szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A magyar külügyminiszter szerint Magyarország készen áll arra, hogy azonnal megkezdje a tárgyalásokat az Európai Unióval és a Nemzetközi Valutaalappal az elővigyázatossági hitelmegállapodásról.

"Jelképesen már a tárgyalóasztalnál ülünk. Készen voltunk tegnap, készek vagyunk ma, és készek leszünk holnap is. Partnereinken múlik, hogy mikor is kezdjük meg konkrétan a tárgyalásokat" - jelentette ki Martonyi János hétfőn Prágában a négy visegrádi országot és a Keleti Partnerség országait képviselő külügyminiszterek tanácskozása utáni sajtóértekezleten kérdésre válaszolva.

A magyar diplomácia vezetője elmondta: napokon belül megérkezhet az Európai Bizottság válasza a tárgyalásokkal kapcsolatban. Kifejezte reményét, hogy a felmerült problémák rövidesen megoldódnak. "Az általános helyzet az, hogy a problémák többségének már látszik a megoldása" - szögezte le Martonyi. 

A visegrádi országok külügyminiszterei a prágai tanácskozáson megerősítették azt az elkötelezettségüket, hogy támogatják a Keleti Partnerség programjában részt vevő országok európai integrálódását és együttműködését az Európai Unióval - jelentette Kokes János, az MTI tudósítója.

"Az EU számára a Keleti Partnerség ugyanolyan fontos, mint a Déli Szomszédság programja" - hangsúlyozta újságírók előtt Catherine Ashton, az Európai Bizottság kül- és biztonságpolitikai főképviselője.

A prágai tanácskozáson a V4-ek - Csehország, Magyarország, Lengyelország, Szlovákia - külügyi vezetőin kívül Örményország, Azerbajdzsán, Grúzia, Moldova és Ukrajna diplomáciájának vezetői vettek részt. Fehéroroszország képviselője nem volt jelen. Az EU részéről részt vett a megbeszéléseken Ashtonon kívül Stefan Füle szomszédságpolitikai és bővítési biztos, valamint Dánia és a balti országok - Észtország, Lettország, Litvánia - diplomáciáinak vezetői. 

Ashton szerint az EU támogatja a Keleti Partnerség országainak gazdasági reformjait, a politikai reformokat, és dolgozik azon a programon, amely közelebb hozná ezeket az országokat az unióhoz. Ez program az EU 2013-as csúcstalálkozóján kerül a tervek szerint megvitatásra. 

Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter sajnálatát fejezte ki, hogy Fehéroroszország képviselője nem volt jelen Prágában. Ugyanakkor bírálta, a fehérorosz rendszert, s azt, hogy politikai foglyok vannak az országban.

Martonyi "nagyon jó fórumnak" nevezte a prágai tanácskozásokat. "A V4 élő szervezet, s a kibővített tanácskozás bizonyítéka annak, hogy együttműködő is" - jelentette ki a magyar diplomácia irányítója. Fontosnak nevezte, hogy az EU részéről egyensúly legyen a Keleti Partnerség és a Déli Szomszédság programjai között.

Egy, a Julija Timosenko bebörtönzött ukrán exkormányfő ügye miatt Ukrajna esetleges elszigetelését firtató kérdésre válaszolva Ashton azt mondta: az EU mindent megtesz annak érdekében, hogy az ügy megoldódjon. Sikorski szerint Ukrajna és az EU közti szerződést csak akkor írják alá, ha a Timosenko-ügy lezárul. Az AFP hírügynökség Catherine Ashtontól azt is idézte, hogy Oroszországnak el kell ismernie: új hatalomra van szükség Szíriában.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!