szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Biztos munkahelyekért, a tisztes megélhetésért, a működő és elérhető közszolgáltatásért emelik fel szavukat május elsején a szakszervezetek, a budapesti központi ünnepségen négy tömörülés együtt tüntet, vonul fel és majálisozik - mondta Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) elnöke Miskolcon sajtótájékoztatón, szerdán.

Az MSZOSZ, az Autonóm Szakszervezeti Szövetség, a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma és az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés közösen ünnepli május elsejét - mondta Pataky Péter.

A szakszervezeti vezető szólt arról is, hogy a Széll Kálmán Terv 2.0. tervezett adóemelései a háztartások egy részének elviselhetetlen terhet jelentenek, miközben a program végrehajtásával nem lesz több biztos munkahely, egyre kevesebben jutnak a tisztes megélhetést biztosító jövedelemhez, a közszolgáltatások pedig drágulnak, vagy nem működnek majd.

Az MSZOSZ elnöke úgy vélte: a dolgozóknak rá kell ébredniük, hogy új értéket nélkülük egyik vállalkozás sem tud felmutatni. A tapasztalat szerint azonban a munkavállalók lehajtott fejű, ideges emberek, elemi félelem él bennük, hogy elveszíthetik munkahelyeiket. "Márpedig egyik vállalkozás sem tud működőképes lenni, ha félelemben vannak a munkavállalók, így nem lesz kreativitás, nem lesz innováció" - tette hozzá.

©

Rohonka Sándor, az MSZOSZ Borsod-Abaúj-Zemplén megyei képviseletének vezetője ehhez kapcsolódva azt mondta: a megyében márciusban több mint 70 ezren voltak munka nélkül, a pályakezdő munkanélküliek száma pedig csaknem elérte a 8 ezret. A munkanélküliségi ráta 24,3 százalékos volt, de Mezőcsát, Ózd, Edelény, Encs, Szikszó és Gönc térségében a 30-40 százalékot is túllépte.

Az MSZOSZ szerint a kormány adó- és gazdaságpolitikája miatt a dolgozóknak legalább 80-85 százaléka rosszabbul jár, ugyanakkor az államháztartás gondját meghatározóan a következetlen gazdaságpolitikai lépések és az elhibázott adórendszer okozza. A kormány pedig kizárólag az államháztartási hiány csökkentését helyezte politikája középpontjába, és ennek érdekében újabb és újabb terhet rak az emberekre - fogalmazott Pataky Péter, aki szerint az új adók bevezetésével a kormány elengedi az inflációt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!