szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Bulgária államháztartási hiánya januárban 38 százalékkal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál. A bolgár pénzügyminisztérium csütörtöki közlése szerint ez részben az áfabevételek emelkedésének köszönhető, és annak, hogy a kormány szigorúan betartja a költségvetési célokat.

A balkáni ország az Európai Unió legszegényebb tagja, ugyanakkor az egyik legkevésbé eladósodott, és azt tervezi, hogy az idei GDP-arányos államháztartási deficitet 1,3 százalékra szorítja a tavalyi 2,1 százalékról.

A pénzügyminisztérium közlése szerint jottányit sem engednek a  költségvetési fegyelemből, befagyasztva tartják a nyugdíjakat és a közalkalmazotti béreket, hogy csökkentsék a hiányt a 2010. évi 4 százalékról.

A minisztérium adatai szerint januárban a költségvetés bevétele 13,4 százalékkal, kiadása 2 százalékkal nőtt éves összevetésben.

A kormány 2,5-3 százalékos idei gazdaságnövekedéssel számol, de elemzők szerint a bővülés várhatóan nem haladja meg az 1,4 százalékot, mert a kiviteltől jelentősen függő gazdaságot komolyan sújtja az euróövezeti válság. 

Szimeon Djankov pénzügyminiszter korábban azt mondta, hogy a kormány által vártnál szerényebb gazdaságnövekedés sem okozna gondot, mivel az idei költségvetés kialakításakor 1 százalékos GDP-növekedést vettek alapul.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy hajszál választja el a forintot a történelmi mélyponttól, és eddig az MNB sem tudott segíteni

Egy hajszál választja el a forintot a történelmi mélyponttól, és eddig az MNB sem tudott segíteni

Egyes esetekben 10 évet öregedhet az agy a koronavírus-fertőzötteknél

Egyes esetekben 10 évet öregedhet az agy a koronavírus-fertőzötteknél

Bidennek sztráda, Trumpnak ösvény vezet a Fehér Házig

Bidennek sztráda, Trumpnak ösvény vezet a Fehér Házig