szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Estek péntek délelőtt az irányadó nyugat-európai tőzsdeindexek azt követően, hogy eredmény nélkül zárult csütörtök este az euróövezeti gazdasági és pénzügyminiszterek brüsszeli találkozója.

Közép-európai idő szerint nem sokkal negyed 12 után a londoni FTSE-100 0,40 százalékos csökkenéssel 5871,80 ponton, a frankfurti DAX-30 0,95 százalékos süllyedéssel 6724,00 ponton, míg a párizsi CAC-40 0,75 százalékos eséssel 3399,00 ponton állt.

A befektetőket az bizonytalaníthatja el, hogy kézzel fogható eredmény nélkül zárult az euróövezeti gazdasági és pénzügyminiszterek csütörtök esti találkozója, ahol arra szólították fel Görögországot, hogy újabb bizonyítékkal igazolja: valamennyi fontosabb politikai erő hajlandó alávetni magát a nemzetközi hitelezők reformelőírásainak.

©

A miniszterek egyben bejelentették: szerdán újabb tanácskozást tartanak, hogy végre megállapodás születhessen a második, 130 milliárd eurós mentőcsomagról. Stan Shamu, az IG Markets elemzője szerint "úgy tűnik, egyesek még mindig kétkednek, hogy Görögország tartja-e magát ígéreteihez, vagy sem". Markus Huber, az ETX Capital szakértője arra hívta fel a figyelmet, hogy sok kereskedő inkább óvatos marad addig, amíg az athéni törvényhozás nem fogadja el a reformokat, mivel fennáll annak lehetősége, hogy az egyik párt az utolsó pillanatban kivonja magát a megállapodás alól.

A negatív piaci hangulaton rontott, hogy a vártnál kedvezőtlenebb francia ipari termelési adat jelent meg. Decemberben éves szinten 1,4 százalékkal csökkent éves szinten az ipari termelés, ami nagyobb visszaesés az elemzők által várt 0,8 százalékos esésnél.

Az Alcatel-Lucent 17 százalékkal erősödött a pénteki kereskedésben miután a társaság nyereséges 2011. évről számolt be. Az északi-tengeri Brent nyersolaj határidős jegyzése 117,28  dollár hordónként, 1,31 dollárral, 1,11 százalékkal alacsonyabb az előző zárásnál. Az arany spot ára késő délelőtt 1719,85  dollár volt unciánként, 21,35 dollárral, 1,23 százalékkal alacsonyabb a reggeli árfolyamnál.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Kulka név nem csak a színpadon, az orvostudományban is feledhetetlen

A Kulka név nem csak a színpadon, az orvostudományban is feledhetetlen

Bajnai Gordon és a DK is Demeter Szilárd kirúgását várja

Bajnai Gordon és a DK is Demeter Szilárd kirúgását várja

Radar360: Gyűlnek az aláírások, hogy küldjék el Demetert, rossz tendenciát lát a virológus

Radar360: Gyűlnek az aláírások, hogy küldjék el Demetert, rossz tendenciát lát a virológus