szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kormány 21 milliárdos alapból támogatja azokat a cégeket, akik önerőből nem tudják kifizetni a bérkompenzáció öt százalék alatti részét sem. A pályázaton való részvétel feltétele, hogy a munkáltató ne csökkentse a dolgozói létszámot.

A szerdai kormányülésen döntöttek a versenyszférát érintő bérkompenzációról. Azoknak a cégeknek, melyeknek problémát jelent a bérkompenzáció öt százalék alatti kifizetése, a kormány 21 milliárdos alapot állít be, ahová pályázhatnak támogatásként.

Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár a kormányszóvivői tájékoztatón elmondta: a sajtóhírekkel ellentétben nincs szükség a rendszer korrekciójára, a pályázatok meghirdetésére viszont jogszabálymódosításra van szükség, amit márciusban fogadhat el a parlament.

A tárca számításai szerint 450 ezer munkavállaló foglalkoztatásához járulhat hozzá a 21 miliárd forintos összeg. A pályázatokat majd a munkaügyi központhoz kell benyújtani. 30 nap áll majd rendelkezésre a pályázásra, és a minisztérium reményei szerint a júniusi béreknél már megjelenhet a támogatás.

Ahhoz, hogy egy munkáltató támogatást kapjon a munkavállalói bérek bérkompenzációjához, 2012-ben nem csökkenhet az előző évi létszámhoz képest a munkáltató statisztikai létszáma és a részmunkaidős átalakított állások aránya sem haladhatja meg a húsz százalékot. Bérkompenzációs támogatás bruttó 215 ezer forint havi jövedelemig kérhető.

A szinten tartás technikája

Mint korábban írtunk róla, a nettó bérek szinten tartását a legalacsonyabb keresetű munkavállalók esetében úgy éri el a kormány, hogy drasztikusan megemeli a minimálbért (78 ezerről 93 ezer forintra), illetve a garantált bérminimumot (94 ezerről 108 ezer forintra).

Azoknál a munkavállalóknál, akiknél a kötelező legkisebb bér nem kompenzálja a nominális keresetcsökkenést, azt várja el a kormány a munkáltatóktól, hogy olyan mértékben emeljék a bruttó bért, hogy a nominális nettó 2011-hez képest ne változzon – derül ki a kormány decemberben közzétett útmutatójából.

A munkáltatóknak csak 5 százalékos béremelést kell állniuk, az afeletti béremelés teljes költségét adókedvezményként levonhatják a szociális hozzájárulási adóból. Erre azonban csak akkor válnak jogosulttá, ha minden munkavállalójuknál végrehajtják a kompenzációt. A törvény lehetőséget ad arra is, hogy a béremeléseket részben béren kívüli juttatásokkal biztosítsa a munkáltató.

A kormány azért találta ki a bérkompenzációt, mert január elsejétől megszűnt az adójóváírás, valamint egy százalékponttal emelkedett a munkavállalók által fizetett egészségbiztosítási járulék. A két intézkedés miatt 2012-ben a havi szinten bruttó 216 806 forint alatt keresők bére nominálisan jelentősen csökkenne.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kőrössi P. József köszönetet mond Ceauşescunak – Könyvajánló

Kőrössi P. József köszönetet mond Ceauşescunak – Könyvajánló

A kormány kiszervezte a 9 millió euróért megvásárolt szlovéniai wellnessközpontot is

A kormány kiszervezte a 9 millió euróért megvásárolt szlovéniai wellnessközpontot is

Új vezérigazgató a Magyar Suzuki élén

Új vezérigazgató a Magyar Suzuki élén