szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Tíz szolgáltatónál indított vizsgálatot a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) az áprilistól érvényes új kamatplafonszabályok megsértésének gyanúja miatt – tudta meg az azenpenzem.hu. Ezek azok a hitelezők, amelyek a bankfelügyelet szerint túl drágán adják egyes kölcsöneiket.

A PSZÁF rövidesen befejezi azt a célzott ellenőrzést, amit a személyi kölcsönöknél és a hitelkártyáknál alkalmazott kamatok miatt indított. Mint az azenpenzem.hu pénzügyi portál megtudta, tíz hitelezőnél vizsgálódnak, melyek között van a Raiffeisen, a Cetelem, a MediCredit, valamint néhány takarékpénztár is. (A részletes lista, kiegészítve az azenpenzem.hu aktuális hiteldíj-körképével, a pénzügyi oldalon olvasható.)

A PSZÁF székháza
©

A tavaly ősszel elfogadott, majd január helyett idén áprilisban életbe léptetett új szabályok referenciakamathoz kötötték a hiteldíjakat. Eszerint a mindennapi élethez nyújtott kölcsönök (ebbe a kategóriába tartoznak a hitelkártyák is) hiteldíja a jegybanki alapkamatot legfeljebb 39 százalékponttal haladhatja meg. Egyéb esetekben az alapkamatnál 24 százalékponttal lehet magasabb a kölcsön ára. A teljes hiteldíj mutatójánál (THM) a plafon tehát az előbbinél 46, az utóbbinál viszont 31 százalék.

A felügyeletnél a pénzügyi oldalnak elmondták: az indulás pillanatát kiemelten figyelték, és voltak olyan hitelezők, amelyek menet közben csökkentették a díjaikat. Ennek ellenére a PSZÁF kalkulátora még mindig talált túl drága hiteleket. Ezeknek az eseteknek egy részében elképzelhető, hogy a szolgáltatók csak nem frissítették a kínálatuk adatait. Ez kisebb vétség, mintha valóban túl magas árakat alkalmaznak – mondták el a PSZÁF-nál.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elfajulóban lehet a járvány, mutatják a KSH többhetes átfutással közölt halálozási adatai

Elfajulóban lehet a járvány, mutatják a KSH többhetes átfutással közölt halálozási adatai

Hiába kérték a kereskedők, nem halaszt a kormány, kötelező lesz bevezetni az elektronikus fizetést

Hiába kérték a kereskedők, nem halaszt a kormány, kötelező lesz bevezetni az elektronikus fizetést

Marabu Féknyúz: Vétó

Marabu Féknyúz: Vétó