szerző:
MTI

A kormány vizsgálja annak a lehetőségét, hogy a Gránit Bank alapjain hozzon létre állami bankot - értesült több, egymástól független piaci forrásból az origo.hu portál.

A Gránit Bank átvilágítása már folyamatban van, döntés még nincs, de a portál forrásai szerint az állam többségi tulajdonra törekszik, amit Demján Sándor kivásárlásával tudna csak elérni. Magyarország egyik leggazdagabb üzletemberének 90 százalék körüli tulajdona van a Gránit Bankban. "Az átvilágításról a portál több forrása tudott, ugyanakkor a terv jelentőségét mutatja, hogy egyikük sem akart részleteket elárulni arról, hogy milyen állami szerv kezdeményezte azt" - írja a portál, amely szerint a Takarékbank átvilágítása is zajlik.

Az állam láthatóan több vasat tart egyszerre a tűzben abból a célból, hogy emelje a magyar tulajdon hányadát a bankszektorban, és az éppen visszahúzódó multibankok rovására piacot szerezzen, illetve rajtuk keresztül beindítsa a válságban leállt hitelezést - fogalmazott a tranzakciókra rálátó egyik forrás a portálnak.

A Gránit Bank, amely fejlődése elején álló kisbank, jóval olcsóbban megszerezhető, mint egy jelentős fiókhálózattal rendelkező, prosperáló bank, viszont többet is kell még rákölteni ahhoz, hogy nagyobb piaci szereplővé és jelentős hitelezővé válhasson. A Gránit Bank piaci értéke a saját tőke 0,7-1,3-szorosa körüli összeg, legfeljebb tehát 4 milliárd forint - írta a portál a banki tranzakciókat jól ismerő forrásra hivatkozva.

A Takarékbank kisebbségi pakettje nagyságrendekkel több pénzbe kerülhet, viszont mellette szól, hogy nagy szervezettel, fiókhálózattal, olajozottan működik. A Gránit Bank mellett szólhat, hogy nincsenek rossz hitelei, s partneri kapcsolatban áll a kormány által preferált takarékszövetkezetekkel. Emellett több magyar tulajdonú pénzügyi céggel is együttműködik, a Gránit stratégiai partnere például a részben Járai Zsigmond volt jegybankelnök által alapított és tulajdonolt CIG Biztosító, valamint a Brokernet-csoport is.

A Brokernet elnöke, Kostevc Péter a Gránit Bank keddi bejelentése szerint társtulajdonossá vált a Gránit Bankban. A közelmúltban részesedést szerzett a bankban az üzleti élet egy másik ismert személyisége, Nyúl Sándor (a TriGranit Zrt. és a Bakonyi Erőmű Zrt. igazgatóságának elnöke) is, aki 300 millió forintos befektetéssel 7,12 százalékos tulajdonrészt szerzett a bank tőkeemelése során (a jegyzett tőke ennek eredményeként 2,232 milliárd forint lett).

A Gránit Bank az új társtulajdonost bejelentő közleményében ismerteti: 2011 végére közel ötszörösére, 33,3 milliárd forintra növelte a 2010-es tulajdonosváltáskor még 7 milliárdos mérlegfőösszegét. A mérlegen belül a betétállomány nőtt terven felül: az induláskori 5 milliárdról az év végére több mint 30 milliárd forintra.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
MTI Gazdaság

Gránit Bank néven működik majd Demján pénzintézete

Gránit Bankra kereszteli Demján Sándor nagyvállalkozó a közelmúltban érdekkörébe került Milton Bankot, amelynek elnöke Bartha Ferenc, alelnöke pedig Hegedűs Éva lehet a változásokat engedélyező felügyeleti határozatok szerint.

hvg.hu Gazdaság

Demján: nyolc-tíz kötvénytulajdonos markában van az ország

A Gránit Bank pénteki bemutatása után Demján Sándor nagyvállalkozó a gazdaságról vallott elképzeléseit is ismertette. Szerinte akkor egészséges egy ország, ha bankszektorának legalább fele hazai tulajdonban van. Mivel a "bővített újratermelés" kora jöhet hazánkban, szerinte a mostani a legjobb időszak arra, hogy valaki bankba fektessen. A munkahelyteremtéshez szerinte állami vállalatok alapítására is szükség van – sorolta a portfolio.hu beszámolója.

hvg.hu Vállalkozás

Új befektető szállt be Demján bankjába

A Demján Sándor érdekeltségei közé tartozó Gránit Bank közgyűlésén a tulajdonosok a jegyzett tőke felemeléséről döntöttek. A tőkeemelés során Nyúl Sándor, a TriGranit elnöke 300 millió forintért kisebbségi tulajdonrészt szerzett a bankban.

MTI Gazdaság

Gránit Bank: néhány éven belül jelentős középbankká kíván válni Demján pénzintézete

Három-öt éven belül a hazai pénzintézetek egyik vezető középbankjává kíván válni a Demján Sándor érdekkörébe tartozó, elsődlegesen a kis- és középvállalkozások (kkv) kiszolgálását megcélzó Gránit Bank, amelyet bő féléve vett át a nagyvállalkozó tulajdonában lévő Magyar Tőketársaság Zrt. A pénzintézet jelenlegi másik tulajdonosa a bank alelnöke és vezérigazgatója, Hegedűs Éva által vezetett EPM Kft.

Baleset az M7-esen Martonvásárnál

Baleset az M7-esen Martonvásárnál

Brexit: a brit parlamenti elnöktől érkezett az újabb pofon Theresa May-nek

Brexit: a brit parlamenti elnöktől érkezett az újabb pofon Theresa May-nek

Curtis és Majka újra együtt a színpadon

Curtis és Majka újra együtt a színpadon

A Brexit problémája egy sokatmondó videón

A Brexit problémája egy sokatmondó videón

Egy 200 éves fát is kivágtak a Nemzeti Múzeum kertjének felújításakor

Egy 200 éves fát is kivágtak a Nemzeti Múzeum kertjének felújításakor

A TEK is vizsgálja az új-zélandi lövöldöző magyarországi útját

A TEK is vizsgálja az új-zélandi lövöldöző magyarországi útját