szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ha a vártnál nagyobb visszaesést év közben nem sikerül korrigálnia a gazdaságnak, akkor nagyjából nyolcvanmilliárd forint pluszt kellene még találni az idei költségvetésben. Ha kedvezően alakulnak a dolgaink (EU/IMF-megállapodás, kamatok csökkenése), és követjük az új Széll Kálmán-tervet, akkor ez megoldható. De a GDP a kormány várakozásával ellentétesen egész évre vetítve könnyen mínuszban lehet.

Az elemzők még csak találgatják, hogyan zuhant akkorát a magyar GDP, hogy az mélyen alulmúlta a kormány és a szakértők többségének várakozását. A KSH előzetes adatai szerint idén az első három hónapban 0,7 százalékkal esett a gazdaság éves alapon, 2011 első három hónapjához viszonyítva. A tavalyi utolsó három hónaphoz viszonyítva még nagyobb, 1,3 százalékos a visszaesés.

A végleges adatok még változhatnak, de komoly az esélye annak, hogy ez már az újabb magyar recesszió jele és egész évben mínuszos lesz a gazdasági növekedésünk.

Samu: kevés lehet a Széll Kálmán-terv 2

A kormány az idei költségvetést 0,5 százalékos gazdasági növekedésre tervezte. Az egy százalékponttal alacsonyabb növekedés csökkenti a költségvetés bevételeit, és a kormányt arra kényszerítheti, hogy újabb összegeket találjon a büdzsé kiegyensúlyozására a második Széll Kálmán-terven felül. Utóbbival idén 150 milliárd forintos kiigazítást tervezett a kabinet, de ha a gazdasági növekedésünk egész évben mínusz fél százalék körül alakul, akkor további 80 milliárd forintot kell találnia – mondta Samu János, a Concorde Értékpapír Zrt. vezető elemzője.

A költségvetés egyenlegromlását a visszaesés miatt azonban még nehéz pontosan megjósolni, hiszen attól függ, milyen ágazatokban történik a zuhanás. Az export romlása például kevésbé rosszul érinti a költségvetés bevételeit, mint például a fogyasztás és a bérjövedelmek visszaesése, ugyanis az áfából és a személyi jövedelemadóból jelentős bevételei vannak az államháztartásnak.

A jelenlegi rossz előzetes adatról azonban még nem sokat tudni, annyi látszik, hogy volt benne rossz ipari termelés és export, de volt benne rossz belső kereslet is – mondta Samu János, megjegyezve, hogy a cseheknél is hasonló mértékű volt az első negyedéves visszaesés. Utóbbi azt valószínűsíti, hogy a magyar gazdaság is inkább az európai konjunktúra megtorpanása miatt esett vissza. Samu János szerint negatívan hathatott a növekedésre az év első két hónapjában a végtörlesztés is, hiszen közel 200 ezer devizahiteles hatalmas összegeket fizetett ki a pénzintézeteknek fogyasztás helyett.

A rossz adatot befolyásolhatta még a mezőgazdaság, amely tavaly nagyon jól teljesített, így a 2011-es GDP-t megemelte, míg idén a fagykárok és a csapadékhiány miatt rosszabb teljesítményt fog produkálni (ami a tavalyi magas bázishoz képest jelentős visszaesést fog okozni a GDP-mutatónkban).

A GDP a kormány várakozásával ellentétesen egész évre vetítve könnyen mínuszban lehet
©

A Concorde várakozása szerint az egész évet tekintve idén stagnálni fog a magyar gazdaság. Ebben azonban szinte csak lefelé mutató kockázat van. Ha rossz lesz az időjárás, az akár fél százalékponttal is ronthatja a nullás várakozást, ha pedig Európában újra elszabadul a pokol a piacon (például az egyre valószínűbb görög eurózóna-kilépés miatt), az további fél százalékponttal viheti le a gazdaságunkat.

Így a Concorde rossz forgatókönyve mínusz egy százalékos növekedés idénre, de a cég vezető elemzője megjegyezte, hogy a 2009-eshez hasonló gazdasági visszaesés esetén bármi, akár több százalékpontos magyar recesszió is elképzelhető lenne.

Suppan: elég lehet a Széll Kálmán 2-ben lévő puffer

Az új Széll Kálmán-tervben van annyi tartalék, hogy a vártnál nagyobb visszaesést ellensúlyozni tudja. Persze, szűkül a mozgástér, így a tervet szigorúan végig kell vinni, ugyanakkor lehetnek idén még pozitív meglepetések. Elsősorban arra lenne szükség, hogy kikerüljünk a túlzottdeficit-eljárás (EDP) alól és megállapodjunk az EU/IMF-fel a hitelkérelemről. Ez utóbbi jelentősen csökkentheti a kamatfelárakat, ami az államháztartás  feszültségeit és a lakosság terheit is enyhítheti – mondta a hvg.hu-nak Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője.

Az, hogy az építőipar tovább zuhant a már eddig is katasztrofálisan alacsony bázishoz képest, elszomorító. De Suppan szerint elképzelhető, amit több országban is látni lehetett, hogy a rossz időjárás, a februári fagyok miatt csökkent tovább az építőipar kibocsátása, és március talán kicsit felfelé korrigálja majd a negyedéves adatokat. Suppan szerint az infokommunikációs szektor növekedéséből arra lehet következtetni, hogy talán nem az itt tevékeny szolgáltatókat kellene megterhelni telefonadóval, hanem a kiadási oldalon kellene csökkenteni. És bár Suppan szerint is az aszály komoly kockázatot jelent a mezőgazdaság teljesítményére, az állattenyésztés, valamint az élelmiszer-feldolgozóipar a visszaesést ellensúlyozhatja. (Suppan szerint tavaly a gabonaágazatnak volt jó éve, és főként az azt megelőző katasztrofális évhez képest volt kiugró a mezőgazdaság teljesítménye – így nagy visszaesést semmiképp sem vár.)

Emellett lehetnek még egyszeri pozitív hatások, melyek meglepetést okozhatnak: ilyennek nevezte Suppan a magánnyugdíjpénztárak államosításából még nem realizált bevételeket, amiből szerinte 0,3 százalékos többlet jöhet. A Takarékbank elemzője is úgy látja, hogy Görögország sorsa, vagyis, hogy sikerül-e bent tartani az eurózónában, alapvetően befolyásolhatja az egyes európai országok teljesítményét. Nagyon eltérő, hogy a masszív GDP-növekedést felmutató német gazdasághoz csatlakozó országok hogyan teljesítenek: a csehek már a harmadik negyedévben mínuszban vannak, a szlovákok viszont száguldanak. Magyarország szerinte egy következő negyedéves trendfordulóval megúszhatja a technikai recessziót. Bár arra nem lesz elég a növekedés, hogy egész évre vetítve is növekedjünk.

Borúsak kilátások

A GKI szerint idén elkerülhetetlen a recesszió, ami mintegy 1,5 százalékos GDP-visszaesést fog jelenteni.

Visszaesést jósolt az első negyedéves és az egész éves GDP-adatokra a Napi Gazdaság kedden kiadott konszenzusa is. Igaz, a konszenzus jóval optimistább lett, mint a kedden kiadott előzetes adat, hiszen az első negyedévben az éves visszaesésre 0,4 százalékot várt, negyedév/negyedév alapon pedig 0,5 százalékot.

Meg kell jegyezni, nagy volt a szórás a becslések között: volt elemző, aki 0,8 százalékos zsugorodást várt, de megfogalmaztak 0,5 százalékos növekedési előrejelzést is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!