szerző:
hvg.hu

A magánszemélyek legfeljebb 700, a cégek 2500 forint telefonadót fizetnek majd. Az energia- és közműcégeknek jön a 30 százalékos társasági adókulcs. 130 milliárdot várnak a tranzakciós adóból. 5 millió forint fölött csak bankátutalással lehet majd fizetni, de az adófizetési kötelezettségbe nem esnek bele a magánszemélyek önmaguknak küldött utalásai. Itt vannak az adócsomag részletei.

A kormány mai ülésén többek között elfogadta a biztosítási adóról, a tranzakciós illetékről és a távközlési adóról szóló javaslatot. A jövőben a  tervek szerint 51 adónem lesz, a kormány nem a munkát, hanem a fogyasztást kívánja teherrel sújtani.

2014-től megszűnik a bankadó

A különadók, a költségvetési zárolások lélegzetvételhez juttatták a költségvetést. A válságon azonban nem vagyunk túl. 2013 után ennek ellenére a vállalásainknak megfelelően kivezetjük a bankadót, hacsak az EU nem vezeti be egységesen - mondta Matolcsy György az adókkal kapcsolatos kormányülést követő sajtótájékoztatón.

Kiszámítható adóbevételek

A költségvetés 2011-es 4,3 százalékos GDP-arányos többlete önmagában technikai jellegű volt - mondta Matolcsy. Ugyanakkor ez is nagy eredmény volt, mert az egyszeri hatástól megtisztítva fél százalékponttal jobban teljesült a hiánycél az eredeti vállalásnál. Sokan kritizálnak bennünket, hogy nem kiszámítható a gazdaságpolitikánk. Valóban, ha egyszeri adókkal működik a költségvetés, akkor nem lehet kiszámítható - mondta Matolcsy. A ma eldöntött adókkal viszont visszatér a kiszámíthatóság. Ezeken az adókon kívül más adók és adóemelések már nem lesznek, legalábbis a jövedelmi típusú adóknál - mondta Matolcsy.

51 adónem

A magyar adórendszerben 2013-tól 51 adónem lesz. Ezek közül három adónem részleteire került ma pont - mondta Matolcsy. A parlamentben viszont még változhatnak a javaslatok. Az érintett cégekkel folytatják a konzultációkat.

Energiacégek, közművek: 30 százalékos társasági adó

Lesz egy harmadik 30 százalékos társasági adókulcs is, a közművek  és az energiaszolgáltatók számára. Erről is folytatják az egyeztetéseket.

©

A telefonadót a szolgáltatócégeken keresztül fogják beszedni. Az első tíz perc a fogyasztóknak ingyenes lesz. A magánszemélyek maximális adója 700 forint lesz, a cégeknek pedig 2500 forintos plafont vezetnek be. A telefonadóból nagyjából 30 milliárd bevételre számít a kormány idén.

130 milliárd forint tranzakciós adóból

A pénzügyi tranzakciós illetéket áttörésnek nevezte a miniszter. 600 ezer milliárd forintos éves pénzügyi tranzakcióból 130 ezer milliárd forint tranzakcióra terjed ki a 0,1 százalékos adó. Ebből 130 milliárd forint bevétele lesz az államháztartásnak. Az alanya a tranzakciót végző pénzintézet.

Fontos kérdésnek nevezte, hogy a családokat hogyan érinti. Egy 100 ezer forintos átutalás a banknak 100 forintjába kerül, ami méltányosnak tekinthető - mondta Matolcsy. (Egy képviselői kérdésre adott válaszában korábban Matolcsy azt írta, fejenként legfeljebb 70 forint lesz a tranzakciós adó.)

A nagy tranzakciókat bonyolítók közül mentesül a fizetés alól a Magyar Nemzeti Bank (pl. a kéthetes betétbe és betétből való utalások esetén), az államkincstár, és nem esnek a fizetési kötelezettség alá a magánszemélyek önmaguknak való utalásai (pl. ha valakinek több számlája van és magának utal). Az 5 millió forint feletti vállalattól vállalatnak küldött utalás kötelezően pénzintézeti utalást kell, hogy jelentsen. Ez megakadályozza a gazdaság szürkülését és elviselhető teher a vállalatoknak. Ez Parragh László, az iparkamara elnökének a javaslata volt.

Azt elvetették, hogy a magánszemélyekre is kivessék a kötelező pénzintézeti utalást - mondta Matolcsy. "Az ilyen szabályok nem jók, ezért ezeket kizártuk" - tette hozzá.

Biztosítási adó: 15 milliárd plusz

A biztosítási adó a baleseti adó, a tűzvédelmi hozzájárulás és a bankadó biztosítókra eső különadójának a helyére lép. A bankadót kivezetik. Viszont a biztosítási adóval mintegy 15 milliárd forinttal több bevétele lesz a költségvetésnek.

Ezt követően Matolcsy saját gazdaságpolitikáját méltatta. Mint elmondta, a gazdaságpolitika “minden területről kiszorította a megszorítást”. Ezt azzal  támasztotta alá, hogy 6 százalékos reálkereset-emelkedés volt.

A Széll Kálmán terv  2-vel a kormány befejezi a költségvetés konszolidációját. Ezt követően 2014-ben egy fogyasztási trendforduló is megtörténhet, amihez azonban mindent végre kell hajtani a Széll Kálmán-terv 2-ből - mondta Matolcsy.

Tranzakciós adó: Matolcsy szerint nem a fogyasztók fizetnek végül

Matolcsy újságírói kérdésre elmondta, hogy szerinte a cégek megpróbálják majd átterhelni az új adót a fogyasztókra, de szerinte ez a verseny miatt nem fog számottevő mértékben sikerülni. Sok részletről folynak még a tárgyalások. Például a telefonadónál lehet, hogy forintalapú helyett százalékos adót határoznak meg. Matolcsy hangsúlyozta, júliustól lép életbe a telefonadó, de “ténylegesen augusztustól működik” az új teher a 30 napos életbe lépési szabály miatt. Az is elképzelhető, hogy a pénzügyi tranzakciós adóból 130 milliárd forintnál is több bevétel lesz - mondta Matolcsy.

A pénzügyi tranzakciós illeték Matolcsy szerint nem befolyásolja negatívan a gazdasági növekedést, noha a bankok terheit akár még növelheti is. Matolcsy szerint ugyanakkor a bankadó sem hatott a gazdasági növekedésre, míg az egyensúlyban lévő államháztartás kifejezetten használni fog a számára.

A Bankszövetséggel kötött megállapodásnak megfelelően a mostani 120 milliárd forintos bankadó 2013-ban 60 milliárdra csökken. És ha egy bank bővíti  a hitelezését, azt leírhatja a bankadóból. Emiatt Matolcsy arra számít, hogy a 60 milliárdos bankadó gyakorlatilag eltűnik majd, mert a bankok bővíteni fogják a hitelezésüket, és ezzel a fennmaradó részt leírják. “Azt gondolom, hogy a következő hetek tárgyalásai arról szólnak majd, hogy jogszabályban rögzítsék a leírhatóság eseteit” - mondta.

Jegybanktörvény: maradtak függőben kérdések

Az IMF-megállapodásról Matolcsy azt mondta, az Európai Unió számára a válság nem múlt el. Magyarország szerinte kikerült a reménytelen csődhelyzetből. "Európai barátaink közül azonban sokak számára nem ez a helyzet. Ez pedig negatívan hathat ránk is" - mondta Matolcsy, ami miatt mi is szeretnénk minél előbb megállapodni.

Matolcsy György mai sajtótájékoztatóján
©

Az Európai Bizottság kétféle feltételt szabott a jegybanktörvénnyel kapcsolatban: a kötelességszegési kérdések és az egyéb kérdések. A tárgyalásoknak csak a kötelzettségszegési kérdések a feltételei. Ezekre a kormány valamennyi módosítást benyújtotta - mondta. Ha az előbbiekre a parlament pontot tesz, kezdődhetnek a tárgyalások, az egyéb kérdések a tárgyalások alatt dőlhetnek el - vélekedett Matolcsy, és utalt rá, hogy akkor még történhetnek módosítások.

Pénzügyi tranzakciós illeték: nincs felső korlát

A Bankszövetség kérése a pénzügyi tranzakciós illetékkel kapcsolatban az volt, hogy a jogszabályba kerüljön bele, a magánszemélyeket terhelje az új teher. “Mi ezt nem tudtuk elfogadni, mert versenyt szeretnénk” - mondta Matolcsy. A kormányülésen elvetették, hogy a pénzügyi tranzakciós illetéknek legyen egy felső korlátja, mint azt a kabinet még a Széll Kálmán-terv 2-ben írta. Minden korlát kiszámíthatatlan irányba vitte volna az új adó hatásait - érvelt Matolcsy. Nehéz még kiszámítani, hányan térnek rá 2013 január elsejétől a magyar típusú tranzakciós adóra - jegyezte meg és hozzátette, nagyon “nagy az érdeklődés, nagy az izgalom”.

2012: a legnehezebb év

Matolcsy szerint az idei a legnehezebb év, jövőre állunk két lábra - mondta a nemzetgazdasági miniszter. A háztartások vásárlóerejét szeretnék fenntartani az egykulcsos adóval. A kereskedelmet teljesen mentesítik a válságadó alól és nem terhelik új adóval. Ezt Matolcsy növekedési megfontolásokkal indokolta.

Valószínűleg ez egy stagnálás közeli év lesz, mielőtt a jövő évi trendforduló megtörténne. Ezt a kormány olyan üzleti akciókkal ellensúlyozza, mint például az MFB tőkeemelése, az Eximbank és a Mehib vállalatfinanszírozása. A kormány 2012-re 3 ezer milliárd forintnyi likviditásszűkülést lát a magyar bankrendszerben, aminek egy része már megtörtént. Ezt  ellensúlyozná a kormány azzal is, hogy megállapodik a Bankszövetséggel a növekedési paktumról és a hitelezés élénkítéséről.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Hableány-baleset: kiengedték a letartóztatásból az ukrán hajóskapitányt

Hableány-baleset: kiengedték a letartóztatásból az ukrán hajóskapitányt

Halálra gázolt egy nőt egy autós, majd ráfogta az ismerősére

Halálra gázolt egy nőt egy autós, majd ráfogta az ismerősére

Orbán Viktorhoz fordul Bangóné a borsodi kórház feltételezett, illegális beavatkozásai miatt

Orbán Viktorhoz fordul Bangóné a borsodi kórház feltételezett, illegális beavatkozásai miatt

Kiment a színpadra, majd elnézést kért, és meghalt

Kiment a színpadra, majd elnézést kért, és meghalt

Meghalt Philipp Tibor, az egykori demokratikus ellenzék tagja

Meghalt Philipp Tibor, az egykori demokratikus ellenzék tagja

Bűnügyi felügyelet alatt tartanák Bróker Marcsit

Bűnügyi felügyelet alatt tartanák Bróker Marcsit