szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa mindenképpen megvárja a kamatcsökkentéssel az IMF/EU-tárgyalások eredményét - vélekedtek az MNB pénzügypolitikai testületének keddi kamatdöntő ülése előtt londoni elemzők.

Az MTI előzetes felmérésébe bevont nagy citybeli házak - Morgan Stanley, 4cast, Barclays Capital, Bank of America-Merrill Lynch, JP Morgan, Goldman Sachs - szakértői keddre egyöntetűen kamattartást valószínűsítenek, de az előrejelzések között van olyan is, amely szerint az IMF/EU-tárgyalásokkal kapcsolatos lassú haladás miatt az MNB később a jelenlegi 7,00 százalékos alapkamat emelésére is kényszerülhet.

Matolcsy György
©

Ezt a véleményt a Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői fogalmazták meg hétfői prognózisukban. A GS szerint a "nagyon magas" külső finanszírozási igény, a nagy adósságállomány és a gazdaságpolitika "alacsony szintű hitelessége" miatt továbbra is az a legvalószínűbb forgatókönyv, hogy megszületik az egyezség a Nemzetközi Valutaalappal és az EU-val egy új finanszírozási csomagról.

A Goldman Sachs londoni elemzői azt is jósolják azonban, hogy - tekintettel a lassú haladásra és a kormány "vonakodására" attól, hogy elkötelezze magát egy új program mellett - az MNB az idén 1,00 százalékpontnyi kamatemelésre kényszerül a forint támogatása és a tőkemenekítés kockázatának csökkentése végett.

 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Radar360: Élesek a szigorítások, besegítene a magánegészségügy

Radar360: Élesek a szigorítások, besegítene a magánegészségügy

Berobbant egy lőszerraktár Egyenlítői-Guineában, csaknem 100-an meghaltak

Berobbant egy lőszerraktár Egyenlítői-Guineában, csaknem 100-an meghaltak

FT: Európának kezd elege lenni Orbánból

FT: Európának kezd elege lenni Orbánból