szerző:
MTI

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a költségvetés tervezete szerint 2013-ban az ideinél több mint 9 százalékkal többet, összesen 111,7 milliárd forintot költhet kulturális és közösségi szolgáltatásokra.

Az Emmi kulturális beruházásai közül a budai Vár - a Szent György tér és a Mátyás-templom - rekonstrukciójára 1,04 milliárd forint jut, a Zeneakadémia épületének felújítására 300 millió forintot irányzott elő a kormány.

A határon túli kulturális feladatok ellátására 52 millió forintot, a kulturális és oktatási szakdiplomáciai feladatokra 8 milliót, míg az európai uniós tagságból eredő kulturális együttműködésekre 10 millió forintot szán a tervezet.

Bár a filmes támogatások túlnyomó többségét a Magyar Nemzeti Filmalap és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság adja, a kulturális tárca tervezett költségvetésében is 200 millió forint jut filmszakmai támogatásokra. 

Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark 210 millió forint támogatásban részesülhet, ez 60 millióval több az ideinél.

A közgyűjtemények támogatására 8,7 milliárd forint, a művészeti intézményekére 8,78 milliárd jut jövőre a tervezet szerint, amely a két területen 5,02, illetve 2,53 milliárd forint bevétellel is számol, így a közgyűjtemények teljes tervezett kiadása 13,37, a művészeti intézményeké pedig 11,3 milliárd forintot tesz ki.

Közgyűjteményi szakmai feladatokra 113 millió, közművelődési szakmai feladatokra 132 millió forintot irányzott elő a kormányzat. A kulturális örökségvédelmi szakmai feladatokra 4, a világörökségi törvényből fakadó feladatok ellátására 100 milliót, a nemzeti emlékhelyekkel kapcsolatos feladatok ellátására 37 millió forintot szán a tárca 2013-ban. 

Az előadóművészeti törvény végrehajtásából adódó feladatokra 1,1 milliárd forint jut jövőre, a Nemzet színésze címet 144,7 millió forinttal támogatják. A művészeti nyugsegélyek megtérítésére 1,42 milliárdot fordít a tervek szerint a kormányzat 2013-ban. Az egyéb kulturális intézmények sorban 2,1 milliárd forint szerepel a dokumentumban.

A kulturális alapítványok működési és programtámogatása sorban 890 millió, a kulturális társadalmi, civil és nonprofit szervezetek támogatása sorban 115 millió forint szerepel. 450 millió forintot kaphat a Területi Művelődési Intézmények Egyesülete, a Magyar Írószövetség pedig 30 millió forintos támogatáshoz juthat jövőre.

Az egyházi közgyűjtemények és közművelődési intézmények 750 millió forint támogatásban részesülhetnek, egyházi kulturális programokra 50 millió forint jut jövőre a költségvetés tervezete szerint.

Az Emmi tervezett költségvetésében további 147,7 milliárd forint szerepel a megyei intézményfenntartó szervektől, önkormányzatoktól átvett intézmények - köztük a levéltárak - fenntartására.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Halálos motorbaleset történt Vértesacsán

Halálos motorbaleset történt Vértesacsán

Szupermázlista autós, akit centikkel kerültek el a hegyről lezúduló sziklák földrengés után – videó

Szupermázlista autós, akit centikkel kerültek el a hegyről lezúduló sziklák földrengés után – videó

Létszámracionalizálás, így nevezik finoman 10 ezer ember kirúgását?

Létszámracionalizálás, így nevezik finoman 10 ezer ember kirúgását?

Horgas Eszter: Harminc százalékkal nagyobb a tüdőm, mint az átlagembernek

Horgas Eszter: Harminc százalékkal nagyobb a tüdőm, mint az átlagembernek

Feljelenti az MTVA Sargentiniéket

Feljelenti az MTVA Sargentiniéket

Valljuk be: a húsvét az evésről szól

Valljuk be: a húsvét az evésről szól