szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Amennyiben a Széll Kálmán-terv következő ütemében kilátásba helyezett újabb elvonások megvalósulnak, és a gyógyszerkassza a felére csökken, az az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (IGYE) szerint beláthatatlan következményekkel jár. Szerintük minden korábbinál nagyobb esély van arra, hogy gyógyszerek és gyógyszergyártók tűnjenek el a hazai piacról, és veszélybe kerüljön a magyar betegek ellátása.

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (IGYE) meglepődéssel fogadja a Széll Kálmán-terv 2.0 által kilátásba helyezett intézkedéseket, amelyek - "a 2011. évi kiadásokhoz viszonyítva - közel felére csökkentenék a gyógyszerkasszát". "Az újabb megvonások mind a betegek, mind pedig a gyártók terheinek további növekedését vonhatják maguk után. Ugyanakkor a sokszorosan megadóztatott, és a készítményeiket Magyarországon az európai gyógyszerárak 30-40%-ért értékesítő gyártók nem képesek további 10, illetve 40 milliárd forintos megszorításokat elviselni" - közölték csütörtökön.

Az IGYE szerint az elmúlt időszakban kivetett krízisadók és egyéb intézkedések eddig is súlyos terheket róttak az iparágra. "A gyógyszergyártó cégek 12%-os befizetési kötelezettségének mértéke 20%-ra emelkedett, az orvoslátogatói díj 5 millió forintról a duplájára, 10 millió forintra nőtt, az újonnan megkötött támogatásvolumen szerződések újrakötése pedig jelentős visszafizetéseket eredményezett a gyártók részéről" - részletetik.

"Veszélybe sodorják a betegek gyógyszerellátásának biztonságát"

"Az innovatív gyógyszergyártók és az iparág további szereplői – hozzájárulva a válságból való kilábaláshoz – elfogadták a kormány által életbe léptetett átmeneti megszorító intézkedéseket, noha a kezdetektől fogva nyilvánvaló volt, hogy már ezen lépések is jelentősen sújtották az ágazat egészét, egyúttal befolyásolták a gyógyszergyártó vállalatok magyarországi működését. A Széll Kálmán-terv 2.0 ahelyett, hogy eltörölné ezeket az átmeneti krízisadókat, további elvonásokat helyez kilátásba" - olvasható a közleményben.
 
Az innovatív gyógyszergyártó vállalatok szerint elérkezett az a pont, amelyen túl a gyógyszerkassza további elvonásai már nem pusztán a gyártók működésére lesznek hatással, de veszélybe sodorják a betegek gyógyszerellátásának biztonságát is. "Jelenleg már Szlovákiában és a környező országok többségében is magasabb az egy főre jutó gyógyszerköltés, mint Magyarországon, így a magyar betegek egyébként is alacsony gyógyulási és túlélési esélyei nagymértékben romlanak" - írják.

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének tagvállalatai által kifejlesztett több száz készítmény jelentős része más gyógyszerekkel nem helyettesíthető, így azok használatának akadályoztatása esetén már legyőzöttnek hitt betegségek válnának ismét gyógyíthatatlanná Magyarországon.

"Hazánk az 1980-as években tapasztalt trend felé halad"

"Márpedig akár csak további 10%-os árcsökkentés is ezen termékek közel felének társadalombiztosítási támogatásból való azonnali kivonására kényszerítené a gyártókat, mely legalább félmillió daganatos, pszichiátriai, anyagcsere és szív-, érrendszeri megbetegedésben szenvedő magyar beteg megfelelő gyógyszeres kezelését sodorná veszélybe" - közölték.

"A gyógyszerek száma a világ minden táján, így Európa többi részén is egyre növekszik, és az elérhető innovatív, célzott terápiák száma is folyamatosan emelkedik, ezzel szemben hazánk az 1980-as években tapasztalt trend felé halad, amikor a jelenleg rendelkezésre álló több mint 4000 államilag támogatott gyógyszer helyett kevesebb, mint ezer készítmény volt kapható Magyarországon" - teszik hozzá.

"A Széll Kálmán-terv 2.0 egyelőre csak újabb kemény megszorító intézkedéseket sejtet, azonban kézzelfogható számokkal nem szolgál. Az IGYE álláspontja szerint mielőtt konkrét intézkedések születnének a megjelelölt számok teljesítésére vonatkozólag, fontos megérteniük a döntéshozóknak, hogy nincs mozgástér az ágazaton belül, éppen ezért egy további 10, illetve 40 milliárd forintos megszorítás kritikus helyzetbe hozza az iparági szereplőket" - olvasható a közleményben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Mazsihisz válasza Demeter Szilárdnak: Európát gázkamrának minősíteni ízléstelen és megbocsáthatatlan

A Mazsihisz válasza Demeter Szilárdnak: Európát gázkamrának minősíteni ízléstelen és megbocsáthatatlan

Az állam mindenhatósága a szocializmus idején sem hagyott teret az önkormányzatiságnak

Az állam mindenhatósága a szocializmus idején sem hagyott teret az önkormányzatiságnak

„Klímaapokalipszis” miatt nem vállalnak gyereket

„Klímaapokalipszis” miatt nem vállalnak gyereket