szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Fel kell mérni azon élelmiszeripari vállalkozások körét, amelyek megmentése állami beavatkozást igényel, és szerkezetátalakítási konstrukciókat kell kidolgozni a talpra állításukhoz - egyebek mellett ezt tartalmazza az a kormányhatározat-tervezet, amely a kormány honlapján jelent meg.

A tervezet szerint fel kell mérni a jelenlegi hitelkonstrukciókat, a cégek valós hiteligényeit, ezután meg kell szüntetni a hitelfelvétel akadályait, és javított hitelkonstrukciókra van szükség.

Az unió következő, 2014 és 2020 közti költségvetési időszakára komplex élelmiszeripari fejlesztési intézkedéscsomagot kell kidolgozni, amit az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap finanszíroz.

A tervezetben az is szerepel, hogy a felmérés után meg kell jelölni azokat a szakágazatokat, amelyekbe külföldi tőke is bevonható.

Célként jelölik meg a tervezetben, hogy a beszállítók ne legyenek kiszolgáltatva a kereskedőknek, a helyi termelők lássák el a helyi közétkeztetést és vendéglátást, továbbá - szövetkezeti formában - regionális élelmiszer-feldolgozó központokat kell létesíteni.

A tervezethez mellékelt adatok szerint az élelmiszeripar termelése 2000 és 2010 között 20 százalékkal csökkent, az ágazatban foglalkoztatottak száma ugyanebben az időszakban 150 ezer főről 100 ezer alá esett.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!