68 ponton zárt pénteken. A részvénypiac heti forgalma 74,44 milliárd forint volt az előző heti 94,96 milliárd forint után.

A CIB Bank heti összegzése szerint a hangulat javulása jellemezte a globális piacokat. Ebben a megjelenő makrogazdasági adatok mellett szerepe volt annak is, hogy a piac bízik abban, hogy a megjelenő nyilatkozatokkal összhangban hamarosan megszületik a megállapodás a görög adósságcseréről. A hét eleji EU-csúcson a vártnak megfelelően döntés született a szigorúbb fiskális szabályokról, és zöld utat kapott az ESM júliusi indulása, egyelőre 500 milliárd eurós kerettel.

Belföldi piacmozgató hírek nem nagyon voltak az eltelt héten, az IMF/EU tárgyalásokkal kapcsolatban sincs új fejlemény. A kormány hamarosan elkészíti válaszlevelét az EU-nak, a tárgyalások tényleges időzítése ez után látható majd pontosabban - írja elemzésében a CIB. 

A hét tőkepiaci híre volt, hogy versenyjogi aggályokra hivatkozva az Európai Bizottság megvétózta a New York-i NYSE és a német Deutsche Börse tervezett, 9 milliárd dolláros tőzsdei egyesülését. Az európai versenyhatóság úgy ítélte meg, hogy a felajánlott engedmények ellenére az egyesülés jelentős mértékben akadályozná a hatékony versenyt. A brüsszeli "nem" ellen a tőzsdekonszernek az Európai Bírósághoz fellebbezhetnek. 

A hírnek piacmozgató hatása nincs, a Budapesti Értéktőzsdét viszont annyiban érinti, hogy korábban ettől tette függővé a kereskedési rendszerének cseréjét, pontosabban azt, hogy milyen rendszer váltsa fel a BÉT-en jelenleg működő MMTS-t. A BÉT osztrák tulajdonosa, a bécsi tőzsdét is működtető CEESEG AG, amely a Xetra rendszert szorgalmazza, a BÉT szeptemberi közgyűlésén a magyar kisebbségi tulajdonosok kérésének engedve azt javasolta, hogy a bevezetendő új kereskedési rendszer a Deutsche Börse-NYSE-Euronext közös új kereskedési rendszere legyen. Mohai György, a BÉT vezérigazgatója a tőzsde január 27-i sajtótájékoztatóján - még a versenyhatósági döntés előtt - nem tartotta kizártnak, hogy ha nem jön létre a tőzsdefúzió, úgy a Xetra váltja majd fel a BÉT jelenlegi kereskedési rendszerét. 

A BÉT vezető részvényei erősödtek a múlt héten. Az OTP árfolyama 0,36 százalékkal 4.110 forintra csökkent. A Mol 2,12 százalékkal erősödött, 19.980 forinton zárta a hetet. A Magyar Telekom részvények ára 1,11 százalékkal 547 forintra nőtt. A Richter részvények 38.850 forintot értek pénteken záráskor, árfolyamuk egy hét alatt 6,15 százalékkal emelkedett. 

Az Egis 3,70 százalékos erősödéssel, 17.220 forinton zárta a hetet. A kis és közepes kapitalizációjú papírok mutatója, a BUMIX egy hét alatt 18,08 ponttal, 1,39 százalékkal emelkedett, 1.317,76 ponton zárt pénteken.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!