szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az újabb görög pénzügyi mentőcsomag jóváhagyása erősítheti a forintot, de a piac az EU/IMF-megállapodásra vár, és annak lezárásáig a monetáris tanács valószínűleg nem csökkenti az alapkamatot - mondták az MTI által kérdezett elemzők kedden.

A piac arra számított, hogy az euróövezet pénzügyminiszterei megszavazzák Görögországnak a 130 milliárd eurós csomagot, azaz a döntéssel a bizonytalanság árazódott ki - közölte Kondrát Zsolt. Az MKB Bank vezető elemzője ugyanakkor a bő likviditással magyarázza a feltörekvő piacokon tapasztalható vásárlási kedvet, így a forint erősödését is.

A magyar fizetőeszköz január óta tartó folyamatos erősödése folytatódhat, hiszen az erősödés a technikailag fontos 200 napos mozgó átlagot is átlépte - jelezte Kondrát Zsolt, aki ugyanakkor figyelmeztetett, hogy a magyar eszközök iránti keresletet alapvetően az EU/IMF-tárgyalások sikeressége határozza meg.

Hasonló véleményt fogalmazott meg Jobbágy Sándor, a CIB Bank vezető elemzője is. Álláspontja szerint a magyar piacon befektetők számára az EU/IMF-megállapodás jelent garanciát, illetve az a kontroll, amelyet az IMF negyedévente gyakorol majd a magyar gazdaságpolitikával kapcsolatban.

A görög mentőcsomag természetesen javítja a kockázatvállalási hajlandóságot, de azt is tudni kell, hogy a görög probléma hosszabb távon még nem oldódott meg - figyelmeztetett Jobbágy Sándor. A mostani megállapodás még nem garantálja azt, hogy a görög adósságállomány hosszabb távon is finanszírozható, hiszen a jelenlegi, GDP-arányosan 160 százalékot meghaladó adósság csak 2020-ra mérséklődik 120 százalékra, és még az is nagyon-nagyon magas - tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy vajon a görög csomag jóváhagyása után és a forint jelenlegi erős szintjének hatására csökkenhet-e a magyar alapkamat, mindkét elemző nemmel válaszolt, "az még korai lenne" kiegészítést adva. A kamatcsökkenés az EU/IMF-tárgyalások sikeres befejezése után kerülhet napirendre - jelezték az elemzők.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Véget ért a szükségállapot Csehországban

Véget ért a szükségállapot Csehországban

Mintha szivárvány lett volna a Marson, de az lehetetlen – a NASA elmagyarázza, miért

Mintha szivárvány lett volna a Marson, de az lehetetlen – a NASA elmagyarázza, miért

Már készül az új Apple TV, ez valami nagyon új lehet

Már készül az új Apple TV, ez valami nagyon új lehet