szerző:
MTI

Márciusban a fogyasztói árak 5,5 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban, egy hónap alatt pedig 0,8 százalékkal emelkedtek - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán. Jelentős mértékben nőtt a szeszes italok, a dohányáruk és az üzemanyagok ára, miközben az átlagosnál kevésbé drágultak az élelmiszerek és a szolgáltatások. Februárban 5,9 százalék volt az éves infláció mértéke.

A tartós fogyasztási cikkekért kevesebbet kellett fizetni - közölte a KSH.

A magyarországi elemzők korábban 5,7 százalékosra várták a márciusi inflációt, a londoniak pedig 5,4-5,6 százalékos, teljes kosárra számolt tizenkét havi inflációt valószínűsítettek márciusra. Az első három hónapban átlagosan 5,6 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint az előző év azonos időszakában. Az egyhavi maginfláció 2012. márciusban 0,5 százalék volt, 12 havi összehasonlításban pedig 5,0 százalék. A nyugdíjas fogyasztói kosárra számított februári 12 havi infláció 5,5 százalék, az egyhavi 0,7 százalék volt.

Mináry Borbála, a KSH főosztályvezetője az adatok ismertetésekor elmondta: az éves árnövekedés lassulását a szolgáltatások, a tartós fogyasztási cikkek, a ruházkodási cikkek és az élelmiszerek árának alakulása befolyásolta. Havi szinten az üzemanyagok mellett a dohányáruk és az élelmiszerek árát emelte ki. Mint mondta, az élelmiszerek ugyan az átlagossal megegyező mértékben drágultak, azon belül azonban voltak kiemelkedő árváltozások. Példaként említette a tojás árát, amely egy hónap alatt 16,5 százalékkal emelkedett.

A főosztályvezető szerint a következő hónapban kedvezően befolyásolhatja a folyamatokat a bázishatás, az infláció korábban viszonylag magas volt. Megjegyezte, az eddig nyilvánosságra került adatokból azt látni, hogy a benzin ára valószínűleg felfelé húzhatja az inflációt. A februári jövedékiadó-emelés még nem jelent meg teljes egészében az adatokban, így az a következő hónapban is jelentkezik.

Tavaly áprilisban a fogyasztói árak 4,7 százalékkal emelkedtek 2010 áprilisához viszonyítva.

Egy hónap alatt az élelmiszerek szintén 0,8 százalékkal drágultak. Az idényáras élelmiszerek - burgonya, friss zöldség, gyümölcs - ára 4,1 százalékkal, az étolajé 2,4 százalékkal, a kávéé 1,8 százalékkal, illetve a csokoládé és a kakaó ára 1,5 százalékkal nőtt. Csökkent 2,4 százalékkal a szalámi, a szárazkolbász és a sonka, 1,4 százalékkal a péksütemények, 1,2 százalékkal a liszt, illetve 1,1 százalékkal a sertéshús ára. Az egyéb cikkek szintén átlag felett, 1,2 százalékkal drágultak februárhoz képest, a járműüzemanyagok ára 2,4 százalékkal nőtt.

Az átlaggal közel megegyező mértékben, 0,9 százalékkal emelkedtek a ruházkodási cikkek árai, az ilyenkor szokásos szezonális változásoknak megfelelően. A háztartási energia és a szolgáltatások 0,2-0,2 százalékkal drágultak februárhoz viszonyítva, míg a tartós fogyasztási cikkekért átlagosan 0,3 százalékkal kellett kevesebbet fizetni.

Tizenkét hónap alatt az élelmiszerek árai az átlagosnál kisebb mértékben, 4,7 százalékkal emelkedtek. Ezen belül jelentősen, 43,1 százalékkal nőtt a tojás, 30,5 százalékkal a sertészsiradék, 19,8 százalékkal a margarin, 18,7 százalékkal a csokoládé és a kakaó, 16,9 százalékkal a kávé, 12,6 százalékkal a sertéshús és 9,8 százalékkal a párizsi és a kolbász ára. Csökkent 15,5 százalékkal a liszt, 12,5 százalékkal az idényáras élelmiszerek és 9 százalékkal a cukor ára. Az átlagosnál nagyobb mértékben, 10,8 százalékkal emelkedett a szeszes italok, dohányáruk ára.

Szintén átlag felett, 8,6 százalékkal nőtt az egyéb cikkek ára, ezen belül a járműüzemanyagoké 16,4 százalékkal, a gyógyszereké, gyógyáruké 5,3 százalékkal. A háztartási energia átlag feletti, 6,8 százalékos áremelkedésén belül a távfűtés 11,9 százalékkal, a palackos gáz 11,7 százalékkal drágult. A szolgáltatások esetében 4,1 százalék volt az áremelkedés mértéke, ezen belül a szemétszállítás 6,5, a csatornadíj 5,4 százalékkal drágult. A ruházkodási cikkek szintén átlag alatt, 3,6 százalékkal drágultak, míg a tartós fogyasztási cikkekért átlagosan 1,4 százalékkal kellett kevesebbet fizetni 2011 márciusához képest.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Már a kiemelkedő nemzeti értékeket is miniszteri biztos felügyeli

Már a kiemelkedő nemzeti értékeket is miniszteri biztos felügyeli

Erre mindenképp figyeljen, ha céges folyószámlahitele van

Erre mindenképp figyeljen, ha céges folyószámlahitele van

Leszavazta a Fidesz Karácsony parkolási javaslatát

Leszavazta a Fidesz Karácsony parkolási javaslatát

Öt embert, köztük egy 12 éves gyereket is leszúrt egy koreai férfi, mert nem kapta meg időben a fizetését

Öt embert, köztük egy 12 éves gyereket is leszúrt egy koreai férfi, mert nem kapta meg időben a fizetését

Semjén Zsolt: Az égő Notre-Dame kifejezi az apokaliptikus értékvesztést

Semjén Zsolt: Az égő Notre-Dame kifejezi az apokaliptikus értékvesztést

Palkovicsék nem örülnek, hogy bekeményített az MTA

Palkovicsék nem örülnek, hogy bekeményített az MTA