szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A brit Ascent Resources szerdán bejelentette, hogy a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei penészleki gázmezőn úgynevezett terelt fúrásokat kezdtek. Ezzel némileg meghosszabbíthatják a penészleki kitermelést, amíg a szlovéniai Lovászi alatt talált 14 milliárd köbméternyi gáz kitermelését el nem kezdik.

A penészleki terelt kutat az Ascent az eredeti függőleges fúrástól 430 méterre északkeletre hozta létre, hogy egy elszigetelődött gázmezőhöz hozzáférjenek. A fúrás három hétig tart majd, a kitermelés azt követően indul meg. (Terelt fúrásokra ott van szükség, ahol a függőleges fúrásra a kemény talaj miatt nincs mód.)

Az utóbbi évek során a penészleki kitermelés annyi bevételt hozott, hogy fedezte a vállalat általános költségeit, miközben a szlovéniai Petišovci/Lovászi gáz projektet tovább fejlesztettük a kitermelés felé - mondta Jeremy Eng ügyvezető igazgató.

A PEN-105 nevű terelt fúrás célja, hogy a lassan kimerülő penészleki gázmező életét meghosszabbítsa. Az itt egyre csökkenő kitermelést az 14,2 milliárd köbméter szlovéniai P50-gázmező, remélhetőleg még az idén elkezdődő kiaknázásával pótolná a vállalat - mondta Eng. A szlovéniai jelenleg az Ascent legfontosabb gázkitermelési projektje.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!