szerző:
MTI/Népszabadság

Hamarosan egy bécsi választott bíróságnak kell döntenie arról, mekkora kártérítés jár a Suez-csoportnak azért, hogy Pécs önkormányzata kizárta a francia céget a város vízszolgáltatásából. Szabó Iván, a várost a vízmű ügyében képviselő jogászstáb vezetője elképzelhetetlennek tartja, hogy a bécsi - vagy bármelyik bíróság - hárommilliárdnál nagyobb összeget megítélne a Sueznek - írja szerdai számában a Népszabadság.

A Suez egy általa felkért brazil jogi iroda, a Compass Lexecon szakvéleménye alapján körülbelül tízmilliárd forintos kártérítést várna Pécstől. A város vezetői durván eltúlzottnak ítélik a követelést, de eddig nem árulták el, mennyi pénzt lennének hajlandóak peren kívül kifizetni a Sueznek.

Szabó Iván a Népszabadságnak elmondta: felállt az a háromfős választott bíróság, amely Bécsben dönt majd az ügyben. A Suez az osztrák Karl Hempelt delegálta, a baranyai megyeszékhely pedig Kecskés Lászlót, a Pécsi Tudományegyetem jogi karának tanárát. A két jogász megegyezett abban, hogy a testület elnöke a lengyel Stanislaw Soltysinski legyen.

Miközben Pécs a maga módján hozzájárult a trió összeállításához, Szabó Iván kétségbe vonja, hogy ez a bíróság egyáltalán dönthet-e a város és a Suez közti vitában. Arról, hogy a bécsi bíróság jogosult-e ítéletet hozni a kártérítésről, maga a bécsi testület határoz majd - írja a lap.

Szabó Iván a cikk szerint egyelőre nem kívánta részletezni a pécsi team tárgyalási stratégiáját, de nem titkolta: elképzelhetetlennek tartja, hogy a bécsi - vagy bármely más - bíróság hárommilliárdnál nagyobb összeget megítélne a Sueznek. Ezt arra építi, hogy a Sueznek a Fővárosi Vízműben 25 százalékos része van, és Budapest 15 milliárdért vásárolhatja ki a kisebbségi partnert. Mivel a budapesti vízmű minden mutatójában tízszerese a pécsinek, a hárommilliárdos összeg mondható reálisnak. Ezt azonban Szabó szerint csökkenti, hogy a Suez által delegált vízműmenedzsment éveken át nem Pécs érdekeit szolgálta, és így kárt okozott a városnak, amikor például eladósította a céget. Ezért esélyt lát arra, hogy a kártérítés akár kétmilliárdra is lemenjen a tárgyalás során.

A 2-3 milliárdos kártérítést a város a vízműszolgáltatás évi 300-400 milliós hasznából 6-8 év alatt ki tudná fizetni, a 10 milliárdos követelés viszont teljesíthetetlen az évi 40 milliárdból gazdálkodó, és több mint 40 milliárdnyi adóssággal küszködő önkormányzatnak - írja a Népszabadság.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Vádemelést javasol a rendőrség a cseh miniszterelnök ellen

Vádemelést javasol a rendőrség a cseh miniszterelnök ellen

Vigyázzon, ha eladott valamit, baj ne legyen az adóbevallásnál

Vigyázzon, ha eladott valamit, baj ne legyen az adóbevallásnál

Kartellező elemgyártókra csapott le a GVH

Kartellező elemgyártókra csapott le a GVH

A legújabb divat: a nyaraló

A legújabb divat: a nyaraló

Újra műteni kell Khedirát

Újra műteni kell Khedirát

Igazi GTI-gyilkos: 400 lóerős lett a Michelisz Norbi-féle utcai Hyundai i30 N

Igazi GTI-gyilkos: 400 lóerős lett a Michelisz Norbi-féle utcai Hyundai i30 N