szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A fennmaradó magán-nyugdíjpénztárak közül az ING és az OTP is tagdíjat szedhet maradó tagjaitól. Az Aegon magánnyugdíjpénztára megszűnik.

Az OTP Magánnyugdíjpénztár honlapján olvasható tájékoztatás szerint a pénztár márciusi küldöttközgyűlésén módosították a szervezeti és működési szabályzatot, amelynek értelmében "a tagdíj a pénztár szolgáltatásainak fedezetére, valamint a pénztárszervezet működtetésére a pénztártagok által önkéntesen vállalt, rendszeresen fizetett pénzbeli hozzájárulás".

A tájékoztatás szerint 2012. január 1. és 2012. május 31. között a tagdíj legkisebb mértéke 1000 forint havonta, amely egy összegben befizethető 2012. június 30-ig. 2012. június 1-től a tagdíj minden pénztártagra kötelező, legkisebb összege (egységes tagdíj) 5000 forint havonta. A befizethető tagdíj összegének nincs felső határa - olvasható a honlapon.

A befizetett tagdíj 99,1 százaléka a fedezeti tartalékba, maradék része pedig a működési tartalékba kerül. Amennyiben a pénztártag a tagdíjbefizetésből eredő részen túl hozzá kíván járulni a pénztár működéséhez, akkor adományt fizethet; ezt nem írják jóvá a tag egyéni számláján, az kizárólag a pénztár működését hivatott finanszírozni - áll a tájékoztatóban.

Az Aegon Nyugdíjpénztár küldöttközgyűlése várhatóan a magán-nyugdíjpénztári ágazat jogutód nélküli megszüntetéséről fog dönteni, ezt javasolja a cég vezetősége - közölte hétfőn az Aegon.

Az ING Magánnyugdíjpénztár - a Stabilitás Pénztárszövetség korábbi közlésére hivatkozva - honlapján emlékeztet arra, hogy a magán-nyugdíjpénztárak a további biztonságos üzemeltetéshez a tagok önkéntes tagi adományaira számítanak. Erre azért van szükség, mert a jelenlegi jogi szabályozás szerint a pénztárak a tagok által befizetett tagdíjból mindössze 0,9 százalékot vonhatnak le működési költségekre. Így – a költségek nagyságrendjét figyelembe véve – a tagoknak nagyon magas tagdíjat kellene fizetniük ahhoz, hogy az abból levonható összeg fedezze a pénztárak működését.

©

Az ING Magánnyugdíjpénztár esetében, a konkrét működési költségeket figyelembe véve a tagoknak 2013. január elsejétől tagonként összesen évi 4000 forint adományt kellene befizetniük. 2012-ben adománybefizetés nem szükséges. Ez az összeg a jelenlegi taglétszám - közel 20.000 tag - mellett fedezi a működési költségeket akkor, ha ezt a költséget minden maradó tag vállalja, és a szabályozási környezet és egyéb körülmények változatlanok maradnak. Ha kevesebben fizetnek be, az egy főre jutó költségek értelemszerűen emelkednek - olvasható a pénztár tájékoztatójában.

Az ING hozzáfűzi: az új törvényi szabályozás szerint ezen támogatás összegén túl a pénztártagoknak a jövőben tagdíjbefizetéseket is kell tenniük, melynek minimális összegét a nyugdíjpénztár következő közgyűlése határozza meg. A szabályozásból következően e tagdíj 99,1 százalékát a tag egyéni nyugdíj-megtakarítási számláján írják jóvá. A tervek szerint az ING ezt a minimum tagdíjat havi 500 forintban állapítja meg. Tagjaik számára azonban jelzik, hogy havi 4000-8000 forint tagdíjbefizetést javasolnak a magán-nyugdíjpénztári vagyon érdemi gyarapítása érdekében.

Az AXA-nál az MTI érdeklődésére azt közölték: egységes tagdíjukat nulla forintban határozták meg 2012 februárjában, és a közeljövőben sem tervezik a tagdíj emelését, mivel a jelenlegi jogszabályi környezetben a tagdíjból működésre elvonható összeg, még a beszedés költségét sem fedezi. Az AXA szerint további probléma, hogy jelenleg nincs joguk semmilyen szankciót alkalmazni a nem fizető tagokkal szemben, ez pedig méltatlan helyzetbe hozhatná azokat, akik hozzájárulnak befizetéseikkel a pénztár fenntartásához.

A jelenlegi szabályozási körülmények között tagdíj nélkül sajnos a magánpénztári rendszer nem fenntartható, így az AXA pénztár már most is az AXA magyarországi leányvállalatainak anyagi támogatása mellett működik - közölte a pénztár. Az Allianznál az MTI-t úgy tájékoztatták, hogy a március végén összeülő taggyűlés határoz a kérdésben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Der Standard: Amit Kurz csinál, az lightos orbáni politika

Der Standard: Amit Kurz csinál, az lightos orbáni politika

Toroczkai László a Mi Hazánk miniszterelnök-jelöltje

Toroczkai László a Mi Hazánk miniszterelnök-jelöltje

Megkérdezték a Fideszt, miért nem vettünk több Moderna-vakcinát, gyurcsányozás lett a vége

Megkérdezték a Fideszt, miért nem vettünk több Moderna-vakcinát, gyurcsányozás lett a vége