szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A hungarikumokról szóló törvényjavaslat is napirendre került tegnap az Országgyűlés plenáris ülésén. A fideszes Lezsák Sándor a témáról szóló szakkönyvekkel érkezett, és elmondta: több mint 600 javaslat érkezett a szétküldött indítvánnyal összefüggésben - írja a Világgazdaság. A kormány 500 milliót szán a hungarikumok védelmére, a KDNP szerint oltalmazni kell a Negro márkát és a konyakmeggyet is.

„Hungarikum értéket elsősorban az képviselhet, aminek hagyományai, gyökerei vannak a magyar múltban, élő részei a jelennek és rendelkezik a jövőbeni életképességgel vagy a fejlődés távlataival” – fogalmazott a VG szerint a kormánypárti politikus.

A kétperces hozzászólások során a kereszténydemokrata Simicskó István kijelentette, a kormány az idén mintegy félmilliárd forintot szán a hungarikumok védelmére. Simicskó szerint a törvénynek nemcsak eszmei értéke van, hanem gyakorlati haszna is, és védendő terméknek nevezte még a többi között a csabai kolbászt, a csigatésztát, az ágyaspálinkát, a konyakos meggyet, a libatepertőt és a Negro cukorkát.

Hungarikumvita a parlamentben
©

Az MSZP-s Pál Béla fontosnak nevezte, hogy összehangolják az ebben, illetve a hasonló témakörökben született törvényeket. Elmondta azt is, hasznosnak tartaná, ha a leendő törvény külön jogi védelmet adna a hungarikumoknak, és szabályozná a hamisítók büntetőjogi felelősségét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Videón az LG szárnyas telefonjának titkai

Videón az LG szárnyas telefonjának titkai

Film készül a százéves veteránról, Tom Moore-ról, aki milliókat gyűjtött a brit egészségügynek

Film készül a százéves veteránról, Tom Moore-ról, aki milliókat gyűjtött a brit egészségügynek

Lelőtte felesége szeretőjét és annak apját is Nyíregyházán, életfogytiglant kaphat

Lelőtte felesége szeretőjét és annak apját is Nyíregyházán, életfogytiglant kaphat