szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Nokia Komáromban 2300 főt bocsát el 2012 végéig - közölte a cég. A vállalat tavaly szeptemberben jelentette be, hogy két másik gyártóbázisa mellett a komáromi üzem működését is felülvizsgálja, és az már akkor kiderült, hogy várhatóan Ázsiába telepíti át a gyártási tevékenységet. A kormány a gyárral közös munkacsoporttal segítené az elbocsátottak elhelyezkedését.

Kétezerháromszáz dolgozót bocsát el komáromi gyárából, a 4400 dolgozót foglalkoztató üzemben tehát a leépítés az alkalmazottak több mint felét érinti. A komáromi üzemet 1999-ben nyitotta meg a cég. A társaság sajtóközleménye szerint Komáromból, a mexikói Reynosából és a finnországi Saloból a Nokia ázsiai gyáraiba helyezik át az okostelefonok gyártását, ezért a három országban összesen 4000 dolgozótól válnak meg.

A vállalat tájékoztatása szerint a leépítéssel érintett három gyár a jövőben az okostelefonok testre szabását végzi az európai és amerikai vevők számára, ugyanakkor az üzemekben csökken a termelés élőmunka igénye. Niklas Savander, a Nokia Markets ügyvezető alelnöke a közleményben az átszervezést azzal indokolta, hogy a készülék összeszerelés Ázsiába helyezésével Nokia közelebb kerül a legtöbb részegység beszállítóhoz és ezzel a társaság képes lesz az innovációkat gyorsabban bevezetni a piacra.

©

A Nokia szerdán be is jelentette 2300 fős, előzetes leépítési szándékát a munkaügyi központ komáromi kirendeltségén - mondta Pákozdi Szabolcs, a megyei munkaügyi központ igazgatója. A tervezett intézkedés 2050 fizikai és 250 szellemi munkakört érint - tette hozzá. A vállalat tárgyalásokat kezd az érdekvédelmi szervezetekkel és az üzemi tanáccsal, majd 15 nap múlva jelenti be végleges létszámleépítési szándékát.

A komáromi körzetben a december 20-i adatok alapján 1742 regisztrált munkanélküli volt, ez 8,1 százalékos aránynak felel meg. Az elmúlt hónapokban két, a Nokiával kapcsolatban álló beszállító is bejelentette komáromi tevékenyégének megszüntetését. A ZA-CO Kft. 282 embert, a Valid Technologies 136 embert bocsátott el.
    
Nem érte meglepetésként a dolgozókat a leépítés, mivel korábban már jelezte a menedzsment, hogy átalakítás várható. Csak a leépítés nagyságáról nem tudtunk - mondta a Nokia üzemi tanácsának elnöke a hvg.hu-nak. Mint László Zoltán közölte, a cég vezetése és a dolgozói érdekképviselet már napok óta egyeztet, de a hivatalos tárgyalás február 15-én kezdődik. Az érdekképviseleti vezető szerint ezért nem várható, hogy a következő napokban megkezdődjenek az elbocsátások. Az üzemi tanács vezetője ezért még nem tudott arra a kérdésre válaszolni, hogy az egyes üzemegységektől mennyi embert küldenek el, és milyen feltételekkel.

Olvadó saját tőke, növekvő kötelezettségek

A Nokia Komárom Kft. 2010-ben 1017,4 milliárd forint árbevételre tett szert, ennek nyomán adózott eredménye csaknem 31 milliárd forint volt, amit viszont teljes egészében kivett osztalékként a tulajdonos finn Nokia Corporation – derül ki az Opten céginformációs szolgáltató adataiból.

A társaság árbevétele 2009-ben 1075,5 az azt megelőző évben 1292,4 milliárd forint volt. Ezekben az években nem vett ki osztalékot a tulajdonos, az adózott nyereségek rendre csaknem 42, illetve 58,3 milliárd forint volt. A vállalat kötelezettségei 2008-ról 2010-re több mint háromszorosára nőttek: 109,6 milliárd forintról 375,3 milliárdra. Ugyanebben az időszakban saját tőkéje viszont 175,3 milliárd forintról 33,8 milliárdra csökkent.

A finn cég már tavaly szeptemberben - a kolozsvári gyárának bezárásakor - bejelentette, hogy felülvizsgálja a komáromi, salói és reynosai gyárak gyártási tevékenységét. Az alkalmazottak számában 2012-ben áll be változás, ezért a Nokia elkezdi a tárgyalásokat ezekben a gyárakban a dolgozók képviselőivel, valamint a többi érintettel – írták szeptemberben.

Már szeptemberben eldöntötték

A Nokia sajtóosztályának munkatársa, Päivyt Tallqvist a hvg.hu-nak tavaly ősszel azt is elmondta, hogy Komárom továbbra is fontos tagja marad majd a Nokia hálózatának, elsősorban a vevők kiszolgálásában, az okostelefonok felhasználói számára végzett szolgáltatásokban marad a magyar telephelynek szerepe. A szoftverek fejlesztésében is fontos szerepet szánnak neki, és hosszú távon is fenntartanák ezt a telephelyet, a részletek kidolgozása akkor azonban folyamatban volt.

©
Nem kellett a munkahelymegőrző támogatás
A munkaügyi hatóságok korábban munkahelymegőrző támogatást ajánlottak fel a Nokiának, de sikertelenül zárult ez a kezdeményezés - mondta a hvg.hu-nak Pákozdi Csaba, a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának igazgatója. Hozzátette, bíznak benne, hogy sok elbocsátott dolgozónak máshol - például akár az Audi győri üzemében - tudnak majd munkát biztosítani. Tovább

Ugyanakkor a gyártásról már tavaly stratégiai döntés született: a gyártást a Nokia Ázsiába fogja áttelepíteni – ez egyértelműen kiderült Tallqvist szavaiból is.

Ezt most a finn cég ismét megerősítette: a szerdai bejelentés szerint a finnországi, magyarországi és mexikói üzemeiből a gyártás Ázsiába történő áttelepítése miatt összesen négyezer embert küldenek el. A Nokia jelenleg öt gyártóbázist üzemeltet Ázsiában, a vietnami fővárosban, Hanoiban épp az év elején kezdte meg legújabb üzemének építését.

A magyar kormány a nemzetgazdasági tárca útján közölte, hogy sajnálja a Nokia döntését, és mindent megtesz annak érdekében, hogy a nehéz helyzetbe jutott dolgozók mielőbb munkahelyhez jussanak, ennek érdekében a Nemzetgazdasági Minisztérium vezetése megállapodott Yrjö Eskolával, a Nokia komáromi gyárának igazgatójával közös munkacsoport felállításáról.

Gellert kapott Matolcsy terve

Orbán Viktor a bejelentés előtt egy nappal még a Nokiát a kormány bezzegcégei között említette. "De továbbra is kitartok amellett, hogy azokat a külföldi befektetőket, akik tisztes haszon ellenében a magyaroknak munkahelyeket és a magyar emberek munkájával értéket teremtenek, mint az Audi, a Mercedes, a Huawei, a Nokia, a Bosch vagy éppen az Opel, azokat igenis üdvözölni kell és meg kell tartani" - mondta a kormányfő kedd délután évértékelőjében.

A Nokia csoportos létszámleépítése a nemzetgazdasági miniszter legfőbb tervének is keresztbe tesz. Matolcsy György ugyanis a decemberben nyilvánosságra hozott Növekedési Tervben a Nokiára építi a Duna menti innovációs tengely egyik központját, Komáromot. Mint a tervben szerepel "a város magas hálózati potenciáljainak köszönhetően kiváló befektetési lehetőséget jelent a működőtőke beruházások számára. Ezt a potenciált kihasználva alapította a város Ipari Parkját, mely számos külföldi és hazai érdekeltségű vállalatnak ad otthont".

A kormányzati dokumentumban az is szerepel, hogy az állam 2011 novemberében új megállapodást kötött a vállalattal, amely szerint a Nokia Siemens Networks kutatás-fejlesztési központot hoz létre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mostantól nagyobb akkumulátor kerül a hibrid Audikba

Mostantól nagyobb akkumulátor kerül a hibrid Audikba

A Király utcában edzettek a Mönchengladbach focistái

A Király utcában edzettek a Mönchengladbach focistái

Megegyezett Ausztrália a Facebookkal, Zuckerbergék fizetni fognak a helyi sajtónak

Megegyezett Ausztrália a Facebookkal, Zuckerbergék fizetni fognak a helyi sajtónak