szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egyiptom 3,2 milliárd dolláros hitelmegállapodást ír alá a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) márciusban; az összeg egyharmadát azonnal Kairó rendelkezésére bocsátja majd a nemzetközi pénzügyi intézet - olvasható az észak-afrikai ország pénzügyminiszterével készült lapinterjúban.

Az al-Ahrám című állami napilapnak nyilatkozó miniszter azt mondta, hogy a megállapodást az IMF regionális igazgatójának márciusi kairói látogatása idején írják alá. A hitelkeret második egyharmados részletét három hónappal később, a fennmaradó hányadot további három hónappal azután utalják át Kairónak. 

Egyiptom november végén kezdeményezte a tárgyalások újrafelvételét a Nemzetközi Valutaalappal és januárban kérte hivatalosan a hitel megadását. Kairó már májusban megállapodott a Valutaalappal egy 3,2 milliárd dolláros készenléti hitelről részben a múlt év eleji zavargások gazdaságnövekedést visszavető hatásainak ellensúlyozására, de Egyiptom végül lemondott a lehetőségről. Hivatalos megfogalmazás szerint azért, mert nem akarták megterhelni a választások után felálló új polgári kormányt újabb adósságokkal. 

Az IMF akkor azt ajánlotta fel, hogy a változó kamatozású - 1,5 százalékról induló -, 12 hónapra szóló 3,2 milliárd dollár hitel visszafizetését Kairónak több mint 3 év múlva kell csak megkezdenie. 

A márciustól folyósításra kerülő hitel kamata 1,2 százalék lesz - mondta a pénzügyminiszter, aki részletek ismertetése nélkül feltárta: Egyiptom 1 milliárd dolláros hitelkérelemmel fordult a Világbankhoz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elkezdték szállítani a Johnson & Johnson vakcináját az EU országaiba

Elkezdték szállítani a Johnson & Johnson vakcináját az EU országaiba

Kiránduló nővel erőszakoskodott egy 19 éves férfi a budai hegyekben

Kiránduló nővel erőszakoskodott egy 19 éves férfi a budai hegyekben

Veszélyeztetik-e a magyar oltásellenesek a járvány legyőzését?

Veszélyeztetik-e a magyar oltásellenesek a járvány legyőzését?