szerző:
hvg.hu

Varga Mihály, a miniszterelnökséget vezető államtitkár szerint mindenki jobban jár, ha az Európai Uniós pénzügyminiszterek tanácsa nem támogatja a magyar kohéziós támogatások egy részének befagyasztását. Varga az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a jegybank keddi kamatdöntéséről és a BKV helyzetéről is.

Magyarország precedensértékű döntés előtt áll, ha márciusi ülésén az európai uniós pénzügyminiszterek tanácsa az Európai Bizottság javaslatának megfelelően jóváhagyja Magyarország 495 millió eurónyi kohéziós támogatásának befagyasztását - mondta Varga Mihály az InfoRádió Aréna című műsorában. Ha nem hagyják jóvá, akkor mindenki jobban jár, és egy kellemetlen tapasztalattal leszünk kevesebbek - fogalmazott.

A politikus azt mondta, reméli, hogy a tanács március 13-ai üléséig a kabinet be tudja bizonyítani, hogy ez egy méltánytalan eljárás Magyarországgal szemben. Varga Mihály hozzátette: a kormány várja a nemrég a Magyar Közlönyben nyilvánosságra hozott javaslatcsomag uniós értékelését, ebben a kormányhatározatban további hiánycsökkentést vállalt a kabinet.

Úgy kalkuláltunk, hogy a GDP 0,3-0,4 százalékát érheti el 2013-ban, ha ezek az intézkedések a tárcák szintjén teljesülnek - emelte ki Varga Mihály, aki hozzátette: ha a tárcák mégsem spórolnak ennyit, a kabinet más eszközökhöz is nyúlhat. Az államtitkár és az Államkincstár elnöke ugyanis a kormányhatározat értelmében bizonyos kivételekkel minden beruházást megvétózhat.

Varga Mihály
©

Hamarosan kamatcsökkentési periódus is indulhat - így kommentálta Varga, hogy a Nemzeti Bank monetáris tanácsa hét százalékon tartotta az irányadó kamatlábat. Egyetértett a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsának indoklásával, amely szerint az elmúlt hónapban javult hazánk kockázati megítélése. A kormányon múló gazdasági folyamatok jól állnak. Extrém helyzetek mindig lehetnek, de ha a helyzet ebben az ütemben javul, akkor elindulhat egy kamatcsökkentési periódus is - mondta a politikus.

A kormány a lehető legkevesebb adóforintból oldaná meg a BKV problémáit - mondta a tömegközlekedési cégről Varga. Szerinte a kormány érdekelt a BKV helyzetének rendezésében, mégis ösztönözné a fővárost, hogy találjon megoldást a problémára. Szeretnénk ösztönözni a fővárost arra, hogy a megoldásnak a mozgatórugója, tehát a kovász a kenyérben az elsősorban mégiscsak a Fővárosi Közgyűlés legyen, hiszen mi nem tudunk tulajdonosként beavatkozni ebbe a dologba - fogalmazott.

Hosszú távon pedig nem érdeke a kormánynak, hogy rendkívüli állami támogatásokkal segítsék ki a jövőben is a céget, ahogy az elmúlt másfél évben. Olyan megoldást szeretnének találni, ami az adófizetőknek minél kevesebb pénzébe kerül - tette hozzá az államtitkár. Varga Mihály kitért arra is: lehet, hogy a főváros vezetőinek állítása alapján valóban nem veszteséges már üzemi szinten a BKV, ám az utasok nem így érzik, tehát a következő években áldozni kell arra, hogy az utazásbiztonság és az utasok komfortérzete ne romoljon radikálisan.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Noszogatnák a 36 milliárd forintos földhő-erőmű építését Békésben

Noszogatnák a 36 milliárd forintos földhő-erőmű építését Békésben

Ritkán látható repülő landolt Budapesten – fotók

Ritkán látható repülő landolt Budapesten – fotók

Megint lenyúlták a Gyöngyhajú lányt

Megint lenyúlták a Gyöngyhajú lányt

Megérkezett Ferihegyre a repülő, amit Törpilla és Törpapa irányítanak – videó

Megérkezett Ferihegyre a repülő, amit Törpilla és Törpapa irányítanak – videó

Az internet csalódott szülőatyja olyan rendszeren dolgozik, ami jobbá tenné a világot

Az internet csalódott szülőatyja olyan rendszeren dolgozik, ami jobbá tenné a világot

Szabó Kimmel Tamás: Nekem van egy fejem, azt valaki vagy bírja, vagy nem

Szabó Kimmel Tamás: Nekem van egy fejem, azt valaki vagy bírja, vagy nem