szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Megállapodott az EU és az USA a túlzott amerikai dömpingellenes vámok megszüntetéséről.

Megállapodást kötött az Európai Unió és az Egyesült Államok arról, hogy Washington megszünteti a kereskedelmi partnerek által túlzottan magasnak tartott dömpingellenes vámjait, és cserébe az EU visszalép a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO) emiatt folytatott eljárástól. Ezt az Európai Bizottság kereskedelmi felelőse, Karel De Gucht jelentette be Brüsszelben kiadott közleményében. 

©

A két fél - továbbá az EU-t támogató Japán - között évek óta jogi huzavona folyt amiatt, hogy az Egyesült Államok a WTO-gyakorlattól eltérően kalkulált, úgynevezett kiegyenlítő vámokat számított fel azokra az importtermék-csoportokra, amelyeket megítélése szerint dömpingszerűen, azaz túlságosan alacsony áron vittek be az országba. 

Mint az uniós magyarázatból kiderül, az amerikai számítással az volt a probléma, hogy a WTO-előírással ellentétben nem vette figyelembe azokat a termékeket, amelyek ára az amerikai piacon magasabb volt, mint a kiinduló országban. Így az amerikai vámok magasabbak voltak, mint amilyeneket azonos körülmények között az európai vagy japán piacon kellett volna fizetni.

A WTO egy korábbi eljárás során az EU-nak adott igazat a kérdésben, ám mivel az Egyesült Államok ezt követően sem alkalmazkodott teljesen a világszervezet gyakorlatához, Brüsszel szankciókért folyamodott a WTO-hoz Washington ellen. 

A mostani megállapodás szerint az unió ez utóbbi eljárástól lép vissza, de cserében az amerikai kiegyenlítő vámok nem érvényesíthetők egyebek között acél- és vegyipari termékekre vagy élelmiszerekre. Mint De Gucht jelezte, az európai exportőröknek ez összesen legalább évi 15 millió euró vámmegtakarítást jelent.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!