szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A helyi piacok számára könnyebben betartható élelmiszerbiztonsági követelményrendszert határoz meg június 11-től hatályos rendeletében a Vidékfejlesztési Minisztérium, az enyhítés célja, hogy a vidéki emberek megélhetési lehetőségeit javítsa, és a hazai, hagyományos termékek piaci érvényesülését elősegítse - közölte a tárca.

A piacok létesítését és az ottani árusítást szabályozó korábbi jogszabályi környezet túlzott terheket, teljesíthetetlen követelményeket rótt a termékeiket kis mennyiségben előállító termelőkre, ezért a szaktárca könnyebben betartható előírásokat alkotott. A területet szabályozó rendeletek nem biztosítottak kellő rugalmasságot az olyan piacok létesítésével és üzemeltetésével kapcsolatosan, amelyeken jellemzően kistermelők kínálják saját terményeiket.

Az Országgyűlés októberben a kereskedelmi törvényben rögzítette a termelői piac fogalmát, ezzel lehetővé tette a helyi piacok egyedi szabályozását. Emellett szükségessé vált a helyi termelői piacokra vonatkozó szabályok korszerűsítése, és összehangolása az uniós joggal.

Az új jogszabály megkönnyíti a kistermelők értékesítési lehetőségeit, a helyi termékek forgalmazását, és elősegíti a lakosság egészséges, biztonságos élelmiszerekkel való ellátását.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!