szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy hetük van a minisztériumoknak és a költségvetési szerveknek arra, hogy kitalálják, milyen területeken szorítanak meg idén. A szerdai kormányhatározat szerint a 44,6 milliárd forintos zárolás többek között nem érintheti az egyházi programokat, a méhészetet, a rezidenseket. Ugyanakkor az önkormányzatok szociális feladatokra 4 milliárddal költhetnek kevesebbet.

Nem tétlenkedett a kormány, a hétfőn nyilvánosságra hozott Széll Kálmán-terv 2.0 fedőnevű konvergenciaprogram egyes intézkedéseiről Orbán Viktor már kiadta a menetrendet a minisztériumoknak.

A Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint a minisztériumoknak és a költségvetési szerveknek idén összesen 44 milliárd forintot kell zárulniuk. A tárcáknak május 2-ig kell közölniük Matolcsy Györggyel, hogy milyen területeken spórolnának, ugyanakkor a kormányhatározatban azt is kijelölték, hogy mely területeket nem érintheti a zárolás.

Újabb zárolás

A minisztériumokat érintő 37 milliárd forintból a Vidékfejlesztési Minisztériumot érinti a legnagyobb megszorítás. A 7,8 milliárd forintos zárolás ugyanakkor nem kurtítja meg például a Nemzeti Méhészeti Programot, az Igyál tejet vagy az Iskolagyümölcs programot.

A nemzeti erőforrás csúcsminisztériumot ismét nagymértékű, 6,7 milliárd forintos spórolásra kötelezik, de ez nem érintheti például a rezidenseknek adott béremelést, a nemzet színészeit, és az egyházi intézményeknek adott támogatásokat sem.

Az egyházakon más minisztériumok sem spórolhatnak, így a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumnak úgy kell 4,35 milliárd forinttal csökkenteni a költségvetését, hogy a hitoktatásra, az egyházi oktatási programokra ugyanannyi pénz kell, hogy maradjon, mint amennyit eredetileg szántak rá.

A honvédelmi tárcának a 3 milliárdos zároláson kívül továbbá fel kell gyorsítania a minisztérium kezelésében lévő ingatlanok eladását is. Hogy ezek mik lehetnek, és mennyi bevételt vár belőle az állam, az nem derül ki a kormányhatározatból.

Több mint 14 milliárd forintot von el a kormány a költségvetési intézményektől is, így a nyugdíj- és egészségbiztosítási alapnak, a Magyar Fejlesztési Banknak és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőnek is kevesebb jut majd. De 4 milliárd forinttal kevesebbet költhetnek az önkormányzatok a szociális feladatokra is.

Gellert kaphatnak a reformok

A kormányhatározatból kiolvasható, hogy az elmúlt két évben papíron kialakított reformokat úgy kell a gyakorlatba bevezetni, hogy az rövid távú spórolást jelentsen. Mindez azt jelenti, hogy a köznevelési és a járási rendszer kialakítását úgy kell végrehajtani, hogy már a jövő évben költségvetési megtakarítás legyen elérhető vele.

Emiatt szinte biztosan elhalasztják a pedagógusi életpályamodellt is: a határozat erre vonatkozóan úgy fogalmaz, hogy egyetértenek ugyan az életpályamodell 2013-as bevezetésével, de csak akkor hajtható végre, ha a makogazdasági környezet is lehetővé teszi. Ellenkező esetben a 2014-es bevezetését kell megfontolni.

Németh Lászlónénak és Matolcsy Györgynek május 9-ig kell a kormány asztalára tenni az e-útdíj bevezetésének részleteit. Ráadásul úgy kell megalkotniuk az új szabályokat, hogy egyrészt a rendszer kiterjeszthető legyen, másrészt viszont a működési költségek levonása után 15 milliárd forintos bevételt eredményezzen. Németh Lászlónénak emellett május végéig a MÁV-reformot is az asztalra kell tennie.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kórházi ágyáról jelentkezett a horrorbalesetet túlélt F1-es pilóta

Kórházi ágyáról jelentkezett a horrorbalesetet túlélt F1-es pilóta

Fullajtár Andrea egy különös SZFE-s tárgyalásról: „Azóta is hányingerem van”

Fullajtár Andrea egy különös SZFE-s tárgyalásról: „Azóta is hányingerem van”

Bajnai Gordon és a DK is Demeter Szilárd kirúgását várja

Bajnai Gordon és a DK is Demeter Szilárd kirúgását várja