szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Akár két héten belül Magyarországra utazhat a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az EU tárgyalóküldöttsége, miután az Európai Bizottság szerdán szabad utat adott a finanszírozási csomagról szóló tárgyalások megkezdéséhez, de továbbra is megvan annak a kockázata, hogy a tárgyalási folyamat elhúzódik - közölte a Royal Bank os Scotland (RBS) londoni elemzője.

A döntés után valószínűleg "máris megy a telefonhívás Washingtonba", és az IMF és az EU tárgyalói feltehetően a következő két hétben Budapestre utaznak - fogalmazott kommentárjában Timothy Ash, az RBS londoni globális felzárkózó térségi kutatórészlegének igazgatója.

Hozzátette ugyanakkor azt is, hogy az RBS hosszú tárgyalássorozatra számít, tekintettel "az eddig történtekre", és arra, hogy valószínűleg a tárgyalások során is felmerülnek vitás kérdések.

Orbán Viktor Brüsszelben
©

Az RBS vezető londoni elemzője óvatosan ítélte meg a tárgyalások lehetséges kimenetelét is, kiemelve azt a véleményét, hogy a valutaalap és az EU először esetleg "túl sokat követel" majd, és emiatt elképzelhető, hogy a kormány további időnyerésre rendezkedik be.

Az Európai Bizottság (EB) szerda kora délután erősítette meg, hogy zöld utat ad a magyar kormány, valamint az Európai Bizottság és az IMF közötti hiteltárgyalásokhoz. Mint ismert, Orbán Viktor tegnapi találkozója után José Manuel Barroso bizottsági elnökkel, a testület szerda délelőtt ült össze, hogy a jóváhagyásról tárgyaljon. Információink szerint a tárgyalások feltételeiről most nem volt szó.

Az EB sajtószolgálatának közleményében azt írták, a döntést annak fényében hozták meg, hogy a magyar kormányfő egy nappal korábban "kézzelfogható lépéseket ígért" arra vonatkozóan, hogy a magyar jogszabályokat az uniós joghoz igazítsák a stabil, kiszámítható befektetői légkör megteremtése érdekében. A tárgyalások befejezésének feltétele ugyanakkor, hogy a bizottság meggyőződjön ezekről a lépésekről.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Negyvenöt szupersportkocsi vonult fel egy illegális autós találkozón

Negyvenöt szupersportkocsi vonult fel egy illegális autós találkozón

Levélben kéri Orbán Viktort a PDSZ, rendelje el a teljes digitális oktatást

Levélben kéri Orbán Viktort a PDSZ, rendelje el a teljes digitális oktatást

Már tizenöt településen veszélyes a levegő minősége Magyarországon

Már tizenöt településen veszélyes a levegő minősége Magyarországon