szerző:
Nagy Gergő
Tetszett a cikk?

Magyarország lassan, de biztosan zárkózik fel azon dél- és kelet-európai uniós tagállamokhoz, ahol aggasztó méreteket ölt a fiatalok munkanélkülisége. Míg Spanyolországban és Görögországban a 25 év alattiak fele nem talál munkát, addig nálunk egyelőre minden negyedik fiatal van munka nélkül, de a tendencia rendkívüli mértékben romlik. A magyar fiatalok fele eközben már külföldön próbálna szerencsét.

Éppen egy éve több mint 25 ezer fiatal egy hónapra megszállta Madrid központjának számító Puerta de Sol teret a munkanélküliség és szociális bizonyalanság elleni tiltakozásul. A helyzet azóta csak továbbromlott. A déli uniós tagállamokban, de különösen Spanyolországban és Görögországban ijesztő méreteket ölt a fiatalok munkanélkülisége: minden második 25 év alattinak nincs munkája és a közeljövőben várhatóan nem is lesz. Sőt, még többen gyarapíthatják az uniós szinten már így is 5,5 millióra duzzadt állástalan fiatalok számát. (A fiatal munkanélküliek statisztikai kategóriája a 18-24 év közötti állástalanokra vonatkozik.)

Magyarországon az Eurostat adatai szerint 2007 óta egyértelműen romlik a helyzet, az akkori 18 százalékról 2011 év végére 26 százalékra kúszott fel a munkanélküli fiatalok aránya. Ezzel az állástalan magyar fiatalok aránya az uniós átlagszint fölé kúszott: a 27-ek összességében minden ötödik 25 év alatinak nincs munkája. Az idei első negyedéves 0,7 százalékos éves hazai gazdasági visszaesés is azt sejteti, hogy a helyzet romlása korántsem fog segíteni a fiatalok munkaerő-piaci elhelyezkedésének lehetőségein. A TÁRKI Társadalomkutatási Intézet márciusi felmérése pedig azt mutatja, hogy a 30 év alattiak 48 százaléka tervez külföldre menni, mert ennyire borúsan ítéli meg az itthoni helyzetet.

A spanyolországihoz mérhető helyzet jöhet itthon is - Nagyítás-fotógalériánkhoz kattintson a képre!
©

Herzlich willkommen in Deutschland

Hárs Ágnes, a KOPINT-TÁRKI Konjunktúrakutató Intézet vezető kutatója szerint az még nem lenne probléma, hogy a fiatalok jelentős része munkanélküli. "Az igazi problémát az jelenti, hogy ezek a fiatalok egyre hosszabb ideig vannak munka nélkül" - hangsúlyozza Hárs. Ha be tudnak lépni a munkaerőpiacra, akkor is csak határozott idejű szerződéssel alkalmazzák őket vagy szezonális munkákat tudnak végezni. És a helyzet itthon gyorsan romlik. Az államigazgatásnak korábban nagy, a fiatalokat felszívó hatása volt, de pár éve már nincs így. Új álláshelyek nincsenek, a körülmények pedig romlanak. Ha rugalmas a munkaerőpiac struktúrája, akkor könnyebb elhelyezkedni, nálunk azonban ez nem működik. A pályakezdőket támogatni hivatott START-kártyával is probléma van: ha lejár a munkaadó számára nyújtott támogatás, akkor elküldik a fiatal munkavállalót. Emellett eleve olyanokat vesznek fel, akiket a végzettségük miatt amúgyis alkalmaznának. Így nem adnak több embernek munkát, mint amennyi enélkül is találna. “Magyarországon ugyanakkor nem annyira aggasztó a helyzet, mint Görögországban” - hangsúlyozta Hárs.

Az itthoni ifjúsági munkaerőpiac sajátos átmeneti terület. A fiatalok egy része bármit elkezd csinálni, amit talál, és nem folyamatosan dolgozik. “Óvatos lennék az országot elhagyni akarók kifejezéssel is” - tette hozzá Hárs. Ezek a fiatalok nem szeretnék elhagyni országukat. A TÁRKI nemrég megmérte a magyar emberek migrációs potenciálját, ami azonban csak a külföldi munkavállalást vagy letelepedést tervezőket veszi számításba. A ténylegesen cselekvők száma ugynakkor ennél alacsonyabb. Hiába gondolkodik a 30 év alatti magyar fiatalok 48 százaléka a migráción, korántsem biztos, hogy ennyien el is fognak menni. Egyelőre a kivárás a jellemző. “Ugyanakkor ha nincs más opció, akkor mi más, mint a külföldben reménykedés” -véli a KOPINT-TÁRKI vezető kutatója.

Ezzel együtt nem lehet kizárni a 2000-es évek elején Lengyelországban tapasztalthoz hasonló kivándorlási hullámot itthon is. Ezzel kapcsolatosan mégis körültekintőbben kell fogalmazni, mert ha javul az itthoni gazdasági környezet, akkor jelentősen csökkenhet a távozni szándékozók száma. Az viszont jól látható, hogy nő a külföldön tartózkodás tervezett időtartama és hosszabb ideig is szívesen dolgoznának “idegenben” a magyar fiatalok. A 2011-es adatok azt mutatják, hogy Németországban munkát vállalók közül arányaiban a magyarok létszáma nőtt meg egy év alatt a leginkább, és ez nemzetközi összehasonlításban teljesen új helyzetet teremt. “Ha az itthoni munkaerőpiac problémái megmaradnak, akkor ezen a téren sem lesz javulás” - hangsúlyozta Hárs.

A lengyelek kivándorlása
Lengyelország 2004-es uniós csatlakozása után tömegek indultak meg azokba a régi EU-tagállamokba, amelyek nem korlátozták az új tagállamok állampolgárainak munkavállalását. Ebben az időszakban a lengyelországi munkanélküliség, különösen a fiatalok körében elég jelentős méreteket öltött, a 25 év alattiak majdnem 40 százalékénak nem volt munkája. A 2011-ig tartó időszak alatt több mint félmillió lengyel érkezett Nagy-Britanniába, 230 ezer Írországba, legalább 150 ezer ibériai pedig Spanyolországba. A lengyel gazdaság válságálló működését ugyanakkor sokan jó jelnek tekintették, és sokan visszatértek szülőföldjükre, azzal a reménnyel, hogy otthon is megtalálhatják számításukat. Ez azonban nem mindenkinek jött be, Lengyelországban sem mindenhol pörög a gazdaság, így többen újra visszatértek Európa nyugati felébe.

A kormány csak rontott a helyzeten

Nem biztos, hogy igaz az az állítás, hogy a fiatalok körében a közelmúltban nőtt a munkanélküliség - mondta Lannert Judit a TÁRKI-TUDOK Oktatásmenedzsment és Oktatáskutató Központ vezérigazgatója. “A mai oktatáspolitika iránya ellenben egyáltalán nem segíti elő a helyzet javulását, félelmetes és retrográd, ami ezen a területen folyik” - emelte ki Lannert. A szakképzés során elvileg olyan készségeket is el kellene sajátítaniuk a diákoknak, melyek versenyképessé tennék őket, de ezek a kompetenciák a szakképzés területén tapasztalható változásokkal elveszhetnek, hangsúlyozta a TÁRKI-TUDOK vezetője.

Biztosan rontani fog a fiatalok helyzetén az új felsőoktatási és közoktatási törvény is. A pedagógusoknál és doktoroknál már eddig is rendkívüli méreteket öltött az elöregedés, a tanároknak csak alig 9 százaléka 30 év alatti. Ez abból következik, hogy nem igazán engedik be a fiatalokat ezekbe a szakmákba, illetve maguk a szakmák sem vonzóak a fiatalok számára. “A felsőoktatásba érkező források megkurtításával az itthoni össz-humánerőforrás potenciállal is probléma lesz” - tette hozzá Lannert. Ez látszik is a számokon, hiszen 30 ezerrel kevesebben jelentkeztek a felsőoktatásba.

Pont Ott Party a Millenárison
©

A forráskivonással még jobban távolodunk majd Európától, mivel nemzetközi viszonylatban eddig is elmaradt az itthoni diplomások aránya a mintának tekintett nyugati országokétól. Hárs Ágnes szerint is az iskolában töltött idő kitolása lenne itt alternatíva, de ezt épp most csökkentették le abban a reményben, hogy a fiatalok egy része majd a munkaerőpiacon fog elhelyezkedni. “Munkahelyek azonban nincsenek” - tette hozzá a KOPINT-TÁRKI vezető elemzője. Nagyon is elképzelhető, hogy többen fognak a külföldi migráción elgondolkodni, ezt mutatja a TÁRKI márciusi felmérése, és erre lehet következtetni abból is, hogy az érettségizők közül a magyar felsőktatás helyett egyre többen választanak külföldi egyetemet maguknak. A kvalifikálatlanok számára viszont ez az út nem járható, ők nem versenyképesek külföldön.

Hárs Ágnes kiemelte, hogy a multinacionális vállalatok munkakínálata is csökken a kormányzati intézkedések miatt. “Van egy-két kirakatberuházás, de semmi több” - tette hozzá a KOPINT-TÁRKI vezető kutatója . Ami a nemzetközi munakerő-piaci folyamatokat illeti, ma már nem lehet kelet-nyugati kettészakadásról beszélni, egyre inkább kirajzolódik egy észak-dél megosztottság, tette hozzá Lannert Judit. “Magyarország a déli uniós államok felé hajlik ebben a tekintetben” - hangsúlyozta a TÁRKI-TUDOK vezérigazgatója.

Társadalmi depresszió

Tánczos Zsuzsa, Budapest Főváros XV.kerületi Önkormányzat Egyesített Szociális Intézmény Újpalotai Családsegítő Szolgálat Munkanélküli Fiatalok Tanácsadó Irodájának (MUFTI) vezetője szerint a társadalmi depresszió hatása a fiatalokon is érezhető. “Ez ugyanúgy kitapintható, mint a pulzus” - mondta Tánczos. A munkajövedelemmel való boldogulás élménye az alulképzett családokból származó fiatalok számára elértéktelenedett. Ezek a fiatalok sok esetben olyan családokban nőnek fel, ahol már a második és harmadik generációnak nincs munkája. Hihetetlen fontos lenne, hogy lássa a gyerek, az apa reggel elmegy dolgozni, délután pedig hazajön a munkából. Ezzel szemben az a tapasztalatuk, hogy "ha dolgozom, akkor is koplalok, meg ha nem dolgozom, akkor is."  Így érthetően nem sikk ma Magyarországon dolgozni ebben a rétegben. Mivel hiányzik a munkára nevelés az iskolai rendszerből, "nincsenek gyárlátogatások vagy építőtáborok”, ezért a legtöbbjüknek hiányzik a munkára történő szocializáció, a ráhangolódás a munka világára.

"Ha a munka elértéktelenedését, a becsületének elvesztését nem tudjuk megakadályozni, akkor őszintén szólva nagy bajban leszünk" - mondta Tánczos, aki szerint az oktatás és a képzés adhatna perspektívát a gyerekeknek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Videó: így robbantottak fel egy 12 ezer tonnás német viaduktot

Videó: így robbantottak fel egy 12 ezer tonnás német viaduktot

Operatív törzs: Egy Veszprém megyei pszichiátriai intézmény lakóinak majdnem 80 százaléka koronavírusos

Operatív törzs: Egy Veszprém megyei pszichiátriai intézmény lakóinak majdnem 80 százaléka koronavírusos

Milyen rendszert használ? Teljesen új kinézetet kaphat jövőre a Windows 10

Milyen rendszert használ? Teljesen új kinézetet kaphat jövőre a Windows 10