szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 279,72 pontos csökkenéssel, 17 560,94 ponton nyitott hétfőn. A pénteki záró értékéhez képest 1,57 százalékkal gyengült.

A piaci szakértők is csökkenést vártak előzetes előrejelzésükben. Balásy Zsolt, az MKB Bank elemzője szerint "tragikusan sikerült a hétvége a részvénypiacok számára." A péntek délutáni amerikai munkaerő-piaci adat már beindította az eladásokat, de a hétvégi francia és még inkább a görög választási eredmények alaposan ráijesztettek mindenkire - fejtette ki, hozzátéve, hogy a frankfurti tőzsde DAX mutatója 2,5 százalékos mínuszban "készül nyitni". Hozzáfűzte továbbá, hogy az eurózóna válságával való küzdelem  eddigi módja, a megszorítások alkalmazása szemmel láthatóan egyre kisebb politikai támogatottságot élvez, s ez alaposan megnöveli a bizonytalanságot. Az elemző úgy véli, mindez a forintra és a BÉT-re is rányomja a bélyegét, bár ezúttal inkább a felülteljesítők közt lehet a magyar piac. 

Rácz Balázs, az Erste Befektetési Zrt. elemzője szintén a negatív nemzetközi piaci hangulatra hivatkozva esést vár a magyar börzén.  A hétvégi görög választással kapcsolatos hír elbizonytalanította a befektetőket, emiatt az euró jelentősen gyengült a dollárral szemben, és az ázsiai piacok is komoly veszteségeket szenvedtek el - mondta az elemző, aki szerint az egész európai piac negatív nyomás alá kerülhet, és ez érződik majd a magyar tőzsdén is. Megjegyezte, hogy a tengerentúlon hétfőn nem jelennek meg olyan fontos mutatók, amelyek esetleg kedvezőbb irányba fordíthatnák a piacokat. 

A Görögországban vasárnap tartott parlamenti választásokon vereséget szenvedtek a kormányzó pártok, miután a választók megelégelték a nemzetközi hitelezők nyomására két éve megkezdett és azóta is folyamatos nadrágszíjmeghúzó politikát. 

A BUX 30,80 pontos, 0,17 százalékos csökkenéssel, 17.840,66 ponton zárt pénteken. A részvénypiac forgalma 10,1 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen mozogtak az előző napi záráshoz képest.

A Mol 550 forinttal, 3,12 százalékkal 17.100 forintra csökkent, 1,5 milliárd forintos forgalomban. Az OTP részvények ára 77 forinttal, 2,09 százalékkal 3.755 forintra erősödött, forgalmuk 6,3 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 47 forinttal, 8,75 százalékkal 490 forintra esett, forgalma 1,5 milliárd forint volt. A Richter papírok árfolyama 425 forinttal, 1,16 százalékkal 37.200 forintra nőtt, a részvények forgalma 633,5 millió forintot ért el. A másik gyógyszeripari részvény, az Egis 173,9 millió forintos forgalom mellett 145 forinttal, 0,98 százalékkal 14.700 forintra gyengült.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!