szerző:
MTI

Orbán Viktor biztos abban, hogy Magyarországtól nem vonnak el európai uniós felzárkóztatási támogatásokat 2013. január 1-jétől. A miniszterelnök szerint az új európai uniós fiskális paktum segít az euró megerősítésében, ez pedig Magyarország érdeke is. A kormányfő az MR1-Kossuth Rádiónak adott interjújában beszélt ezekről.

Orbán Viktor biztos abban, hogy Magyarországtól nem vonnak el európai uniós felzárkóztatási támogatásokat 2013. január 1-jétől. A miniszterelnök az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorának pénteken azt mondta: bár az uniós pénzügyminiszterek tanácsa a hónap közepén - az Európai Bizottság korábbi javaslatának megfelelve - várhatóan azt kezdeményezi majd, hogy a következő évben függesszék fel a Magyarországnak járó kohéziós támogatások egy részét, mindenki "készpénznek veheti, hogy 2013 januárjában (...) Magyarországtól egyetlen petákot sem fognak elvonni".

©

Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy az ország ellen 2004 óta folyik túlzottdeficit-eljárás, ezért most "a múlt következményeit szenvedjük el", azonban az ügyet technikai jellegűnek minősítve kifejtette: Brüsszelben "mindenki elismeri Magyarország óriási erőfeszítéseit, a magyar számok jók", idén és jövőre csak hét uniós államban lesz alacsonyabb a hiány a magyarországinál. "Lehetetlen dolog, hogy egy ilyen jó pozícióban lévő országtól bárki akár egyetlen fityinget elvegyen" - jelentette ki a Brüsszelben tartózkodó kormányfő.

Orbán ujjgyakorlatnak nevezte, hogy a kormány a 2013-ra 3,25 százalékos hiányt prognosztizáló Európai Bizottság elvárásának megfelelve 0,25 százalékkal, 3 százalék alá csökkentse a deficitet, hiszen - folytatta - a 2010-es kormányváltáskor 7,2 százalék volt a hiány, az év végére mégis sikerült 4,2 százalékra mérsékelni. Mint mondta, a pénzügyminiszteri tanács javaslatokat fog tenni a hiány csökkentésére, azokat a magyar kormány "ki fogja tölteni tartalommal, és körülbelül fél éven belül az egész folyamat szép csendben lezárul".

A miniszterelnök szerint az új európai uniós fiskális paktum segít az euró megerősítésében, ez pedig Magyarország érdeke is. Orbán Viktor ugyanakkor kiemelte: a szerződés - amelyet a 27 tagállam közül 25, köztük Magyarország vezetői írnak alá pénteken - Magyarországra csak azután vonatkozik majd, hogy csatlakozott az eurózónához. Azt viszont a legoptimistább becslések sem valószínűsítik, hogy az ország 2018 előtt belépésre alkalmas állapotban lenne - jelezte.

A kormányfő kifejtette: a paktum segítheti az euró megerősítését, márpedig a közös pénz állapota, ereje határozza meg, hogy az európai gazdaság hol foglal helyet a világgazdaságban, így alapvetően Magyarország jövőjét is. Orbán Viktor hozzátette, az unióban növekedéspárti fordulat bontakozott ki az elmúlt hónapokban, miután az eurózóna vezetői belátták, "nem lehet, hogy állandóan a hitelezők diktálják az európai gazdaságpolitikát", és a fejlődéshez nem elég a költségvetési egyensúly biztosítása, a gazdaságpolitikának a növekedést is szolgálnia kell. Ez pedig azt jelenti, hogy több embernek lesz munkája.

Arra a kérdésre, hogy heves vitákra számít-e az Országgyűlésben a szerződés ratifikálásakor, úgy válaszolt: "a gőzt kiengedtük az előző körben", amikor a parlament határozati javaslatot fogadott el a dokumentum aláírásának támogatásáról. Kiemelte azt is, magyar kezdeményezésre került a paktumba, hogy az eurózónán kívüli országokra csak a csatlakozásuk után vonatkozzon a szerződés, amelyben a tagok egyebek mellett vállalják, hogy államháztartásuk szerkezeti hiányát a bruttó hazai termék 0,5 százaléka alatt tartják.

Egy kérdésre válaszolva - azzal kapcsolatban, hogy Petr Necas cseh miniszterelnök helytelenítette azt az európai bizottsági javaslatot, amely a magyar felzárkóztatási támogatások egy részének felfüggesztésére irányul - közölte, "a csehek nem kedvesen, hanem meggyőződésből, keményen, férfiasan" kiállnak Magyarország mellett, és azt mondják, hogy a minket érő kritikák túlzottak, indokolatlanok, és nem veszik figyelembe az ország erőfeszítéseit, amelyek az elmúlt nyolc-tíz év hibáit próbálják kijavítani.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Meghalt Dick Dale gitáros, a Ponyvaregényből ismert dal szerzője

Meghalt Dick Dale gitáros, a Ponyvaregényből ismert dal szerzője

A New York Timesnak mesélt Iványi Gábor Orbánhoz fűződő viszonyáról

A New York Timesnak mesélt Iványi Gábor Orbánhoz fűződő viszonyáról

A kereskedőkön múlik, milyen modellek lesznek a slágerek a 2,5 milliós támogatással

A kereskedőkön múlik, milyen modellek lesznek a slágerek a 2,5 milliós támogatással

Alig fizettek a profi fociklubok társasági adót

Alig fizettek a profi fociklubok társasági adót

Új ötlettel állt elő Weber a jogállamiság betartatására

Új ötlettel állt elő Weber a jogállamiság betartatására

Elfelejtették már a FaceTime-botrányt? Itt az Apple új reklámja

Elfelejtették már a FaceTime-botrányt? Itt az Apple új reklámja