szerző:
MTI / hvg.hu

A Nokia Komáromban 2300 főt bocsát el 2012 végéig - közölte a cég. A vállalat tavaly szeptemberben jelentette be, hogy két másik gyártóbázisa mellett a komáromi üzem működését is felülvizsgálja, és az már akkor kiderült, hogy várhatóan Ázsiába telepíti át a gyártási tevékenységet. A kormány a gyárral közös munkacsoporttal segítené az elbocsátottak elhelyezkedését.

Kétezerháromszáz dolgozót bocsát el komáromi gyárából, a 4400 dolgozót foglalkoztató üzemben tehát a leépítés az alkalmazottak több mint felét érinti. A komáromi üzemet 1999-ben nyitotta meg a cég. A társaság sajtóközleménye szerint Komáromból, a mexikói Reynosából és a finnországi Saloból a Nokia ázsiai gyáraiba helyezik át az okostelefonok gyártását, ezért a három országban összesen 4000 dolgozótól válnak meg.

A vállalat tájékoztatása szerint a leépítéssel érintett három gyár a jövőben az okostelefonok testre szabását végzi az európai és amerikai vevők számára, ugyanakkor az üzemekben csökken a termelés élőmunka igénye. Niklas Savander, a Nokia Markets ügyvezető alelnöke a közleményben az átszervezést azzal indokolta, hogy a készülék összeszerelés Ázsiába helyezésével Nokia közelebb kerül a legtöbb részegység beszállítóhoz és ezzel a társaság képes lesz az innovációkat gyorsabban bevezetni a piacra.

©

A Nokia szerdán be is jelentette 2300 fős, előzetes leépítési szándékát a munkaügyi központ komáromi kirendeltségén - mondta Pákozdi Szabolcs, a megyei munkaügyi központ igazgatója. A tervezett intézkedés 2050 fizikai és 250 szellemi munkakört érint - tette hozzá. A vállalat tárgyalásokat kezd az érdekvédelmi szervezetekkel és az üzemi tanáccsal, majd 15 nap múlva jelenti be végleges létszámleépítési szándékát.

A komáromi körzetben a december 20-i adatok alapján 1742 regisztrált munkanélküli volt, ez 8,1 százalékos aránynak felel meg. Az elmúlt hónapokban két, a Nokiával kapcsolatban álló beszállító is bejelentette komáromi tevékenyégének megszüntetését. A ZA-CO Kft. 282 embert, a Valid Technologies 136 embert bocsátott el.
    
Nem érte meglepetésként a dolgozókat a leépítés, mivel korábban már jelezte a menedzsment, hogy átalakítás várható. Csak a leépítés nagyságáról nem tudtunk - mondta a Nokia üzemi tanácsának elnöke a hvg.hu-nak. Mint László Zoltán közölte, a cég vezetése és a dolgozói érdekképviselet már napok óta egyeztet, de a hivatalos tárgyalás február 15-én kezdődik. Az érdekképviseleti vezető szerint ezért nem várható, hogy a következő napokban megkezdődjenek az elbocsátások. Az üzemi tanács vezetője ezért még nem tudott arra a kérdésre válaszolni, hogy az egyes üzemegységektől mennyi embert küldenek el, és milyen feltételekkel.

Olvadó saját tőke, növekvő kötelezettségek

A Nokia Komárom Kft. 2010-ben 1017,4 milliárd forint árbevételre tett szert, ennek nyomán adózott eredménye csaknem 31 milliárd forint volt, amit viszont teljes egészében kivett osztalékként a tulajdonos finn Nokia Corporation – derül ki az Opten céginformációs szolgáltató adataiból.

A társaság árbevétele 2009-ben 1075,5 az azt megelőző évben 1292,4 milliárd forint volt. Ezekben az években nem vett ki osztalékot a tulajdonos, az adózott nyereségek rendre csaknem 42, illetve 58,3 milliárd forint volt. A vállalat kötelezettségei 2008-ról 2010-re több mint háromszorosára nőttek: 109,6 milliárd forintról 375,3 milliárdra. Ugyanebben az időszakban saját tőkéje viszont 175,3 milliárd forintról 33,8 milliárdra csökkent.

A finn cég már tavaly szeptemberben - a kolozsvári gyárának bezárásakor - bejelentette, hogy felülvizsgálja a komáromi, salói és reynosai gyárak gyártási tevékenységét. Az alkalmazottak számában 2012-ben áll be változás, ezért a Nokia elkezdi a tárgyalásokat ezekben a gyárakban a dolgozók képviselőivel, valamint a többi érintettel – írták szeptemberben.

Már szeptemberben eldöntötték

A Nokia sajtóosztályának munkatársa, Päivyt Tallqvist a hvg.hu-nak tavaly ősszel azt is elmondta, hogy Komárom továbbra is fontos tagja marad majd a Nokia hálózatának, elsősorban a vevők kiszolgálásában, az okostelefonok felhasználói számára végzett szolgáltatásokban marad a magyar telephelynek szerepe. A szoftverek fejlesztésében is fontos szerepet szánnak neki, és hosszú távon is fenntartanák ezt a telephelyet, a részletek kidolgozása akkor azonban folyamatban volt.

©
Nem kellett a munkahelymegőrző támogatás
A munkaügyi hatóságok korábban munkahelymegőrző támogatást ajánlottak fel a Nokiának, de sikertelenül zárult ez a kezdeményezés - mondta a hvg.hu-nak Pákozdi Csaba, a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának igazgatója. Hozzátette, bíznak benne, hogy sok elbocsátott dolgozónak máshol - például akár az Audi győri üzemében - tudnak majd munkát biztosítani. Tovább

Ugyanakkor a gyártásról már tavaly stratégiai döntés született: a gyártást a Nokia Ázsiába fogja áttelepíteni – ez egyértelműen kiderült Tallqvist szavaiból is.

Ezt most a finn cég ismét megerősítette: a szerdai bejelentés szerint a finnországi, magyarországi és mexikói üzemeiből a gyártás Ázsiába történő áttelepítése miatt összesen négyezer embert küldenek el. A Nokia jelenleg öt gyártóbázist üzemeltet Ázsiában, a vietnami fővárosban, Hanoiban épp az év elején kezdte meg legújabb üzemének építését.

A magyar kormány a nemzetgazdasági tárca útján közölte, hogy sajnálja a Nokia döntését, és mindent megtesz annak érdekében, hogy a nehéz helyzetbe jutott dolgozók mielőbb munkahelyhez jussanak, ennek érdekében a Nemzetgazdasági Minisztérium vezetése megállapodott Yrjö Eskolával, a Nokia komáromi gyárának igazgatójával közös munkacsoport felállításáról.

Gellert kapott Matolcsy terve

Orbán Viktor a bejelentés előtt egy nappal még a Nokiát a kormány bezzegcégei között említette. "De továbbra is kitartok amellett, hogy azokat a külföldi befektetőket, akik tisztes haszon ellenében a magyaroknak munkahelyeket és a magyar emberek munkájával értéket teremtenek, mint az Audi, a Mercedes, a Huawei, a Nokia, a Bosch vagy éppen az Opel, azokat igenis üdvözölni kell és meg kell tartani" - mondta a kormányfő kedd délután évértékelőjében.

A Nokia csoportos létszámleépítése a nemzetgazdasági miniszter legfőbb tervének is keresztbe tesz. Matolcsy György ugyanis a decemberben nyilvánosságra hozott Növekedési Tervben a Nokiára építi a Duna menti innovációs tengely egyik központját, Komáromot. Mint a tervben szerepel "a város magas hálózati potenciáljainak köszönhetően kiváló befektetési lehetőséget jelent a működőtőke beruházások számára. Ezt a potenciált kihasználva alapította a város Ipari Parkját, mely számos külföldi és hazai érdekeltségű vállalatnak ad otthont".

A kormányzati dokumentumban az is szerepel, hogy az állam 2011 novemberében új megállapodást kötött a vállalattal, amely szerint a Nokia Siemens Networks kutatás-fejlesztési központot hoz létre.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Simonka még törvényt is módosíttatott a saját érdekében

Simonka még törvényt is módosíttatott a saját érdekében

Íme a világ legjobban gyorsuló utcai autója, ami a Teslákat is állva hagyja

Íme a világ legjobban gyorsuló utcai autója, ami a Teslákat is állva hagyja

Megnyílik minden édességrajongó álma: a Nutella-szálloda

Megnyílik minden édességrajongó álma: a Nutella-szálloda

Rejtélyes ókori civilizáció nyomai után kutatnak az arábiai sivatagban

Rejtélyes ókori civilizáció nyomai után kutatnak az arábiai sivatagban

A tüntetők már előrébb járnak, mint a rendőrök – igaz, néha a terroristák is

A tüntetők már előrébb járnak, mint a rendőrök – igaz, néha a terroristák is

A horvátok már kint vannak az Eb-n és Wales is győzött

A horvátok már kint vannak az Eb-n és Wales is győzött