szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az Európai Bizottság a jegybanktörvénnyel kapcsolatos jogi kifogások ügyében meghátrált. A többi vitás kérdést pedig a magyar féllel egyetértésben rábízzák az európai jogi eljárási rendre. De ez utóbbiak nem jelentenek akadályt a hiteltárgyalások megkezdése előtt - mondta Fellegi Tamás EU/IMF főtárgyaló szerda délutáni sajtótájékoztatóján.

Az Európa Bizottság a jegybank ügyében emelt jogi kifogásokra elfogadta a magyar válaszokat, a többi ügyben pedig a kötelezettségszegési eljárások felgyorsultak, miután Navracsics Tibor tárgyalásai a Velencei Bizottsággal új alapokat teremtettek ennek. A tárgyalási stratégiáról Fellegi azt mondta, hogy december óta mindent megtettek azért, hogy a hivatalos tárgyalások minél előbb elkezdődhessenek. Ennek érdekében “nyitottak és kompromisszumkészek voltunk”, miközben az volt a cél, hogy a döntésnél csak gazdasági szempontok szerepeljenek, a többi vitás kérdés elrendezését pedig rábízzák az uniós eljárási rendre.

Az MNB elnök fizetésével és az eskü szövegével kapcsolatban  Fellegi azt mondta, hogy az elnök fizetése a közszférára vonatkozó bérrendezés részeként került a 2 millió forintos bérplafon alá, és "ezt a pozíciót készek vagyunk megvédeni bíróság előtt is". A kormány álláspontja az eskü szövegével is egyértelmű volt: mivel a Magyar Nemzeti Bankról van szó, ezért természetes, hogy a magyar jegybank elnöke a magyar alaptörvényre tesz esküt.

Fellegi Tamás
©

Meglátjuk, mit tekint a Bizottság garanciának

A jegybank függetlenségének garanciáját firtató kérdésre Fellegi azt mondta: "azt nem állítottam, hogy a Bizottság döntése az, hogy bíróságra viszi az ügyet. De ha és amennyiben az ügy bíróság elé kerül, akkor meg tudjuk védeni az álláspontunkat" - mondta a miniszter. Állítása szerint konkrét szöveg még nem áll rendelkezésükre, de abból ki fog derülni, hogy a jegybankot érintő kérdésekre adott magyar válaszokat elfogadja-e az EU, vagy bíróságra viszi a kérdést. A Monetáris Tanács létszámának bővítése és a harmadik alelnök kinevezése ügyében Fellegi Tamás úgy fogalmazott: a magyar kormány kész arra, hogy miközben a döntés jogát továbbra is fenntartja, az abban foglaltakat Simor András mandátumának lejártáig nem vezeti be.

Az ügyek gyors lezárását hátráltatta, hogy a tárgyalások kötött eljárás mentén haladtak, így a kérdések-válaszok összeállítása folyamatos uniós vagy hazai háttérmunkát igényeltek. A kiindulópont egy január végi több mint 100 oldalas tanulmány volt, amelyben “minden szónak súlya volt, megalapozott érvekkel, az ország érdekeit szolgáló tényekkel” - mondta Fellegi. A főtárgyaló elmondta, a kormány precautionary arrangement-et (elővigyázatossági hitelkeretmegállapodás) szeretne kötni. A pénzügyi csomag védőhálóként szolgálna. Fellegi elmondta, hogy a költségvetés és az adórendszer nagy valószínűséggel tárgya lesz a megbeszéléseknek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ha otthon szokott edzeni, akkor is kapcsolja be hozzá a számítógépet

Ha otthon szokott edzeni, akkor is kapcsolja be hozzá a számítógépet

Buszokat fognak be mentőautónak Londonban, annyi a koronavírusos beteg

Buszokat fognak be mentőautónak Londonban, annyi a koronavírusos beteg

Jelszómegosztós funkció érkezhet az Android 12-be, könnyebb lesz hozzáférni a wifihez

Jelszómegosztós funkció érkezhet az Android 12-be, könnyebb lesz hozzáférni a wifihez