szerző:
MTI/Magyar Nemzet
Tetszett a cikk?

A jövőben adókedvezménnyel támogatnák a munkaerőpiac nehéz helyzetű szereplőinek elhelyezkedését, jövőre életbe léphet az evát felváltó új vállalkozói adó, ez a lehetőség a termeléssel foglalkozó társaságokat várja majd, de vagyonadót és országos ingatlanadót sem most, sem később nem vet ki a kormány - nyilatkozta a Nemzetgazdasági Minisztérium adóügyekért felelős helyettes államtitkára a Magyar Nemzetnek.

A válság mindenki számára világossá tette, hogy csak azok az államok maradhatnak talpon, amelyekben a lakosság döntő része dolgozik, és állását be is jelenti. A tapasztalatok alapján kimondható, hogy leginkább az egykulcsos rendszer serkenti a legális munkavállalást - mondta Balog Ádám a Magyar Nemzet hétfői számában.

Nyilvánvaló gazdasági törvényszerűség, hogy a kisebb adót könnyebb kigazdálkodni - válaszolta a mikéntet firtató kérdésre. Az sem vitás, hogy egy-egy munkavállaló felvétele előtt a vállalkozások leginkább azt vizsgálják meg, hogy mennyibe kerülne nekik az új ember, s a fejlesztésből, a megrendelésekből remélt haszon elegendő fedezetet nyújt-e az érintett bérére és a közterhekre. A tavaly óta élő adórendszer a korábbinál kevesebbet kér, a vállalkozások könnyebben mondhatnak igent a létszámemelésre - mondta.

Az adójóváírás eltörlése miatt bekövetkező bércsökkenésre vonatkozó kérdésre kifejtette: a kormányzati intézkedések nyomán tavaszra az érintettek nagyobb részének rendeződött a bérhelyzete, háromnegyedük már most annyit vagy többet kap, mint tavaly, és jó esély mutatkozik arra, hogy nyáron a többi munkavállaló többsége is megkapja a megfelelő béremelést. A családi adókedvezménytől azt várják, hogy legkésőbb 2013 végére kifejti hatását - mondta a helyettes államtitkár.

Arra a felvetésre, hogy az ellenzék attól fél, a különadók miatt leáll a hitelezés, lefullad a gazdaság, azt válaszolta: ilyesféle félelmekről nagyjából két éve hallani, előzetes vizsgálódásaik azonban nem jeleztek drasztikus következményeket. Sőt, a lakosságtól és a gazdasági szereplőktől elvont összes adó nagysága az elmúlt két évben nem nőtt, 2013-ban pedig némileg csökkenni fog - tette hozzá.

Az egyszerűsített vállalkozói adó megszüntetéséről még nem született döntés, terveik szerint azonban a jövő év elején életbe lép az új adózási megoldás, amely "megtartja az eva helyes alapgondolatát, de elhagyja a kétes részleteket" - ismertette. Az új módszerhez reményeik szerint legalább két-háromszázezer cég és vállalkozó csatlakozhat majd, Balog Ádám szerint "a lehetőség a termeléssel foglalkozó társaságokat várja".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Repülő Iron Maneket csinál katonáiból a brit haditengerészet, így szállnak át az ellenséges hajókra

Repülő Iron Maneket csinál katonáiból a brit haditengerészet, így szállnak át az ellenséges hajókra

Lassan elrakhatja az esernyőt: jövő héttől búcsút mondhatunk a rossz időnek

Lassan elrakhatja az esernyőt: jövő héttől búcsút mondhatunk a rossz időnek

A Spacex már a fegyverkezési versenyből sem tud kimaradni

A Spacex már a fegyverkezési versenyből sem tud kimaradni